Blefarit adını verdiğimiz kirpik dibi iltihabı en sık rastladığımız göz kapağı hastalıklarından birisidir. Kirpik dibi iltihabı gözde kızarıklık, kaşıntı ve kirpik dökülmesi ile seyreden kronik bir hastalıktır. En sık nedenleri arasında cilt hastalıkları veya bakteriyel infeksiyonlar yer alır.
Kirpik dibi iltihabının tedavisinde düzenli olarak günlük sıcaknemli kompresi takiben göz kapağına ve kirpik diplerine yapılan hafif bir ovalama ile kirpik dibinin temizlenmesi önemlidir. Bu sıcak kompres 5 dakika boyunca uygulanmalı ve çam ağacı ekstresi içeren özel şampuanlar ile kirpik dibi temizlenmelidir.
Kirpik diplerinde yağ salınımı yapan bezleri etkileyebilir. Bu bezlerin enfekte olması ile arpacık görülebilir. Arpacıklar kist (şalazyon) haline dönüşebilir, bu durumda ameliyat ile kistlerin drenajı gerekebilir. Blefarit uzun süre devam ederse yağ sekresyonu yapan bezlerin kanalları tıkanıp kuru göze neden olabilir.
Soğuk kompres: Kaşınan göz ve çevresine soğuk tatbiki yapmak rahatlama sağlayabilir. Bunun en kolay yolu soğuk suyla gözleri yıkamak veya temiz bir beze buz küpleri sararak uygulamaktır. Bu işlemi günde birkaç kere tekrar etmek kaşıntıyı gidermeye yardım eder.
Blefarit ismini verdiğimiz kirpik dibi iltihabı, yağ bezlerinin (meibomian) fonksiyonlarının bozulması ve kıvamı artmış bir şekilde üretim yapmalarından kaynaklanır. Genellikle yapısal bir durum olan Blefarit ancak bilinçli bir hastanın düzenli uygulayacağı tedavi ve önlemleri ile kontrol altına alınabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Kirpik dibi iltihabı tedavisi oldukça güçtür. Kronik bir durumdur. Tam tedavi edilmesi mümkün olmasa da düzenli tedavi ile sakinleşir, belirtiler azalır.
Antiseptik çay ağacı yağı, klorheksidin veya povidin iyot içeren yıkama ürünleri kullanılabilir. Aktif lezyon yokken kurutucu pudralar tercih edilebilir. Kıl kökü iltihabına neden olan etkene göre antibakteriyel, antifungal kremler veya tabletler önerilebilir.
Blefarit adını verdiğimiz kirpik dibi iltihabı en sık rastladığımız göz kapağı hastalıklarından birisidir. Kirpik dibi iltihabı gözde kızarıklık, kaşıntı ve kirpik dökülmesi ile seyreden kronik bir hastalıktır.
c- Antibiyotik ve kortizonlu merhemler: Aynı şekilde kirpik dibi kuruduktan sonra antibiyotik ve/veya kortizonlu merhem kirpik dibine sıkılır ve kulak çubuğu ile yayılması sağlanır. Bu işlem genelde gece yatmadan önce yapılır.
Vücudun tümünde veya herhangi bir yerinde çoğunlukla yanma ve batma, ısırılma veya böcek geziyormuş hissi uyandıran hoş olmayan bir durumdur. Kaşıntı, çoğu kez cildi ovalayarak veya çizerek rahatlama arzusunu uyandıran hoş olmayan bir durumdur. Kaşıntı uzun süre devam ettiğinde uyku, endişe ve depresyona yol açabilir .
Arpacık akut ve pürulan bir kapak inflamasyonudur. Kirpik dibindeki bezlerin blokajı ve enfeksiyonu neticesinde oluşur. Kapak üzerinde hassas, kızarık, sivilceye benzeyen abse tarzında bir şişlik yapar. Çoğu zaman kendiliğinden iyileşir ya da iltihap kirpik diplerine yakın bir bölgeden dışarıya boşalır.
Yağ tabakanın tıkanan meibom yani kirpik dibi bezlerinin iyi çalışmaması sonucunda salgılanamaması, kısa dönemde hızlı su tabaka buharlaşması ile kuru göze sebep olurken, uzun dönemde bu bezlerin tamamen tahrip olması sonucunda, hep rahatsız, kızarık, yanan batan çok ciddi göz kuruluğuna sebep olabilmektedir.
Göz kapağı iltihabında bakterilerde rol oynadığından bunların miktarını azaltmak için antibiyotikli göz damlaları ve merhem kullanılabilir. Ayrıca iltihabı baskılamak ve kızarıklık, kaşıntı yanma gibi şikayetleri azaltmak için hafif kortizon içeren damlalar kullanılabilir.
Dış Arpacık: Kirpik dibinde oluşan arpacık türüdür. Çoğunlukla kıl kökünde oluşan iltihap nedeniyle ortaya çıkar ve sivilce görünümündedir. Tıpta dış hordeolum olarak tanımlanan dış arpacık, zeiss ve moll bezlerinin etkilenmesine bağlı olarak görülür.
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Gözyaşı salgılayan bezler de göz kapaklarının arkasında bulunur. Blefarit, kirpikler arasında "yağlı pulların" varlığı ve vücudun bağışıklık tepkisinden (artan kan akışı) kaynaklanan kirpiklerin etrafındaki kapakta kızarıklık ile tanımlanır.
Vazelin, kuru ve çatlamış dudaklarınıza sağladığı etkiyi kirpiklerinize de sağlar ve onları nemlendirir. Bu özelliği ile dolaylı yoldan gürleşmelerine fayda sağlayabilir. Kirpik dipleriniz kuruyor, kirpikleriniz bu kuruluktan dolayı dökülüyürsa vazelinden yardım alabilirsiniz.
Çünkü zeytinyağı, insan vücudundaki tüm dokulara uyumlu bir madde olmakla birlikte göze girdiğinde göz pınarlarının bulunduğu noktalardan kolayca dışarı atılabiliyor. Bu nedenle kirpiklere zeytinyağı uygulamakta da herhangi bir sakınca görülmüyor.
Vazelin haftada birkaç gün, bir kulak çubuğu yardımıyla kirpik uçlarına az miktarda uygulanabilir. Uygulama sırasında ürünü göz içine kaçırmamaya özen göstermek gerekir. Uygulama mümkünse gece yatmadan önce yapılmalıdır, gün içerisinde sürekli gözleri açıp kapamak vazelinin göze kaçmasına neden olabilir.
Genellikle mevsimsel alerjilere bağlı geçici bir durumdur. Göz alerjisi ev hayvanlarının kepeklerinden, tozdan, polenlerden, dumandan, parfümden ve hatta yiyeceklerden kaynaklanabilir. Eğer alerjinize sebep olan durumdan kaçınmayı başaramazsanız, alerjiniz şiddetlenebilir.
Göz alerjileri ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Gözde sulanma, kaşıntı, kızarıklık ve göz çevresinde ödem gibi belirtilerle ortaya çıkan göz alerjileri zamanında tedavi edilmezse göz kaybına varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Göz alerjisi semptomları, hafif rahatsız edici kızarıklıktan görmeyi bozacak kadar şiddetli iltihaplanmaya kadar değişebilir. Bunun sonucu olarak, göz kapakları ile göz zarı, yani konjonktiva kızarır, şişer veya kaşınmaya başlar. Gözde yanma hissi ve berrak, sulu akıntı halinde gözyaşı görülebilir.
Kıl kökü iltihabı genellikle antibiyotikler ile tedavi edilir. Şiddetli durumlarda, doktorlar apseyi drenaj yaparak iltihabın çıkmasını sağlayabilirler. Kıl dönmesi genellikle cerrahi olarak tedavi edilir. Bu işlem sırasında, doktor kıl dönmesini ve çevresindeki enfekte dokuyu çıkarır.
Folikülitler bakteri, mantar ya da virüs kaynaklı olarak oluşabilir. Bunlar dışında ciltte biriken keratin veya ter de kıl köklerini tıkayarak iltihaplanmasına neden olabilir. Obezite ve bazı ilaçların uzun süreli kullanımı gibi durumlar kıl kökü iltihabının oluşma ihtimalini artırabilir.
Kıl Kökü İltihabı Kaç Günde Geçer? Çoğunlukla tıbbi tedavi olmadan geçmektedir. İlaç tedavilerinde ise doktorun uygun gördüğü süreye uyulmalıdır. Genellikle 7-10 gün arasında ilaç tedavisine devam edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri