Şayet oksijeni ortamda %14 'ün altına düşürürsek yanma olayı ortadan kalkacaktır. Bu esasa dayanılarak oluşturulan söndürme prensibine ise oksijeni azaltma yöntemi denilmektedir. Oksijeni azaltıcı maddeler kimyevi tozlar karbondioksit gazı gibi maddelerdir.
Oksijen : Oksijen kendisi yanmayan fakat yanmayı gerçekleştiren renksiz ve kokusuz bir gazdır.
Yanıcı maddenin söndürülmesinde söndürme prensibi en büyük etkendir. Yangını kaynağında, oksijen konsantrasyonunu azaltarak, buharlaşmayı, yoğunlaşmayı ve yayılmayı engelleyerek, patlayabilir buharlaşmayı geciktirerek ve zincirleme reaksiyonu engelleyerek yangınların söndürülmesidir.
Hava % 21 oranında oksijen içerir, kapalı ortamda bu oranı % 16'nın altına düşürmek yangını söndürmek için yeterlidir. Bu nedenle bu yöntem de son derece etkilidir. halokarbon gibi söndürücüler bu şekilde yangını söndürür.
Su: Ateşi söndüren maddeler arasında en önemlisi sudur. Su özellikle A tipi yangınlar için (katı) mükemmel bir söndürücüdür. Kum: Yanıcı maddelerin oksijenle ilişkisinin kesilerek söndürülmesinde kullanılır.
İlgili 15 soru bulundu
Karbondioksit yangın tüpü katı, sıvı ve gaz yangınlarında kullanılan etkili yangın söndürücülerdir. İçinde söndürme gazı olarak karbondioksit bulunan yangın tüpleri piyasada değişik kilolarda satılmaktadır. Bu tüpler, oksijenin yerini alarak veya yangın üçgeninin oksijen elementini uzaklaştırarak işi söndürür.
A-Sınıfı yangınları söndürmek için; Genellikle tazyikli veya jet halinde su kullanılmakla birlikte kuru kimyasal yangın söndürme tozlu cihazlar da kullanılmaktadır. B-Sınıfı yangınları söndürmek için; Su sisi, köpük, CO2 veya kimyasal tozlu yangın söndürme cihazı kullanılmaktadır.
Hawaii'nin Maui adası ve Büyük Ada'daki yangınlar geçen hafta başlamıştı. Yangının nedeni henüz bilinmemekle birlikte, kasırga rüzgarları ve kuru hava alevleri körükledi. Lahaina'ya inen tepelik alandaki kuru otların yangının bir anda kente sıçramasına yol açtığı aktarılıyor.
Yağ yangınları belirttiğimiz üzere yangın sınıfları kapsamında F sınıfı olarak nitelendirilen yangınlardır. Kızarmış yağların etkisiyle meydana çıkan bu yangınların söndürülmesi için su kullanılmamaktadır. Suyun kullanılması patlamalara sebebiyet verecektir.
dökülmez, ateşli ocak su ile söndürülmez. Çünkü şeytanın ateşten yaratıldığı ve ateşin etrafında şeytanların olacağına inanıldığı için ondan zarar gelir, uğursuzluk getirir diye düşünülür. Eğer ateşe su dökülmek zorunda kalınırsa, muhakkak besmele çekilir. “Ateş boş değildir, ateş şeytanı temsil eder” derler.
Oksijen yanıcı değil yakıcı bir maddedir ve yanmayı hızlandırır. Yangın esnasında mümkünse gaz akışı kesilmelidir.
Oksijen tek başına yanmaz veya patlamaz. Oksijen konsantrasyonu yüksek ise ve ortamdaki gres yağı veya yağ ile temas haline kolayca geçebiliyorsa patlayabilir. Basınçlı kaplar içerisindeki sıkıştırılmış gazların, kabın darbe ve çarpmaya maruz kalması sonucunda patlama tehlikesi ortaya çıkar.
Renksiz, kokusuz, zehirsiz, parlayıcı olmayan soğutularak sıvılaştırılmış gazdır. Oksitleyicidir. Yanmayı destekler. Normal olarak hava ile yanmayan bir çok madde ile şiddetle yanar. %75'den yüksek konsantrasyonlarda devamlı solunması mide bulantısı, baş dönmesi, solunum zorluğu ve çarpıntıya neden olabilir.
Oksijen Gazı Yanar mı? Oldukça yanıcı bir gazdır. Oksijenin olmadığı bir ortamda ateş yanıcı özelliğini kaybeder.
Yanıcı madde ile ısı birleşirse; yanma olmaz. Oksijen ile ısı birleşirse; yanma olmaz. Yanıcı madde + Oksijen + Isı, üçü bir arada birleşirse; Yanma olur.
Bunlar hiçbir konsantrasyonda hava veya oksijen ile yanmazlar. Bunlara örnek olarak; Hava • Azot (N2) • Helyum (He) ve diğer asal gazlar {Neon (Ne), Argon (Ar), Kripton (Kr), Kisinon (Xe), Radon (Rn) , • Karbondioksit (CO2), Kükürtdioksit (SO2) verilebilir.
Yangın söndürme
Ateşe uygulandığında tuz, bir soğutucu görevi görerek ateşten gelen ısıyı dağıtır ve ayrıca yangını boğmak için oksijen içermeyen bir kabuk oluşturur. Plastik katkı maddesi erir ve yanan metal tutuşma sıcaklığının altına düşene kadar kabuğun bütünlüğünü korumasına yardımcı olur.
Akaryakıt yangınlarında başlangıç halinde söndürme cihazı ile müdahale edilir büyümüş durumdaki yangınlara köpük ile söndürme gerçekleştirilir. Gaz yangınları söndürme cihazları ve su kullanılarak söndürülebilir yangın söndürme işleminden sonra her türlü gaz kaçağı engellenmelidir.
Kapalı yerlerde ki yangınlarda karbondioksit işlendiği zaman bu özelliğinden dolayı tehlike oluşturur. Ayrıca; Sodyum, Potasyum, Magnezyum, Titanyum gibi reaktif (alkali) metal yangınlarını karbondioksit söndürmez. Çünkü bu metaller karbondioksiti ayrıştırırlar.
Uzmanlar Maui yangınlarının ardında çoğu iklim değişikliğinden kaynaklanan çok çeşitli unsurlar olduğu görüşünde. Uzmanlar iklim değişikliğinin ani kuraklığı ve aşırı hava olaylarını daha olası hale getirdiğini söylüyor. Maui adasında da durumun böyle olduğu sanılıyor.
Hawaii, Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en ölümcül orman yangınlarından birine sahne oldu. Yangında en az 114 kişi öldü, 850 kişiden ise haber alınamıyor. ABD Başkanı Biden, Hawaii'deki afet bölgesini ziyaret etti.
Hawaii'deki en ölümcül felaket
Maui yetkilileri de Lahaina'da ölü sayısının 1960 yılında 61 kişinin ölümüne neden olan tsunami felaketini gölgede bırakarak Hawaii'nin en ölümcül afeti oldu. Yangının nedeni henüz tam olarak bilinmemekle birlikte, kasırga rüzgarları ve kuru havanın alevleri körüklediği bildiriliyor.
Su: Ateşi söndüren maddeler arasında en önemlisi sudur. Su özellikle A tipi yangınlar için (katı) mükemmel bir söndürücüdür.
Elektrik yangınları için yangın söndürücü olarak karbondioksit söndürücüler kullanılmaktadır. Söndürme işlemi sırasında suyun kullanılmaması gerekmektedir. Aksi halde suyun iletken özelliği sebebiyle çarpılma durumu meydana gelebilmektedir.
Elektrik cihazları ya da tesisatlarında oluşan kaçak ve benzeri durumlardan meydana gelen yangınların söndürülmesi için karbondioksit söndürücüler kullanılmalıdır. Mutlaka su kullanılmaması gereken bu yangınlarda çarpılma riski de oldukça yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri