Protein, mineraller ve B vitamini açısından yoğun bir içeriğe sahip olan ton balığı, güçsüz bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlarken, hafızayı da güçlendirmektedir.
Ton balığının içindeki Omega-3, dopamin ve serotonini dengeliyor ve beyin işlevlerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda Omega 3, hafızayı güçlendirici etkiye sahip.
Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan somon, beyin gelişiminde son derece etkilidir. Somon, sardalye ve ton balığı gibi yağlı balıklar omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Yağ bakımından zengin bir balık, haftada iki kere tüketildiği takdirde çocukların hafıza ve zeka gelişimini pozitif yönde etkilemektedir.
Karides, ton balığı gibi yağlı balıklar zihin açıcı özellikleri ile dikkat çeken besinler arasında yer alıyor. Sınav öncesi tüketebileceğiniz zihin açıcı yiyeceklerden olan yağlı balıkları haftada en az bir kere tüketmelisiniz.
Omega 3 yağ asidi içeriği ile sağlıklı bir beslenme programlarında önerilen ton balığı kalp ve damar sağlığını korur. İyi kolesterol olarak bilinen HDL'nin kanda artışını sağlar. Ton balığı eti kanın pıhtılaşmasını önler ve kan akışını hızlandırarak felç riskini azaltır. Ton balığı protein değeri yüksek bir balıktır.
İlgili 25 soru bulundu
Dünya Sağlık Örgütü'nün de bağışıklığı güçlendirecek besinler arasında sıraladığı konserve ton balığı, düşük kalorisinin aksine yüksek Omega-3, protein ve mineralleriyle karşımıza çıkıyor. Ton balığı, aynı zamanda selenyum, D ve B vitamini kompleksi gibi değerli vitamin ve minerallerin temini açısından önemli bir gıda.
Ton balığı cıva içerdiğinden haftada sadece 1-2 porsiyon tüketilmelidir. Aksi takdirde aşırı tüketim zehirlenmeye yol açabilir. Obeziteye neden olabilecek yağda paketlenmiş ton balığı, konservesi 339 kalori içerdiğinden kilo aldırabilir.
Omega-3 yağ asitleri çocukların beyin, sinir sistemi ve gözlerinin gelişimi için önemlidir. Epidemiyolojik çalışmalarda, iki omega-3 yağ asidi olan EPA ve DHA içeren yağlı balık tüketen hamile kadınlar ve bebekleri ile büyüme çağında olan çocukların bilişsel gelişimini iyileştirdiği belirlenmiştir.
Ton balığı konserve edilmeden önce genellikle pişirme işleminden geçer. Bu yüzden konserve ton balığının pişirilmesine gerek yoktur. Ton balığının en yaygın tüketimi sandviç yapımında kullanmaktır. Özellikle balık sevmeyen çocuklar için, ton balıklı sandviçler tercih edilebilir.
Sınava bir hafta kala, haftada 3-4 gün mutlaka balık eti tüketin. Oldukça zengin omega-3 kaynağı balık, hafızayı güçlendirir, öğrenmeyi ve konsantrasyonu artırır. Ayrıca sınava hazırlık dönemi boyunca öğrencinin her sabah 3-4 tam ceviz içini yemesi de gerekir. Sınavdan bir gün önce denenmemiş bir besini tüketmeyin.
Yağlı balıklar
Omega 3 yağ asitleri, sinir hücreleri arasındaki elektrik sinyalini teşvik ederek beynin daha iyi ve hızlı şekilde iletişim kurmasını sağlar. Ayrıca zihinsel konsantrasyonu ve hafızayı iyileştirmeye yardımcı olur.
Somon, hamsi, istavrit, sardalya gibi balıkların zeka gelişimine katkısını düşününce işi eğlenceli hale getirmek ailelere düşüyor. Balık eti, bol miktarda A, D, K ve B grubu vitaminler (B1, B2, B6, B12) içermektedir. Ayrıca balık iyot, fosfor, kalsiyum, çinko, bakır, selenyum gibi vitamin ve minerallerden de zengindir.
Haftada en az 2-3 kez balık tüketmek unutkanlığı önlemek adına oldukça etkili olacaktır. Somon, ton balığı, uskumru gibi balıklar, omega 3 içeren balıklar arasında başta yer alıyor.
Ceviz, keten tohumu ve özellikle somon, uskumru, hamsi ve sardalya gibi soğuk su balıkları önemli Omega3 kaynağı olarak dikkat çekiyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, beyin sağlığı ile beslenme arasındaki ilişkinin önemli olduğunu söyledi.
Uzmanlar, konserve ton balıklarının haftada bir defadan fazla tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.
Beyaz ton balığı, kadınlar için haftada en fazla 3 kere olmak üzere her seferinde en fazla 170 gram güvenle tüketilebilirken erkekler için bu sayı 226 gramdır. Bazı kaynaklara göre 6 yaş altındaki çocuklar ayda 85 gram, 6-12 yaş arasındaki çocuklar 127 gram ton balığını güvenle tüketebilir.
Özellikle sıcak yaz günlerinde öğün alternatifi olarak veya çay saati menülerine, akşam yemeği için meze niyetine tercih edebilirsiniz.
Konserve ton balığını taze hali ile tüketmek daha doğrudur çünkü pek çok konserve balığı konserve edilmeden önce pişirme işleminden geçmektedir. Yani bu, kutudan çıkardığınız gibi doğrudan tüketebileceğiniz anlamına gelir.
Ton balığı, ihtiyaç duyulan mineraller ve vitaminlerin yanı sıra içeriğindeki sağlıklı yağlar ile birlikte çocuklar için beyin gelişiminde önemli bir gelişim göstermesini sağlıyor. Bu sayede çocukların okul dönemlerinde büyük bir fayda sağlayan ton balığı, zeka gelişiminde önemli bir rol oynuyor. Prof.Dr.
Beyin, kanla beyne götürülen besin maddeleri ile beslenir. Normal koşullarda beynin tek enerji kaynağı glikoz yani şekerdir. Şeker düzeyinin beyinde azalmasına bağlı olarak, şuur kaybından komaya kadar birçok belirti oluşabilir.
İnsan beyni temel yakıt olarak glukoz kullanır. Kan-beyin bariyerinden dolayı serbest yağ asitleri yakıt olarak kullanılamaz ancak uzun süreli açlık durumda keton cisimleri kullanılabilir. Beyin ayrıca egzersiz sırasında laktat kullanabilir.
Atlantik ve Hint Okyanusu'nun tertemiz denizlerinden sofralara gelen ton balığı, çiftlik balıklarına oranla, bağışıklığı destekleyen Omega-3, protein, vitamin ve minerallere çok daha yüksek miktarda sahip olan bir balık. Günlük 100 ila 300 gram ton balığı tüketimiyle, gerekli Omega-3 ihtiyacı kolayca karşılanabiliyor.
1 küçük paket (80 gr) konserve ton balığı 149 kcal. 1 büyük paket (180 gr) konserve ton balığı 335 kcal.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri