✔Oksijenli solunumda bir tane glikoz için net 30-32 ATP üretilir. Bu farklılık glikoliz evresinde üretilen NADH2 moleküllerinin farklı hücrelerde
Tam olarak, hücrelerin pek çoğunda her bir glikoz molekülü için, elektron taşıma zinciri ile 32 ATP üretilir. İki ATP doğrudan glikolizden ve 2 ATP Krebs çemberinden geldiği için, aerobik solunum her bir glikoz molekülünden toplam 36 ATP üretebilir. Bu işlemde son adım serbest oksijen gerektirir.
Oksijenli solunumda en çok dikkat etmeniz gereken husus, glikozun inorganik yapıtaşlarına kadar ayrışması ve bu yüzden diğer solunum türlerine göre daha çok ATP elde edilmesidir.
Oksijen olmayan ortamda gerçekleşir. Net 2 ATP ortaya çıkmaktadır. Bakteriler ve bazı mantar türlerinde oksijensiz solunum görülmektedir. Bakterilerin bu özelliği sayesinde şarap üretimi yapılabilmektedir.
Bir glukozdan aerobik metabolizma yoluyla 38 ATP üretilirken, anaerobik yöntemle sadece 2 ATP üretilir. Bu nedenle dokular için oksijen yaşamsal önem taşımaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
ATP sayısındaki bu farklılık, sitoplazmada glikolizle oluşturulan NADH moleküllerinin değişik dokularda ETS'ye farklı mekanizmalarla katılmalarından kaynaklanmaktadır. Örneğin iskelet kası ve beyin hücrelerinde 30; karaciğer, böbrek ve kalp hücrelerinde 32 ATP üretilir.
Hücresel solunum hem aerobik (oksijen kullanarak) hem de anaerobik (oksijensiz) olarak gerçekleşebilir. Aerobik hücresel solunum sırasında, glikoz oksijenle reaksiyona girerek hücre tarafından kullanılabilen ATP oluşturur. Yan ürün olarak karbondioksit ve su oluşur.
Anaerobik solunum veya oksijensiz solunum, oksijen (O2) yerine ETS elemanlarının kullanılıp oksidasyon (yükseltgenme) sonucu ATP elde edilmesidir. Aerobik solunum (Oksijenli solunum) ile temel farkı, oksijen kullanılmamasıdır.
Oksijenli solunumda ise glikoz su ve karbondioksite kadar parçalanır. ETS enzimleri kullanılır. Bu nedenle daha fazla enerji elde edilir.
Oksijenli Solunum
Aerobik canlılarda gerçekleşir. Sadece ışık varlığında gerçekleşir. Oksijen veya kükürt gibi yan ürünler çıkar. Su ve karbondioksit açığa çıkar.
Substrat düzeyinde ATP sentezinde kullanılan bütün enzimler tüm canlılarda ortak olarak bulunur. Bu durumda ATP sentezlemek bütün canlılarda ortaktır.
Oksijensiz solunumda, elektronun oksijen dışında bir moleküle (sülfat, kükürt, nitrat, karbondioksit, demir) aktarıldığı belirtilir.
· Fermantasyonda ETS yoktur, oksijenli ve oksijensiz solunumda ise ETS vardır.
Fermantasyon, bir elektron taşıma sistemi içermez ve glikoliz sırasında substrat düzeyinde fosforilasyon tarafından üretilenin ötesinde doğrudan herhangi bir ek ATP üretmez. Fermantasyon yapan organizmalar, yani fermentörler, glikoliz sırasında glikoz başına maksimum iki ATP molekülü üretir.
Kısacası glikolizde substrat düzeyinde fosforilasyonla 4 ATP (Adenozin tri fosfat) üretilir. Ve 2ATP harcandığı için net kazanç 2 ATP (Adenozin tri fosfat)'dir.
Mitokondriler, oksijenli solunum yapan ökaryotik hücrelerde bulunur.
Oksijenli solunum, hücrelerin enerji elde etmekte kullandıkları bir biyokimyasal süreç (oksijen bir elektron alıcısıdır). Oksijensiz solunum, hücrelerin enerji elde etmekte kullandıkları bir biyokimyasal süreç (oksijenden farklı elektron alıcıları kullanılır). Soluma, nefesin vücuda alınıp atılması.
Glukozun karbon dioksite oksidasyonuna hücre solunumu denir. Glukozdaki kimyasal enerjinin %40'ı, hücre için daha kullanışlı olan ATP'ye dönüşür.
✔ Laktik asit oluşur. ✔ Karbondioksit oluşmaz.
Vücudumuzda bulunan organik besinlerin çeşitli yollar ile parçalanarak, vücudun ATP enerjisi üretmesi olayına solunum denmektedir. enerji, pek çok durumda, yanma benzeri kimyasal değişikliklerle açığa çıkarılır. Kan, hücrelerimize oksijen ve besin taşımaktadır.
✔ Her canlı hücre kendi ATP'sini üretir ve tüketir. ✔ Depolanamaz.
Kandan solunum mekanizması ile C02 elimine edildikçe pH yükselir. • Tersine kanda C02 artışı pH değerini düşürerek asidoza neden olur. Sıcaklığın düzenlenmesi; Ayrıca solunum ile dışarıya ısıtılmış ve nemlendirilmiş hava verilmesi, sıcaklık ve su buharı kaybına da yol açmaktadır.
✔ Organik maddelerin parçalanması kısmen gerçekleştiğinden diğer solunum çeşitlerine göre oldukça az miktarda enerji üretimi gerçekleştirilir. ✔ Prokaryot ve ökaryot olan birçok canlıda görülebilir. Bakteri, mantar, bitki tohumları, bağırsak solucanları ve memeli canlıların çizgili kaslarında görülür.
Solunum sistemi; dış solunum, iç solunum ve hücresel solunum olarak incelenir.
IV.
Yaşamsal faaliyetler için gereken enerji ATP molekülünden karşılanır. Canlıların hepsi ATP üretir ve tüketirler. ATP üretimi solunum ya da fermantasyon ile gerçekleştirilir. Solunum oksijenli ya da oksijensiz olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri