Okul müdürü veya müdür yardımcıları kurslarda ders verebilecek midir? Kurslarda, kurs talebinde bulunan kadrolu/sözleşmeli öğretmenlere öncelik verilmesi esastır. Bu öğretmenlerin ihtiyacı karşılamaması hâlinde kurs merkezi müdür ve müdür yardımcıları görevlendirilebilir.
Müdür ve müdür yardımcıları artık görev alamayacak.
Müdür/Kurs Yöneticisi hafta içi mesai saatleri içinde kendi okulunda kurs verebilir.
Diğer yandan kılavuza göre; kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler gibi özel okullarda çalışan öğretmenler de destekleme ve yetiştirme kurslarında görev alabilecek. Özel okul öğretmenleri, https://e-kurs.meb.gov.tr internet adresindeki e-Kurs modülü üzerinden başvuru yapabilecek.
Bu çerçevede, resmi eğitim kurumlarında görev yapan yöneticilerin, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı diğer resmi eğitim kurumlarında açılan destekleme ve yetiştirme kurslarında ders okutmalarının mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Beklenen kılavuz yayınlandı. Buna göre eski kılavuzlara göre birkaç düzenleme yapıldı. Bunlardan bir tanesi de idareciler hakkında. Buna göre okul müdür ve müdür yardımcılarının DYK açabilmesinin önüne geçilmiş oldu.
Okul müdürleri eskiden zorunlu olarak 6 saat derse giriyorlardı. Daha sonra bu durum 2 saat zorunlu olmak üzere 6 saate kadar derse girer şeklinde değiştirildi. Yani bir okul müdürünün zorunlu olarak girmesi gereken 2 ders saati. Geriye kalan saatlere girmeyebilir.
Konu ile ilgili Bakanlığımızın 27.07.2007 tarihli ve 2007/19 sayılı Genelgesinin 4. maddesinde; "Buna göre yöneticilere, sözü edilen madde kapsamında fiilen ders okuttukları süreler hariç olmak üzere yönetim görevine bağlı olarak ayrıca ek ders ücreti ödenmeyecektir.
-Yöneticiler normal müfredat da dâhil toplam 22 saate kadar derse girebilir. -Derslerin tamamını DYK kapsamında girmeleri durumunda hafta içi okuttuğu 6 saati aylık karşılığı, 16 saati ek ders karşılığı sayılır.
Müdür yardımcısının iki ve daha fazla olması durumunda, Müdür Yardımcıları hafta sonu ve diğer resmi tatil günlerinde hafta içi mesaisine uygun saatlerde mesai yapar .
Kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler gibi özel okullarda çalışan öğretmenler de destekleme ve yetiştirme kurslarında görev alabilecek.
Yönetmelikte apacık yazar müdür yardımcısı 6 saat derse girmek zorundadır.
Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, müdürlük, müdür başyardımcılığı, eğitim şefliği, müdür yardımcılığı yapan öğretmenler haftada 6 saat ders okutmakla yükümlüdürler. Bunlara, ihtisasları içinde veya muvafakat ettikleri takdirde ihtisasları dışında haftada oniki saate kadar ücretle ek ders ve ekzersiz verilebilir.
DYK Yönergesi kapsamında bu fıkra gereği yapılan iş ve işlemler elektronik ortamda da yürütülebilir. 3.9. Kurslar, kurs merkezi müdürlüğünce yönetilir. Kurslarla ilgili iş ve işlemleri yürütmek amacıyla her 10 şubeye bir müdür yardımcısı görevlendirilir.
Dolayısıyla okulda kurs talebinde bulunan kadrolu/sözleşmeli öğretmenler var iken okul müdürü ve müdür yardımcılarına kurs görevi verilemez.
İlçe norm fazlası sınıf öğretmenleri, İlçede, programda görev almak isteyen sınıf öğretmenleri, Bunların olmaması durumunda ders ücreti karşılığında görevlendirilen sınıf öğretmenleri görevlendirilir. Kesin ve net bilgi, müdür yardımcısı iyepte ders veremez.
“ hükmüne istinaden mevcut uygulamaya göre hafta sonlarında yapılan kurslar için kurs merkezi müdürü veya görevli müdür yardımcısından birine 2 (iki) saat ek ders ücreti ödenmektedir.
Yuksek lisanslı olsun ya da olmasın yöneticiler haftasonu DYK yönetim görevini 116 kod olan “Takviye Kursu Gündüz” gorevinden girmekte ve DYK haftasonu görevini %100 artırımlı ödemektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı talebimize binaen gönderdiği cevabi yazıda özetle destekleme ve yetiştirme kurslarında görev alan öğretmenlere mevzuatta yer verilmediğinden nöbet görevine bağlı ek ders ücreti ödenemeyeceği belirtilmiştir.
" görüşüne yer vererek okul yöneticilerinin kendi okullarında halk eğitim kursu açabileceğini belirtti.
ek ders ücretinden yararlanırlar mı? Destekleme ve Yetiştirme kurslarında görevli ders ücreti karşılığı görevlendirilen öğretmenler, Genel idari izinli olunan günlerde o güne ait ek ders ücretinden yararlanamazlar.
Bu yüzden MEB resmi yazıda direkt sınıf öğretmenleri destekleme ve yetiştirme kurslarında görev alamaz demese de işaret ettiği kurul kararı maddesine göre sınıf öğretmenlerinin mevcut yönetmelik ve ilgili hükümler çerçevesinde destekleme ve yetiştirme kurslarında görev alması mümkün değildir.
Yönetmeliğe göre hayır veremez.
Okulda görev yapan müdür ve müdür yardımcıları, söz konusu Karar'ın ekinde yer alan çizelgeye göre verebilecekleri ders saati sayısı kadar evde eğitim hizmetleri kapsamında görev alabilirler.
Okul müdürleri, okulda çalışan öğretmenlere istenmeyen davranışlar karşısında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 126. maddesine göre uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını verebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri