Okul Müdürleri artık DYK açamayacak! Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçtiğimiz günlerde Öğretmenler Odası buluşmalarında DYK konusunda yeni düzenlemeler getirileceğini açıklamıştı. Beklenen kılavuz yayınlandı.
Okul müdürü veya müdür yardımcıları kurslarda ders verebilecek midir? Kurslarda, kurs talebinde bulunan kadrolu/sözleşmeli öğretmenlere öncelik verilmesi esastır. Bu öğretmenlerin ihtiyacı karşılamaması hâlinde kurs merkezi müdür ve müdür yardımcıları görevlendirilebilir.
İl/ilçe komisyonunda görevlendirilecek öğretmen bulunmaması durumunda kurs merkezi müdür ve müdür yardımcıları görevlendirilebilir." maddesi bulunmuyor. Bu duruma göre müdür ve müdür yardımcıları DYK açamayacak.
Müdür/Kurs Yöneticisi hafta içi mesai saatleri içinde kendi okulunda kurs verebilir.
Mesleki Ve Teknik Orta Öğretim Programı Uygulanan Özel Eğitim Meslek Liselerinden Mezun Olanlar. Örgün Eğitim Öğrencileri Okudukları Okul Yada Kurumlarından Aldıkları EBA Şifresi İle E-Kurs Modülü Üzerinden Tercih Yapabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Bu çerçevede, resmi eğitim kurumlarında görev yapan yöneticilerin, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı diğer resmi eğitim kurumlarında açılan destekleme ve yetiştirme kurslarında ders okutmalarının mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir.
Dolayısıyla, Destekleme ve Yetiştirme Kursu görevi zorunlu ek ders kapsamında bir görev değildir. Öğretmen bu görevi ister kabul eder istemezse de kabul etmez.
Beklenen kılavuz yayınlandı. Buna göre eski kılavuzlara göre birkaç düzenleme yapıldı. Bunlardan bir tanesi de idareciler hakkında. Buna göre okul müdür ve müdür yardımcılarının DYK açabilmesinin önüne geçilmiş oldu.
-Yöneticiler normal müfredat da dâhil toplam 22 saate kadar derse girebilir. -Derslerin tamamını DYK kapsamında girmeleri durumunda hafta içi okuttuğu 6 saati aylık karşılığı, 16 saati ek ders karşılığı sayılır.
Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, müdürlük, müdür başyardımcılığı, eğitim şefliği, müdür yardımcılığı yapan öğretmenler haftada 6 saat ders okutmakla yükümlüdürler. Bunlara, ihtisasları içinde veya muvafakat ettikleri takdirde ihtisasları dışında haftada oniki saate kadar ücretle ek ders ve ekzersiz verilebilir.
Diğer yandan kılavuza göre; kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler gibi özel okullarda çalışan öğretmenler de destekleme ve yetiştirme kurslarında görev alabilecek. Özel okul öğretmenleri, https://e-kurs.meb.gov.tr internet adresindeki e-Kurs modülü üzerinden başvuru yapabilecek.
Okul müdürleri eskiden zorunlu olarak 6 saat derse giriyorlardı. Daha sonra bu durum 2 saat zorunlu olmak üzere 6 saate kadar derse girer şeklinde değiştirildi. Yani bir okul müdürünün zorunlu olarak girmesi gereken 2 ders saati. Geriye kalan saatlere girmeyebilir.
İlçe norm fazlası sınıf öğretmenleri, İlçede, programda görev almak isteyen sınıf öğretmenleri, Bunların olmaması durumunda ders ücreti karşılığında görevlendirilen sınıf öğretmenleri görevlendirilir. Kesin ve net bilgi, müdür yardımcısı iyepte ders veremez.
Konu ile ilgili Bakanlığımızın 27.07.2007 tarihli ve 2007/19 sayılı Genelgesinin 4. maddesinde; "Buna göre yöneticilere, sözü edilen madde kapsamında fiilen ders okuttukları süreler hariç olmak üzere yönetim görevine bağlı olarak ayrıca ek ders ücreti ödenmeyecektir.
" görüşüne yer vererek okul yöneticilerinin kendi okullarında halk eğitim kursu açabileceğini belirtti.
Yaz dönemi kurslarında hafta içi ve hafta sonu en fazla 5 farklı dersten toplam 8 saate kadar kurs verilebilir. Halk eğitimi merkezince yürütülen DYK'larda ise; 1.dönem, 2.dönem ve yaz döneminde hafta içi ve hafta sonu en fazla 5 farklı dersten toplam 8 saate kadar kurs verilebilir.
“ hükmüne istinaden mevcut uygulamaya göre hafta sonlarında yapılan kurslar için kurs merkezi müdürü veya görevli müdür yardımcısından birine 2 (iki) saat ek ders ücreti ödenmektedir.
Kararın 5 ve 6'ncı maddelerine göre genel bilgi ve meslek dersi öğretmenlerinin, aylık ve ek ders ücreti karşılığında haftada 30 saat, destekleme ve yetiştirme kurslarında ise aynı Kararın 8'inci maddesine göre haftada 10 saat daha olmak üzere haftada toplam 40 saat ders okutmaları mümkün bulunmaktadır.
DYK Yönergesi kapsamında bu fıkra gereği yapılan iş ve işlemler elektronik ortamda da yürütülebilir. 3.9. Kurslar, kurs merkezi müdürlüğünce yönetilir. Kurslarla ilgili iş ve işlemleri yürütmek amacıyla her 10 şubeye bir müdür yardımcısı görevlendirilir.
2010/49 sayılı genelge hükümlerine göre idareciler egzersiz açamaz, halk eğitim aracılığı ile kurs açabilir.
2.ADIM: Kurs açmak için en az 12 kursiyeriniz bulunmalıdır. 12 kursiyeriniz varsa aşağıdaki belgeleri doldurup kurumuza veriniz. Kurumunuz da elektronik sistem (DYS) üzerinden Halk Eğitimi Kurumu'na gönderecektir.
ortaokul DYK da bile idareciler hafta içi görev alamıyor. Yaz kursunda da idareci görev alamaz.
MADDE 8- (1) Her bir kurs programına devam edecek öğrenci/kursiyer sayısı 10'dan az; bir kursun sınıf mevcudu ise 20'den fazla olmaması esastır. Öğrenci/kursiyer sayısının 20' den fazla olması durumunda ikinci grup oluşturulur. Ancak her bir grubun azami sayısı dolmadan yeni grup oluşturulamaz.
a) Ücretli öğretmenlere haftalık 30 saatin üstünde her ne adla olursa olsun ders verilmeyecektir. b) Ücretli Öğretmenler DYK kurslarında görev alıyorlarsa kadrolu öğretmenler gibi ücretlerini %100 artırımlı alacaklardır.
Özel eğitim öğretmenleri; destekleme ve yetiştirme kursları e-Kurs Modülündeki mevcut derslerden Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 9 no'lu kararda ifade edilmiş olan okutabilecekleri dersler kapsamında destekleme ve yetiştirme kurslarında görev alabilecekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri