Öksürük 3 haftadan beri devam ediyorsa mutlaka uzman bir doktora görünmelisiniz.
Uzun süren bir öksürükte mutlaka doktora gidilmelidir. Kronik öksürüğün yani 1 aydan uzun süren öksürükte daha önemli sorunlara bağlı olabilir. Kronik öksürüğün en sık sebeplerinden birisi astımdır. Özellikle gece uykuda kaldıran öksürük, nefes sıkışmaları, sabaha doğru öksürük oluyorsa astım akla gelmelidir.
Öksürük süresi, öksürüğün nedenine ve şiddetine bağlı olarak değişebilir. Akut öksürük genellikle 2 ila 3 hafta içinde kendiliğinden geçerken, kronik öksürük 8 haftadan daha uzun sürer. Ancak, öksürük süresi kişiden kişiye değişebilir ve bazen daha uzun sürebilir.
Bol su tüketmek, tuzlu su gargarası yapmak, limonlu su içmek, sıcak buharlı duş almak ya da sıcak su buharı solumak, bal yemek, zencefil, kekik ya da karanfil gibi bitki çayları içmek mukusu inceltip, parçalamayı sağlayarak balgamlı öksürüğe iyi gelir.
Geçmeyen kuru öksürük, çoğunlukla sık sık tekrar eden üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklı olan bir durumdur. Ancak geçmeyen kuru öksürük bazı kişilerde reflü, akciğer hasarlanmaları, kalp yetmezliği, tüberküloz gibi daha ciddi rahatsızlıkların da habercisi olabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Kuru öksürük uzun süre geçmezse boğazda tahrişe ve akciğerlerde ağrıya yol açabilir. Şiddetli öksürük krizleri özellikle de kuru öksürükler, kişilerde krizlere neden olabilir. Kuru öksürük atakları zaman zaman baş ağrısı, baş dönmesi hatta bayılma ile sonuçlanabilir.
Alerjik öksürük, öncelikle vücudun maruz kaldığı belirli maddelere aşırı tepki veren aşırı aktif bir bağışıklık sisteminden kaynaklanır. Bu reaksiyonlar, vücut zararsız maddeleri zararlı maddelerle karıştırdığında ve böylece onları savuşturmak için bir savunma sistemi başlattığında ortaya çıkar.
Viral enfeksiyonlar %80-90 kendiliğinden iyileşir; sadece istirahat, yeterli sıvı alımı ve beslenme, ateş düşürücü yeterlidir.
Havayı Nemlendirmek: Özellikle kuru hava koşullarında, hava nemliliğini artırarak solunum yollarının nemlenmesine ve öksürüğün hafiflemesine yardımcı olur. Mentol İçeren Pastiller: Mentollü pastiller boğazı rahatlatır ve öksürük refleksini geçici olarak azaltabilir.
Kış aylarında en çok görülen rahatsızlıklardan olan akut bronşitin yüzde 90'dan fazlasının virüs kaynaklı olduğunu vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tekin Yıldız, her öksürüklü ve ateşli hastalıkta antibiyotik tedavisi uygulanamayacağını ifade etti.
Evde öksürüğe iyi gelen doğal yöntemler arasında bal, adaçayı, zencefil, limon, soğan ve sarımsak gibi doğal gıdalar yer almaktadır. Bal, anti-inflamatuar özellikleri sayesinde öksürüğü hafifletir ve balgam söktürücü özelliği ile boğazı yumuşatır. Bir çorba kaşığı balı, sıcak suyun içerisine ekleyerek tüketebilirsiniz.
Öksürük genellikle geçicidir ve kendiliğinden iyileşir. Ancak, bazı durumlarda kronik veya şiddetli öksürük belirtileri ortaya çıkabilir ve tıbbi müdahale gerektirebilir. Bu tür durumlarda, bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.
Geçmeyen öksürük; astım, KOAH, akciğer kanseri, reflü ya da kronik geniz akıntısı belirtisi olabilir. Öksürük zararlı bir durum değil aksine savunma mekanizmasıdır. Sağlıklı insanlar da günde birkaç kez öksürebilir.
Genellikle öksürükte altta yatan ciddi bir hastalık saptanmaz. Ancak nadir olan bazı durumlarda uzun süren bir öksürük, akciğer kanseri ya da kalp yetmezliği gibi acil tedavi gerektiren daha ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu durumda öncelikle balgam örneği alınır. Ardından ciğer filmi çekilir.
diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı: Geceleri yaşanan öksürüğe grip, soğuk algınlığı veya alerji gibi faktörler neden olabilir. Bu faktörler yatar pozisyona geçtiğinizde solumun salgılarının boşaltılmasını zorlaştırır ve akıntı birikmesi yaratarak aniden gelen öksürük krizi durumunu tetikler.
Bal, zencefil çayı ve tuzlu su gargarası gibi doğal yöntemler öksürüğü hafifletebilir. Bu çözümlerin yanı sıra bol su içmek, sıcak duş almak ve boğaz pastili kullanmak da öksürüğü hafifletmeye yardımcı olabilir.
Besleyici özelliğiyle öne çıkan pekmezin faydaları genel olarak şunları içerir: Pekmez kansızlığa iyi gelir. Bağışıklığı artırmaya yardım eder. Antioksidan etkisiyle boğazı yumuşatır, öksürüğe iyi gelir.
Öksürük önleyiciler veya öksürük baskılayıcılar, öksürüğün kendisini baskılayan maddelerdir. Örneğin: kodein, folkodin, dekstrometorfan, noskapin ve butamirat. Antihistaminler, alerjik riniti hafif yatıştırabilir ve burun akıntısı ve sulu gözler gibi diğer ilişkili belirtileri azaltabilir.
Geçmeyen Öksürük İçin Ne Zaman Doktora Gidilir? Genellikle tedavi edilebilir bir durumun belirtisi olduğu için geçmeyen öksürük ciddi bir sorun yaratmaz. Ancak aşağıdaki belirtiler geçmeyen öksürük için acil tıbbi bakım gerektiğinin işareti olabilir: Yüksek ve uzun süreli ateş
Öksürük için öncelikle göğüs hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir. Fiziki muayene ve hastanın öksürük geçmişinin alınması sonrasında, istenilecek akciğer filmi ve solunum fonksiyon testi sonuçlarında görülen göğüs hastalıklarına bağlı bir öksürük varsa uzman doktor tarafından tedavi başlatılmaktadır.
Balgamlı öksürük, balgam adı verilen koyu kıvamlı ve sarımsı, yeşilimsi renkte olan balgamın öksürük sırasında ağza gelmesi durumudur. Balgamlı öksürük özellikle soğuk kışın meydana gelen ve solunum yollarında oluşan bir durumdur. Balgamlı öksürük yaş öksürük olarak da bilinir.
“Artık Buhar Tedavisi Fayda Etmiyor Hatta Daha Da Artırıyor”
Çocuğun astım, alerjik bronşit ya da reaktif hava yolu hastalığına Reflü eklenmiştir.
Öksürüğe karşı, yetişkinlerde olduğu gibi 6 aydan büyük çocuklarınızda da ılık vermek şartıyla doktor önerisiyle ıhlamur suyu kullanabilirsiniz. Günde bir ya da iki kez çeyrek çay fincanı kadar içireceğiniz ıhlamur çayı çocuğunuzun boğazının rahatlamasına katkıda bulunacaktır.
Alerjik öksürük nasıl olur?; Öksürük alerjik hastalıklardan alerjik rinit (saman nezlesi , bahar alerjisi, polen alerjisi) ve alerjik astımda ortaya çıkar. Alerjik rinitte geniz akıntısı öksürüğe neden olurken, astımda ise hava yollarında biriken şeffaf balgam neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri