Mirastan feragat sözleşmesi, mirasbırakan ile feragat eden mirasçının aralarında yapacakları bir sözleşme ile iptal edilebilir. Mirasbırakanın ölümünden sonra mirastan feragat sözleşmesinin iptali ise ancak vasiyetnamenin iptali hükümlerine göre mümkün olabilir.
Mirastan feragat sözleşmesi, hukuka ve/veya ahlaka aykırılık, tarafların ehliyet yoksunluğu ve/veya irade sakatlıkları yahut sözleşmede şekil şartlarına uyulmaması gibi gerekçelerle iptal edilebilir.
Mirastan feragat sözleşmesinin iptal edilmesi mümkündür. Yanılma, aldatma, gabin gibi iradeyi sakatlayan hallerin bulunması durumunda mirastan feragat sözleşmesinin iptali istenebilir. Ancak gabin sebebiyle sözleşmenin iptalinin istenebilmesi için, sözleşmenin ivazlı yapılması gerekir.
Feragat işlemi de zorunlu olarak iki taraflı işlem olan feragat sözleşmesi içinde yapılmasına rağmen tek taraflı maddi anlamda ölüme bağlı işlem olduğuna göre tek taraflı olarak miras bırakanın geri alması mümkün olmalıdır. Feragat eden bu durumda miras bırakanın iradesiyle sonradan mirasçı atanan bir kimse gibi olur.
Feragatname Kaç Yıl Geçerli? Mirastan feragat sözleşmesi miras bırakan kişinin ölüm tarihinden başlayarak geçerli olur. Fakat bu sözleşmenin sorumlu olduğu süre sınırlandırılmıştır. Miras bırakan kişinin ölüm tarihinden itibaren 5 yıl boyunca feragatname geçerli kabul ediliyor.
İlgili 21 soru bulundu
Aynı zamanda gerek gabin gerekse aldatma söz konusu olduğunda feragat bozulabilir. Burada önemli olan nokta ise kişi iradesini sakatlayıcı niteliğe sahip olan durumların ortaya çıkmasıdır. Gabin gerekçesi üzerinden bozulma yapılacaksa, kesinlikle sözleşme ivazlı olmak zorundadır.
Feragatten Sonra Dava Açılabilir Mi? HMK m. 303 gereği feragat nedeniyle reddedilen dava, aynı konuda aynı taraflar arasında ve aynı dava sebebine dayanarak yeniden açılamamaktadır. Açılması halinde ise dava, dava şartı eksikliği sebebiyle reddedilmektedir.
Mirastan feragat sözleşmeleri miras bırakanın ehliyetsizliği, şekil şartlarına uyulmaması, irade sakatlıkları ve hukuka ve ahlaka aykırılık nedenleriyle iptal edilebilir.
Mirastan feragat sözleşmesinden dönme, miras bırakan ve mirasçı yaşadığı sürece yapılabilir. Mirastan feragat sözleşmesinden dönülmesi halinde, sözleşmenin tüm hükümleri ortadan kalkacaktır. Sözleşmenin ivazlı olması halinde, mirasçı herhangi bir para veya alacak almışsa, miras bırakana iade etmek zorundadır.
Geçerli bir feragat sözleşmesi yapılmasıyla mirasçının tereke ile olan ilgisi kesilir. Mirasçı tam feragat halinde miras açıldığında artık mirasçı olmayacaktır. Bu durumda mirastan feragat eden mirasçı sanki miras bırakandan önce ölmüş gibi miras dışı kalır.
Feragat kelime anlamı ile “bir şeyden kendi isteği ile vazgeçme” anlamına gelmektedir. Davadan feragat, dava sürecinin seyrini ve dolayısıyla tarafları etkileyen önemli bir hukuki işlemdir. İşbu işlem medeni yargılama ilkelerinden biri olan “tasarruf ilkesinin” bir sonucudur.
Feragat, davaya son veren taraf işlemlerinden olup, davacı tarafın dava konusu haktan feragat etmesidir. Feragat, hüküm kesinleşinceye kadar her aşamada gözetilir ve kesin hüküm gibi sonuç doğurur (6100 sayılı HMK`nın 311.maddesi).
Davadan feragat, HMK'nun 307. maddesinde; davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesi olarak tanımlanmıştır. Aynı yasanın 311. maddesinde ise, feragatin kesin hüküm gibi sonuç doğuracağı açıklanmıştır.
2) Davadan Feragatin İptali
Ancak davacı taraf davadan feragat işlemini özgür iradesi ile yapmadığını, hata, hile, tehdit gibi irade bozukluğu sebepleriyle iradesinin fesada uğratıldığını ortaya koymak kaydıyla davadan feragatin iptalini isteyebilir (6100 sayılı HMK m.311).
Mirastan feragat sözleşmesinin tarafları anlaşarak sözleşmeyi iptal edebilir. Taraflar karşılıklı olarak mirastan feragat sözleşmesinden caymak istiyorlarsa tekrar Notere gitmeye gerek yoktur. Ancak caymanın yazılı sözleşme ile hüküm altına alınması gerekir.
Mirastan feragat sözleşmesi, feragat eden mirasçının mirasçılık sıfatını kaybetmesine yol açar. Mirastan feragat sözleşmesi belli bir kişi lehine yapılmış olup, bu kişinin herhangi bir sebeple mirasçı olmaması halinde, feragat hükümden düşer.
Mirastan feragat ivazlı olarak yapılmışsa, sözleşmede aksi öngörülmedikçe, feragat edenin altsoyunu da etkiler (TMK md. 528 f. 3). Mirastan feragat eden mirasçı gibi bunlar da mirasçılık sıfatını kay- beder. Feragat edenin altsoyu, saklı paylı mirasçı olsa dahi tenkis davası açıp, saklı payını talep edemez24.
Mirastan feragat sözleşmesi mirasbırakanın ölümüyle hüküm ve sonuçlarını doğurur. Bu kapsamda mirastan feragat eden mirasçılık sıfatını kazanamaz.
Buna göre mirastan feragat sözleşmesi miras bırakanla saklı paylı mirasçılardan biri veya bir kaçı arasında Noter huzurunda resmi memur önünde yapılacak, iki taraf aynı zamanda arzularını ona bildirecek yine düzenlettikleri sözleşmeyi iki tanık önünde imza edeceklerdir. yapılabileceği gibi bedelsizde yapılabilir.
Mirasbırakan öldükten sonra mirasçıların mirası reddedebilmesi için kanunda belirlenen süre içerisinde ret işleminin yapılması gerekecekken, mirastan feragat sözleşmesi, mirasbırakanın sağlığında her zaman yapılabilecektir.
Kural olarak miras reddedildikten sonra bundan dönmek mümkün değildir. Ancak Borçlar kanunu m. 23 vd. çerçevesinde yanılma, aldatma, korkutma sonucu mirasçının ret beyanında bulunması halinde yapılan ret işlemi için iptal talebinde bulunulabilir. Mirasçı ret beyanının iptalini dava yolu ile ileri sürecektir.
Hukuka, ahlaka ve kamu düzenine aykırı olan miras sözleşmesinin iptali davasını hakkı zedelenen veya yararı olan herkes isteyebilir. Buradan hareketle iptali mümkün olan bir miras sözleşmesinin iptalini menfaati bu yönde olan herkes talep ederek iptal davası açabilir.
Merhaba, Feragat'in kesin hüküm etkisi ancak karar kesinleşirse sonuç doğurur. İstinafa başvurulamayacak kararlar HMK' da belirtilmiş olup, feragat nedeniyle verilen kararın (kesinlik sınırı hariç) kesin olacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır.
Davadan feragat edilmesi hâlinde davacı aleyhine yargılama giderlerine hükmedilmez.” denilmektedir. Geçici 8. madde hükmü, söz konusu genel kurala özel kanunla getirilen bir istisnasıdır. Bu durumda feragat eden davacı aleyhine vekalet ücretine hükmedilemeyeceği çok açıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri