Ancak okul başarısızlığını değerlendirmede en çok karşılaştığımız nedenler; okula devamsızlık, fiziksel ve duygusal bozukluklar, öğrenme güçlükleri, gelişme gecikmesi ve özgül öğrenme güçlükleri, duygusal bozukluklar, yetersiz yaşam şartları, bozuk ebeveyn çocuk ilişkisi ve işlevsiz aile ortamıdır.
Öğrencilerin okulda başarısız olmalarının altında pek çok farklı neden yatabilir. Motivasyon eksikliği, dikkat eksikliği, ailevi sorunlar, sağlık problemleri, öğretim yöntemleri ve sınıf içi zorluklar gibi nedenler, okulda başarısızlığa katkıda bulunabilir.
Okul başarısı zihinsel olmayan birçok faktör tarafından da önemli düzeyde etkilenmektedir. Bunlar arasında başarı güdüsü, kaygı, ailenin nitelikleri, sosyo-ekonomik özellikler, okul ve eğitim koşullarının yetersiz oluşu, genel çevre özellikleri, beslenme, sağlık koşulları vb. yer almaktadır (Akt.
Kötü bir kalıtımsal geçmiş, sıradanlık, yetersiz disiplin, elverişsiz çevre, olumsuz kişilik ya da yetersiz eğitim başarısızlık nedenleri olarak gösterilebilirken, bu nedenler sonucunda çoğu zaman başarısızlık psikolojisi ortaya çıkmaktadır.
Sakin ve Destekleyici Olun: Çocuğun okulda başarısız olması, onun duygusal ve psikolojik olarak desteklenmesini gerektiren bir durumdur. Çocuğun başarısızlıkla nasıl başa çıkacağını öğrenme sürecinin başlangıcıdır. Bu dönemde, çocuğun endişelerini ve duygularını anlamaya çalışmak son derece önemlidir.
İlgili 40 soru bulundu
Ancak okul başarısızlığını değerlendirmede en çok karşılaştığımız nedenler; okula devamsızlık, fiziksel ve duygusal bozukluklar, öğrenme güçlükleri, gelişme gecikmesi ve özgül öğrenme güçlükleri, duygusal bozukluklar, yetersiz yaşam şartları, bozuk ebeveyn çocuk ilişkisi ve işlevsiz aile ortamıdır.
Başarısızlığın da en az başarı kadar önemli olduğu ve doğru kullanıldığında kişisel gelişime ciddi derecede katkı sağladığı hepimizin kabul ettiği bir gerçek. Aynı zamanda başarı gibi başarısızlık da hayatın doğal ve korkulmaması gereken bir sonucu.
Arık, A., Arkonaç, S. A., Yılmazer, N. Ve Cinan, S. (1991)'de yaptığı çalışmada lise öğretmenlerine göre ideal bir öğrencide bulunması gereken özellikler; araştırıcı, öğrenen, çalışkan, dürüst, saygılı, terbiyeli, gayretli, azimli, insanları seven, sorumluluk sahibi, irdeleyici tutuma sahip olmalarıdır.
İyi okul; öğrencilerin bilgi, beceri, yetenek ve gelişim alanlarını destekleyen okuldur. Bu okullarda demokratik ve hoşgörülü bir iletişim hakimdir, öğrencinin güven içerisinde olması, çok yönlü yetişmesi ve öğrenme stiline uygun eğitim alması önceliklidir.
Ders yılı sonunda her bir dersten iki dönem puanı bulunmak kaydıyla, doğrudan sınıfını geçemeyen öğrencilerden, bir sınıfta başarısız ders sayısı en fazla 3 ders olanlar sorumlu olarak sınıflarını geçer. Ancak alt sınıflar da dâhil toplam 6 dersten fazla başarısız dersi bulunanlar sınıf tekrar eder.
Çocukların okula gitmeme nedenlerinin altında bir çok faktör yatmakla beraber,belli başlı nedenler şunlardır: 1-Anne ve babanın okula,idareye ve öğretmene karşı tutumları. 2-Kardeş veya akran etkisi. 3-Özgüven eksikliği. 4-Başaramama korkusu. 5-Tehdit veya korkutulma (Mobbing).
Birinci önceliğiniz çocuğa tutarlı yaklaşmaktır. Çocuğunuza doğrudan engeller koyma yerine seçenekler sunun. Yeni seçenekler sunarak onu yönlendirmek her zaman, “hayır”, “olmaz”, “asla” gibi sözlerden daha etkilidir ve çocuğun uyumunu arttırır. Çocuğunuza karşı eleştirel davranmayın, hatalarını yüzüne vurmayın.
Başarı korkusu, genellikle insanların kendilerini sabote edecekleri noktaya kadar, başarıdan korkmayı içerir. Başarı genellikle arzu edilir olarak görülse de, insanların çok iyi yapmaktan korkmalarının nedenleri vardır. Şunu anlamak önemlidir ki, insanlar genellikle başarının kendisinden korkmazlar.
Başarısızlık korkusu her yaş grubunda gelişebilecek bir duygu durum bozukluğudur. Başlıca sebepler arasında baskıcı ebeveynler, çocukluk dönemine bağlı travmalar, genetik veya çevresel faktörler ve mükemmeliyetçilik vardır.
Başarıdan kastımız akademik sınavlar ve testler ise cevabım kısmen evet. Yapılan bir araştırma göstermiş ki okul günü %25 artarsa sınav başarısı %5 ila 10 artıyor. Her ne kadar bu tam anlamıyla ispatlanmış olmasa da akademik neticeyi bir miktar arttırdığını gösteren çalışmalar mevcut.
Okul başarısı, öğrencinin bulunduğu sınıf ve derse göre hedeflenen bilgi, beceri ve davranışları kazanmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri