Evlerde kullanılan oksijen konsantratörleri genellikle 5litre/dk oksijen çıkışı verebilmektedirler. Üretilen oksijenin saflığının %93 oranında olması beklenmektedir.
Oksijen düşüklüğü önemli bir belirti ancak tarama ve tanıda kullanılmaz. Yaş grubuna, kişinin hastalığına göre oksijen değeri değişmekle birlikte 96'nın üzerini sağlıklı değer olarak kabul ediyoruz. Sağlıklı değer 96-99 arasıdır. Bazen hastalık ve yaşın ilerlemesine göre bu değer 92'nin üzerinde de normal kabul edilir.
Oksijen satürasyonu, kandaki oksijen doygunluğunu ifade eder. Sağlıklı bir insanda tipik oksijen satürasyon seviyeleri %95-100 arasında değişir. Akciğer sorunları olan kişilerde ise bu değerler biraz daha düşük olabilir.
Yüzde 90'ın altındaki oksijen düzeyi düşük olarak kabul edilir ve bu, hipoksemiye neden olabilir. Yüzde 80'in altındaki oksijen düzeyleri, bu düzeylerde beyin ve kalp gibi organların çalışması bozulabileceğinden, gecikmeksizin müdahale gerektirir.
Oksijen Konsantratörleri 24 saat çalışabilir şekilde üretilse de, 7 – 8 saat sürekli kullanım sonrasında ortalama yarım saat kadar dinlendirmeniz cihazın ömrünü uzatır ve aşırı ısınmalara karşı tedbir sağlar.
İlgili 17 soru bulundu
KOAH hastalarında oksijen satürasyonunun %90'ın üzerinde olması istenmektedir. Oksijen tedavisi alırken, oksijen çok açılmamalı 1-2 lt/dakika olarak uygulanmalıdır. Yüksek oksijen düzeyi kanda karbondioksit birikimine sebep olmaktadır.
1-10 lt. aralığında tıbbi gazlar için imal edilen Yüksek Basınç Alüminyum Oksijen Tüpü 300 Bar basınçta test edilmekte olup, 200 Bar çalışma basıncına sahiptir. Oksijen gazı elementler içinde çok bol bulunanı olduğu halde, eski kimyacıların gözünden kaçan renksiz, kokusuz ve tatsız bir gazdır.
Oksijen satürasyonun % 70 düşmesi, siyanoz, uykuya eğilim , yardımcı solunum kaslarının kullanımı, ileri dispne, hava açlığı , solunum sayısının dak. / 30-40 'ın üzerinde olması durumlarında Entübe edilmelidir.
Temiz hava solumak için pencereleri açın veya dışarı çıkın.
Pencerelerinizi açmak veya kısa bir yürüyüşe çıkmak gibi basit bir şey, vücudunuzun getirdiği oksijen miktarını artırır, bu da genel kan oksijen seviyesini artırır. Ayrıca gelişmiş sindirim ve daha fazla enerji gibi faydaları vardır.
Prof. Dr. Akkoyunlu, kanın rengini ve parlaklığını oksijen seviyesinin belirlediğine işaret ederek, “Mesela kalp krizi geçirirken kalpteki bir damara pıhtı atar, ona bağlı olarak göğsünüzde baskı, ezilme hissedersiniz. Bu belli bir dokuda veya organda var olan oksijen yetersizliğini ifade eder.
Arterlerdeki sağlıklı oksijen seviyeleri 75 ila 100 mm Hg şeklinde olmalıdır. Hipoksemisi olan bireylerde bu değer 60 mm Hg altına düşer. Oksijen seviyelerinde düşme beraberinde nefes darlığı veya hızlı nefes alma gibi semptomlar açığa çıkarabilir. Bu problem kişilerin günlük hayatında olumsuzluklar yaratabilir.
Kalbiniz dakikada 50-70 arasında atıyorsa çok iyi, 70-85 arasında atıyorsa normal nabız, 85 ve üzeri atıyorsa yüksek nabız olduğu söylenebilir. Şikâyetiniz olmasa bile dinlenme esnasına ara sıra nabzınızı ölçmeniz, olası farklılıkları anlayabilmeniz ve gerekli durumlarda hekime başvurmanız için önemlidir.
Parmağınızı, tırnak yukarı gelecek şekilde konumlandırın. Cihazı mandal gibi açın ve parmağınızı cihazın içine yerleştirin. Butona basın ve cihaz çalıştıktan sonra değerleri ekrandan izleyin. Cihazı hangi parmakta kullandığınız önemli değildir.
Kandaki oksijen miktarının az olması solunum güçlüğü ve nefes darlığı gibi belirtilere yol açar. Ayrıca ciltte kurumaya, dudak ve tırnaklarda renk değişimine neden olur. Kandaki karbondioksit seviyesinin fazla olması ise çeşitli doku ve organların zehirlenmesine neden olabilir.
Hipoksemi nedenleri
Solunum sistemi sorunları: Akciğer hastalıkları, solunum yolu tıkanıklığı veya solunum kaslarının zayıflığı gibi durumlar hipoksemiye neden olabilir. Örnekler arasında KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı), astım, akciğer enfeksiyonları (pnömoni), akciğer fibrozu bulunur.
Normal bir oksijen seviyesi genellikle %95 veya daha yüksektir. Kronik akciğer hastalığı veya uyku apnesi olan bazı kişilerde normal seviyeler %90 civarında olabilir. Nabız oksimetresindeki "SpO2" okuması, birinin kanındaki oksijen yüzdesini gösterir. Evdeki SpO2 değeriniz %95'in altındaysa, sağlık uzmanınızı arayın.
Kanımız normalde %98 civarında oksijen satürasyonu seviyesine sahiptir. Seviyenin %85'in altına düşmesi bilinç kaybına, komaya hatta ölüme yol açar; ancak çok sayıda Covid-19 hastasının oksijen satürasyon seviyesi %70'in, hatta %60'ın altına düşmesine rağmen hastaların tamamen bilinçli kaldığı gözlemlenmiştir.
Uzun süreli veya çok yüksek yoğunluklu oksijen, hücre zarlarında oksidatif stres, akciğerlerde alveol kolapsına, retina dekolmanı sebep olabilir. Oksijen zehirlenmesine maruz kalınan yüksek oksijen seviyesinin düşürülmesi ile müdahale edilir.
Hasta artık kendi kendine nefes alıp verebilir ve kanı yeterince oksijene doygun hale gelebilir ise hasta ekstübe edilir yani entübasyon işlemi sonlandırılır, solunum tüpü çıkarılır. Eğer hastanın durumu iyi değilse ve kendi kendine nefes almakta güçlük çekiyorsa hasta ventilatörde daha uzun kalabilir.
BASİT OKSİJEN MASKELERİ: Yaklaşık %30 - 50 oranında oksijen sağlar. Karbondioksitin tekrar solunmasını engellemek için en az 5 lt / dk akım verilmelidir.
3. Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder.
Sırtlık üzerinde 300 bar basınçlı havayı taşıyan yüksek basınç hortumu bulunur. Sistem üzerinde tüpün içerisindeki kalan hava miktarını gösteren manometre bulunur.
DOLULUK ( BAR ) ORANI KONTROLÜ: VANA HAFİFÇE AÇILIR, MANOMETRE İBRESİNİN YÜKSEKMESİ GEREKİR VE İBRENİN DURDUĞU SAYI BAR OARANINI GÖSTERİR.
1. Hafif KOAH: Hastalığın başlangıç evresi olarak nitelendirilen bu evre, gayret gerektiren aktiviteler ve yoğun tempolu işler esnasında ortaya çıkan nefes darlığı belirtisiyle kendini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri