Geleneksel oyunlar, geçmişte çocuklar tarafından oynanmış ve nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar gelmiş, çocuğun iletişim kurmasını sağlayan işbirliğine dayanan oyunlardır. Bu araştırmanın amacı; okul öncesi dönemde okulda oynanabilecek geleneksel oyunlarda kazandırılabilecek değerleri ortaya çıkarmaktır.
Körebe, çelik, çelik-çomak, gömme çelik, kemik, saklambaç, kazık, dokuz kiremit, beş taş, dokuz taş gibi eğlenceye yönelik oyunlar, zekaya dayalı dokuz korgol veya dokuz kumalak gibi oyunların yanında orta oyunu tarzında düğün ve diğer özel gecelerde oynanan seyirlik oyunlar da bu kapsama girer.
Geleneksel çocuk oyunları, çocukların birlikte oynamalarına olanak tanır. Çocuklar daha birbirlerinin isimlerini öğrenmeden oynamaya başlarlar. Bu da ço- cuğun sosyal ve kültürel açıdan gelişmesini sağlar.
Halk biliminde geleneksel çocuk oyunları, bu oyunların eğitimsel kültürel değeri, unutulmuş veya unutulmaya yüz tutmuş Türk kültüründeki çocuk oyunlarını hatırlama ve yeni nesillere aktarmak için planlama yaparak uygulama için gerekli bilgi beceri ve tutumu kazanmaktır. Dersin ön koşulu yok. Dersin yan koşulu yok.
İlgili 42 soru bulundu
Geleneksel (Klâsik ya da uzlaşımsal) oyun alanları: Standart oyun donanımına dayanır. Donanım genellikle tek başına kullanılır ve büyük kas aktivitesine ve motor gelişimine yöneliktir. Geleneksel oyun alanlarında en çok kullanılan donanım salıncaktır.
Strateji oyunları kategorisinde bulunan oyunlar şöyle: Sayı Bulmaca, Çin Daması, Amerika Daması, Türk Daması, 4 x 4 Dama, Dokuz Taş, Üç Taş, Tic Tac Toe, Mangala türleri, Hex, Nim Nim, Tactix ve Tavşan ve Tazılar oyunu.
Oyun ile insan ilişkileri, yardımlaşma, konuşma, bilgi edinme, deneyim kazanma, psikomotor gelişim, sosyal ve duygusal gelişim, zihin ve dil gelişimi desteklenir. Yetişkin gözüyle oyun çocukların oyalandığı, eğlendiği bir uğraş olarak görülse de çocuk için oldukça ciddi bir iştir.
Folklorik oyuncakların belli bir üreticisi olmamasına karşın farklı yörelerde benzer tekniklerle üretilirler. Topaçlar, söğüt dalından yapılan düdükler, bez bebekler, tel arabalar, pancar arabalar folklorik oyuncaklar arasında sayılabilir.
Senet, dünya tarihinin bilinen en eski masa oyunudur. Kökeni, M.Ö 5000 yıllarına dayanmaktadır. Oyun tahtasındaki bazı özel karelerde yer alan hiyeroglifler, çeşitli inanışlarla ilişkili olarak oyuna yön verir. Bu hiyerogliflerin değişen inanışlara bağlı olarak değişiklik gösterdiği tespit edilmiştir.
Türkiye'de gördüğümüz yaygın dans formları arasında halay, zeybek, bar, horon, hora, köçek, Kafkas dansı, karşılama gibi biçimleri sayabiliriz.
Evcilik gibi hayal ve taklit oyunları, komşuculuk, saklambaç, kukla oyunları, top, çizgi, kör ebe, ip atlama, misket, çelik-çomak gibi geleneksel oyunlar ülkemizde çocukların en çok tercih ettiği oyunlar arasındadır (Pehlivan, 2005).
Geleneksel zeka anlayışı zekayı sabit, değişmez, değiştirilemez, niceliksel, ölçülebilir, tekil, gerçek yaşamdan soyutlanabilir ve öğrencileri sınıflandırmak için kullanılabilir bir kavram olarak algılamıştır (Gardner, 1993; Saban, 2002; Selçuk, Kayılı ve Okut, 2004).
Araştırmada "geleneksel oyun"; bir, iki kuşak öncesine kadar oynanan, ancak artık çocuklar tarafından oynanmayan oyunlar olarak tanımlanırken, “günümüz oyunu" ise; kökeni/başlangıcı bir, iki kuşak öncesine dayanan, hala oynanmakta olan oyunlar olarak tanımlanmıştır.
Smilansky, Piaget'in çalışmalarına dayanarak ve sembolik oyunun önemine dikkat çekerek 4 aşamalı oyun gelişimi modelini önermiştir; işlevsel oyun, inşa oyunu, dramatik oyun ve kurallı oyun.
Bunlar; geleneksel oyun alanları, çağdaş oyun alanları, macera oyun alanları, yaratıcı oyun alanları, çevresel alanlar (Son yıllarda bu gibi alanlar 'Permakültür oyun alanları' adı altında oluşturulmaktadırlar.
Oyuna başlayacak olan takımdan bir kişi yaklaşık 5 metre kadar uzaklaşır ve topu atarak taşları devirmeye çalışır. Sonrasında topu atan takım kaçmaya başlar. Diğer grup ise topla kaçanları vurmaya çalışır. Kaçan takım hem vurulmamalı hem de taşları tekrar dizmelidir.
Rakibini 4 metre çekip ortadaki çizgiyi geçirebilen takım kazanır.Tüm karşılaşmalar üç çekmeden oluşur, üç oyunun ikisinde rakibi yenilgiye uğratan takım kazanır. Oyunun bazı biçimlerinde halatın ortasına ve bu noktanın ikişer metre açığına toplam üç kurdele veya mendil bağlanır ya da çizgi çizilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri