Citrullus lanatus türüne ait olan ve irilikleri itibariyle dünyaca meşhur olan Diyarbakır Karpuzları yuvarlak-oval şekilli, alacalı karpuzlar sınıfına girmektedir.
Diyarbakır'ın en ünlü yemekler arasında:Meftune, Pıçık, Duvaklı Pilav, Nardanaşı, Mahlepli Diyarbakır Çöreği, Ayvalı Kavurma, Mumbar Dolması, Patlıcan Dizme, Cartlak Kebabı, Kaburga Dolması, Gevre, Ciğer Kebabı, Serbizer Çorbası, Bostana Salatası, Acılı Ezme ve Elma Düzmesi bulunmaktadır.
Sonbahar ve kış aylarında yapılan ayvalı kavurma Diyarbakır mutfağının bu türdeki özgün değerleri arasında yerini almaktadır. Yemeklerde taze sebze yerine kurutulmuş sebzeler, patlıcan, biber, kabak, domates gibi ürünler daha çok tercih edilir.Meyvecilik çok gelişmemesine rağmen kavun ve karpuz bu yöre ile anılır.
ÜRÜNÜN TANIMI: Citrullus lanatus türüne ait olan ve irilikleri itibariyle dünyaca meşhur olan Diyarbakır karpuzları yuvarlak - oval şekilli, alacalı karpuzlar sınıfına girmektedir. Diyarbakır'da, Sürme, Pembe, Beyaz Kış, Kara Kış ve Ferik adları ile tanınan tiplerin eskiden yaygın olarak yetiştirildiği bilinmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Beşiktaş hayranı olan firmanın Ürün Geliştirme Müdürü Mehmet Uykur, siyah karpuzun ismini eski futbolcu Pascal Nouma'dan esinlenerek 'Paskal F1' olarak tescil ettirdi. Antalya'nın Serik İlçesinde faaliyet gösteren GenTo Tohumculuk, 2004 yılından bu yana Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verdi.
Bu illerimizden en önde geleni Diyarbakır'dır. Hatta Diyarbakır karpuzun anavatanı olarak da nitelendirilen bir ildir. Ülkemizde Akdeniz Bölgesi'ndeki Adana, İç Anadolu Bölgesi'ndeki Çankırı ve Ankara illerinde de karpuz yetiştiriciliği fazlasıyla yapılır.
Citrullus lanatus türüne ait olan ve irilikleri itibariyle dünyaca meşhur olan Diyarbakır Karpuzları yuvarlak-oval şekilli, alacalı karpuzlar sınıfına girmektedir. Diyarbakır'da, Sürme, Pembe, Beyaz Kış, Kara Kış ve Ferik adları ile tanınan tiplerin eskiden yaygın olarak yetiştirildiği bilinmektedir.
Diyarbakır ilinde ise; Yumuşak çekirdekliler (elma, armut, ayva), Taş çekirdekliler (erik, kayısı, şeftali, kiraz), Sert kabuklular (ceviz, badem, antepfıstığı), Üzümsü meyveler (incir, üzüm, nar, dut) gibi meyve türleri yetiştirilmektedir.
Başlıca tarım ürünleri ise buğday, arpa, darı, pirinç, mercimek, baklagiller, saf pamuk, tütün, susam ve keten tohumudur. Son 10 sene içinde sebzecilik çok gelişmiştir. Hıyar, domates, patlıcan, biber, fasulye, kabak ve tâze soğan yetişir. Diyarbakır karpuzu ve kavunu iri olduğu gibi, çok lezzetlidir.
NE ALINIR? El sanatları, hasır bilezik, kiniş gerdanlık, gümüş işlemeli nalın ve çekmeceler kuyumcuların beğenilen ürünleridir. Köylerden el dokuması halı ve kilim üretimi yapılmaktadır.
Diyarbakır'ın En Meşhur Tatlısı: Diyarbakır'ın sevilen meşhur tatlısı burma kadayıfı mutlaka yemekleriniz sonrası denemelisiniz. Eğer Diyarbakır'da birkaç gün kalmayı planlıyorsanız peynirli kadayıf, revani, zingil ve Diyarbakır usulü künefeyi de tatmanızı tavsiye ederiz.
ismini bulunduğu semtten alan diyarbakır'ın en meşhur ciğercisi. mekan dağkapı semtinde daracık girilen bir sokakta dört katlı bazalt taşlarından yapılmış mimarisiyle sizi hemen etkileyecek bir binadır . sahibi yıllarca sokakta seyyar arabasında ciğer sattıktan sonra bu dükkanı açmıştır.
Diyarbakır'ın en lezzetli yemeklerinden olan ciğer kebabı sabah kahvaltılarının, öğle ve akşam yemeklerinin vazgeçilmez bir öğesidir. Kuzu ciğerinden yapılan ciğer kebabının lezzetine doyum olmaz. Diyarbakır'ın en bilinen lezzetlerinden bir tanesidir.
Diyarbakır ziyaretlerinde mutlaka gezilmesi gereken doğal yerler arasında:Şeyhandede Şelalesi, Hilar Mağarası, Dicle Nehri, Hevsel Bahçeleri, Birkleyn Mağaraları, Gelincik Dağı ve Melike Belkıs Kaplıcaları yer almaktadır.
Etrafı fazla yüksek olmayan dağlarla çevrili, ortası çukurcadır. % 37 oranında dağlar, %31 oranında ovalarla kaplıdır. Ovalar tarıma elverişli ve verimlidir. Bu verimli topraklar Dicle nehri ve kolları tarafından sulanmaktadır.
Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesine bağlı Karakaya Baraj Gölü kıyısında mikroklima iklim yapısına sahip Geçit köyünde, nar başta olmak üzere portakal, mandalina, limon, zeytin, cennet hurması gibi Akdeniz iklimi özelliği gösteren birçok meyve ağacı ürün veriyor.
Cennet hurması olarakta bilinen Trabzon hurması Diyarbakır şartlarında -12 dereceye kadar dayanabilmektedir. Fuyu , hachia, morali çeşitlerini deneyebilirsiniz.
Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 410 yıllık kestane ağacı, "Anıt Ağaç" olarak tescillendi. Şanlıurfa Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunca İlçeye bağlı İslamköy mahallesinde bulunan 410 yıllık Anadolu Kestanesi (Castanea Sativa), 02.06.2021/356 kararla anıt ağaç olarak tescillendi.
Bir zamanlar develerin sırtında taşınıp, kılıçla kesimi yapılan, dünyanın en meşhur karpuzu unvanına sahip Diyarbakır karpuzunda hasat başladı. Çınar ilçesinin kırsal Çakırkaya Mahallesi üzerinde 250 dekarlık alanda hasadı yapılan karpuzlar TIR'lara yüklenip batı illeri başta olmak üzere birçok ülkeye gönderiliyor.
Diyarbakır (Kürtçe: Amed, Zazaca: Diyarbekır), Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. İlin yüzölçümü 15.168 km2'dir.
Bölgenin yerli halklarından olan Süryaniler ise şehri 'Amid', 'Omid', 'Emit' ve Amida diye anmaktadırlar. İslami dönemde şehir için kullanılan 'Kara Amid','Kara Hamid', 'Diyar-ı Bekir' isimleri Cum¬huriyetle birlikte 'Diyarbekir' son olarak da 'Diyarbakır' şeklinde değiştirilmiştir.
Diyarbakır'da sadece "Diyarbakır karpuzu" değil, diğer karpuz çeşitlerinin de üretildiğine işaret eden Su, "İlimiz genelinde yaklaşık 30 bin dekarda karpuz üretimi gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 121 bin ton karpuz üretiyoruz. Karpuz, bu anlamda üreticilerimiz için önemli bir gelir kaynağı.
Geçmişte ağırlığı nedeniyle develerle taşınıp kılıçlarla kesilen, Dicle Nehri kenarında güvercin gübresiyle yetiştirilen ve coğrafi işaret belgesiyle tescillenen Diyarbakır Karpuzu'nda hasat başladı.
Karpuzun üzerindeki çizgilerden de karpuzun iyi olup olmadığını anlayabiliriz. Çizgisi kalın olan karpuz kendini bırakmıştır, geçmiştir. Karpuzun çizgilerinin ince olması gerekiyor. Karpuzun toprağa değen kısmının sararmış olması da iyi bir karpuz olduğunun, karpuzun olgunlaştığının bir belirtisidir” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri