Yüksek ateş, nefes darlığı, çok miktarda veya normal rengi haricinde balgam üretimiyle birlikte öksürük ortaya çıktığında doktora gitmelisiniz. Kan öksürmek bir başka önemli bulgudur ve ciddi bir hastalığa işaret edebilir. Özellikle kalıcı, kronik öksürük durumunda mutlaka bir sağlık uzmanına başvurulmalıdır.
Uzun süren bir öksürükte mutlaka doktora gidilmelidir. Kronik öksürüğün yani 1 aydan uzun süren öksürükte daha önemli sorunlara bağlı olabilir. Kronik öksürüğün en sık sebeplerinden birisi astımdır. Özellikle gece uykuda kaldıran öksürük, nefes sıkışmaları, sabaha doğru öksürük oluyorsa astım akla gelmelidir.
Bebeklerde “öksürüğün ciğere inmesi” olarak aileler tarafından kullanılan deyim , hekim için astım demek olabilir. Bebek ailelerinin öksürüğün ciğere inmesi nasıl anlaşılır sorusuna karşılık ; göğüsten ıslık sesi veya balgam fokurtusu çıkması olarak verilebilir.
Öksürüğün pek çok nedeni olabilir. Nezle ve grip, farenjit, astım, geniz akıntısı, reflü, kalp yetmezliği, tüberküloz, akciğerde sıvı toplanması gibi hastalıklar kuru öksürüğe neden olabilir. Öksürüğün en yaygın nedeni, öksürüğün soğuk algınlığının, Covid-19'un veya gribin bir parçası olduğu viral enfeksiyondur.
Astım, KOAH ve bronşektazi gibi kronik öksürük yapan nedenler, özellikle kilolu ve normal doğum yapmış bayanlarda idrar kaçırmaya yol açabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Akciğer kanserinde öksürük sıklıkla kuru öksürük şeklindedir, ancak hastaların ¼'ünde balgamlı öksürük bulunabilmektedir. Akciğerlerde bulunan tümörün yerleşimine göre çeşitli derecelerdeki nefes darlığı sıklıkla öksürüğe eşlik etmektedir.
Genel kanser hastalarının %23-37'sinde, akciğer kanseri hastalarının %47-86'sın- da, tanı sırasında öksürük yakınması vardır. Öksürük, akciğer kanserinde en sık rast- lanılan ilk üç semptom içinde yer alır, ayrıca hastaların yaşam kalitesini bozan en önemli nedenlerden biridir (1,2).
Geçmeyen kuru öksürük neyin habercisi? Geçmeyen kuru öksürük, çoğunlukla sık sık tekrar eden üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklı olan bir durumdur. Ancak geçmeyen kuru öksürük bazı kişilerde reflü, akciğer hasarlanmaları, kalp yetmezliği, tüberküloz gibi daha ciddi rahatsızlıkların da habercisi olabilir.
Öksürük sert ve sonrasında kusuyorsa, Sarı, yeşil ve kanlı balgam çıkarıyorsa, Hasta bir süredir bir şey yeme ve içmeyi reddediyorsa, Öksürük devamlı bir hal almış ve azalma görülmüyorsa doktora başvurmalıdır.
Yüksek ateş, nefes darlığı, çok miktarda veya normal rengi haricinde balgam üretimiyle birlikte öksürük ortaya çıktığında doktora gitmelisiniz. Kan öksürmek bir başka önemli bulgudur ve ciddi bir hastalığa işaret edebilir. Özellikle kalıcı, kronik öksürük durumunda mutlaka bir sağlık uzmanına başvurulmalıdır.
Akciğerleri her türlü etkilere karşı korur ve refleks olarak gerçekleşir. Öksürük ile dıştan gelen istenmeyen maddelerin insan vücudu solunum yoluna girmesi engellenir ve solunum yolunda bulunan her türlü salgı maddesi dışarı atılır. Aynı zamanda boğazda bulunan balgamın da temizlenmesini sağlar.
Bir bardak kaynar suyun içerisine bir diş sarımsak ve 2 adet tarçın ilave edin. 5 dk demlendikten sonra için. Öksürüğü anında kestiği biliniyor. Limonlu karabiber yöntemi Yeni kesilmiş çeyrek limonun üzerine biraz karabiber ve tuz serperek limonu bu şekilde emebilirsiniz.
Ara sıra görülen öksürük normal ve sağlıklı bir durumdur. Öksürük farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları, reflü, astım, alerjik rinit gibi atopik hastalıklar ve pasif sigara içiciliği, en sık öksürüğe yol açan durumlardır.
Öksürüğe yol açan başlıca durumlar; enfeksiyonlar, solunum sistemine ait yapısal bozukluklar, fonksiyonel anormallikler, kalp yetmezliği, alerjik hastalıklar ve yabancı cisimlerin solunumyoluna kaçmasıdır. Öksürüğe neden olan hastalık uygun şekilde tedavi edilmediğinde, bu hastalığa ait komplikasyonlar gelişebilir.
Zehirlenme ve benzeri durumlarda yine ani başlangıçlı öksürük görülür. Gece artan öksürükler kuru ise reflü, balgamlı ise sinüzit öncelikli olarak düşünülmelidir. Uzun süreli öksürüklerde ise farklı tanılara yönelmek gerekir. Kulak Burun Boğaz pratiğinde en sık karşılaştığımız kronik farenjit ve larenjitlerdir.
3 ile 8 hafta arasında süren ve bu sürenin sonunda iyileşen bir öksürük, subakut bir öksürüktür. Sekiz haftadan fazla süren kalıcı bir öksürük, kronik bir öksürüktür Birkaç hafta sonra iyileşmeyen öksürük ciddi olabilir ve bir doktora başvurmanızı gerektirebilir.
Balgamsı veya balgamsız ya da akut veya kronik gibi çeşitleri bulunan öksürük için Kulak Burun Boğaz polikliniğine gidilmesi gerekmektedir. KBB bölümü dışında dahiliye bölümüne de gidilmesi mümkündür. Boğaz hastalıkları sebebi ile ortaya çıkan öksürüğe KBB bakmaktadır.
Akciğer kanserinin belirtileri arasında yer alan öksürük, çoğunlukla başka nedenlere bağlı olduğu düşünülerek yeterince önemsenmiyor. Oysa iki haftadan uzun süren, giderek artan ve nedeni belirlenemeyen inatçı öksürük, akciğer kanserinin temel göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.
Kronikleşmiş öksürük basit bir sıkıntıdan daha fazlasıdır. Kronik bir öksürük uykunuzu bölebilir ve kendinizi yorgun hissetmenize neden olabilir. Şiddetli kronik öksürük vakaları kusmaya, baş dönmesine ve hatta kaburga kırıklarına bile neden olabilir.
Geceleri yaşanan öksürüğe grip, soğuk algınlığı veya alerji gibi faktörler neden olabilir. Bu faktörler yatar pozisyona geçtiğinizde solumun salgılarının boşaltılmasını zorlaştırır ve akıntı birikmesi yaratarak aniden gelen öksürük krizi durumunu tetikler.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
“Akciğer kanseri belirtileri ne zaman ortaya çıkar?” diye merak ediyorsanız erken evrede genel olarak hiçbir belirti veya semptom olmadığını bilmelisiniz. Ancak durum ilerledikçe akciğer kanseri belirtileri gelişir. Akciğer kanserinin başlıca belirtisi 2 veya 3 hafta sonra geçmeyen öksürüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri