Oksitleyici alev (oksijen fazlalı), belli keskin bir koniyi haizdir. Koni ve dış alev, normal ayardakinden daha kısa olup bu tertip en sıcak alevi sağlar ve ana metali oksitleyebilir.
Alev konisi normal aleve göre daha uzundur. Yüzeyi çok kolay oksitlenen alüminyum ve alaşımlarının sert lehimlerinde oksijen muhtevasının önüne geçilmesi amacıyla ve dökme demirlerin sert lehimlenmesinde tercih edilir. Oksitleyici Alev : Oksijen oranının fazla olduğu alev türüdür. Yanışı serttir.
Oksi-asetilen kaynağının avantajları: Tüm pozisyonlarda birleştirme kaynakları, boru hatları, tesisat alanı tamir ve kaplama kaynaklarında kullanılır. Alaşımsız ve düşük alaşımlı çelik, demir dışı metaller, dökme demir. Gibi metallerin kaynağında kullanılır.
Yanıcı bir gazın oksijen ile yakılmasıyla elde edilen yüksek ısı ile metalin eritilerek kaynatılması işleminde en yaygın yakıt olarak asetilen gazı kullanıldığı için, genellikle oksi asetilen kaynağı olarak telaffuz edilir. Asetilenin oksijen ile yakılmasında takriben 3200o C sıcaklığa ulaşılır.
Asetilenin oksijen ile yakılmasında takriben 3200oC sıcaklığa ulaşılır. Genellikle %50 - %50 oranında oksijen-asetilen karışımı ile kaynak yapılır. Yüksek ısı ile oluşturulan kaynak banyosu istenilen dikiş boyunca ilerletilirken banyoya genellikle metal kaynak teli damlatılarak arzu edilen miktarda dolgu yapılır.
İlgili 37 soru bulundu
•Ateşlenme sıcaklıkları oksijen ile asetilenin karışımlarına, içindeki su buharı oranına göre değişim gösterir. Hava ile karışımlarında alev sıcaklığı yaklaşık 2200 °C, oksijen ile karşım oranına bağlı olarak 3100 °C olabilir.
2.1 Oksi Gaz Kaynağında Kullanılan Kaynak Tüpleri ve Gazlar Oksi gaz kaynağında; asetilen, sıvılaştırılmış petrol gazları, propan, metan, bütan ve hava gazı gibi kolay yanabilen, yüksek ısı veren ve yanmaları sonucunda artık bırakmayan gazlar kullanılır.
Oksijen hortumlarının renkleri mavi, asetilen hortumlarının renkleri ise kırmızıdır.
Oksijen yanıcı değil yakıcı bir maddedir ve yanmayı hızlandırır. Yangın esnasında mümkünse gaz akışı kesilmelidir.
Oksi-Propan (LPG, Doğalgaz) için; önce tutamak üzerindeki yanıcı gaz valfini (2) kapatınız.
Karbürleyici alev (asetilen fazlalı) de koni yeşilimsi bir "tüy" ile, uzunluğunun iki üç katı kadar uzanır ve ana metalin üzerine karbon boşaltır. Bu alev tipi, en az ısı verenidir. Oksitleyici alev (oksijen fazlalı), belli keskin bir koniyi haizdir.
"Oksijenli yakıtla kesme nedir?" diye merak ediyorsanız yanıtı basittir. Çelik sac gibi malzemeleri kesmek için saf oksijen ve yakıt gazı kullanılan bir termal kesme prosesidir. Oksijenli yakıtla kesme torçundan gelen ısı, çeliğin yüzeyini veya kenarını yaklaşık 1800?'ye yükseltmek için kullanılır.
Oksijen tüpü çeşitleri, içinde saf oksijen bulunan tüplerdir. Oksijen gazı içerecek şekilde tasarlanmış ve geliştirilmiş olan bu tüpler, yüksek basınçlı kap olarak uygun destek sağlar.
Oksitleyici madde, özellikle yanıcı maddelerle olmak üzere diğer maddeler ile de temasında önemli ölçüde ekzotermik reaksiyona neden olan maddelerdir.
Katı ,sıvı ve nesne olarak kendi içinde alt gruba ayrılan Oksitleyici Maddeler ; alevlenebilir ,kendiliğinden ısınan , su ile temas ettiğinde alevlenebilir gazlar açığa çıkartan ,zehirli , aşındırıcı gibi özellikler barındırabilir.
Asetilen gazı daha sıcak alev oluştururken, propan gazının ısıl değerinin yüksek olması neticesinde daha yüksek ısıda alev oluşturması, oksi-propan kullanımı tavlama verimini arttırdığından tercih sebebidir.
Renksiz, kokusuz,zehirsiz yüksek basınç altında çelik tüpler içersine sıkıştırılmış gazdır. Oksitleyicidir. Yanmayı destekler. Normal olarak hava ile yanmayan bir çok madde ile şiddetle yanar. %75'den yüksek konsantrasyonlarda devamlı solunması mide bulantısı, baş dönmesi, solunum zorluğu ve çarpıntıya neden olabilir.
Şunu her zaman hatırlamalısınız: Ateşin ihtiyacı olan 3 şey vardır: ısı, yakıt ve oksijen. Bu üçünden herhangi birini yok edebilirseniz, ateş sönecektir. İşte katı yakıtlara su sıkma durumunda olan da budur.
Oksijen Olmayan Yerde Ateş Yanmaz.
Hidrojen gazı, kırmızı (RAL 3020) renkteki tüplerde saklanır. Helyum gazı, kahverengi (RAL 8008) renk kodunun yer aldığı tüplerde muhafaza edilir. Etilen Oksit + CO2 gazı, gri (RAL 7000) renk kodunun bulunduğu tüplerde saklanır. Ayrıca tüpün üzerinde büyük harflerle “ETİLEN OKSİT” yazısı yer alır.
Sıvı oksijen açık mavi renktedir ve güçlü bir paramanyetik özelliği vardır. Güçlü bir nal mıknatısın etkisi ile kutuplarına ayrılabilir.
Oksijen kaynağında çıplak kaynak telleri kullanılır. Kaynak teli iĢ parçasının özellikle- rine en yakın değerlere sahip olmalıdır. Kaynak telleri uluslararası alanda semboller ile ifade edilmiĢ olup, G I, G II, ..., hâlinde ifade edilmektedir. G harfi kaynak yöntemi, yani oksijen kaynağının, uluslararası ifadesidir.
10) Kaynak alevi ne demektir? Açıklayınız. CEVAP: Yanıcı gaz asetilen ile yakıcı gaz oksijenin güvenli bir şekilde karıştırılıp bek ucunda yakılmasıyla elde edilen aleve kaynak alevi denir.
Dünya atmosferinde %21 oranında bulunan ve yaşamsal öneme sahip gazdır. Oksijen gazı ayrıca, okyanuslarda %85 oranında, kaya ve minerallerde %46 oranında ve insan vücudunda %60 oranında bulunur.
Standart sıcaklık ve basınçta oksijen çok soluk mavi renkte ve kokusuz bir gazdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri