Gençler okula gitmeyi, okul dışında eğlenmek istedikleri için reddetmezler. Daha çok, okuldaki geçmiş ya da güncel olaylar ve/veya ilişkiler nedeniyle korku, kaygı/anksiyete, depresyon veya sıkıntı hissettikleri için okula gitmeye karşı isteksizlik yaşarlar.
Çocukların okula gitmeme nedenlerinin altında bir çok faktör yatmakla beraber,belli başlı nedenler şunlardır: 1-Anne ve babanın okula,idareye ve öğretmene karşı tutumları. 2-Kardeş veya akran etkisi. 3-Özgüven eksikliği. 4-Başaramama korkusu. 5-Tehdit veya korkutulma (Mobbing).
Çocuğun olumlu davranışları desteklenmeli ve motive edilmelidir. Anne babaların tutarlı ve kararlı olmaları, çocukla ilgili alınan kararlarda söz birliği içerisinde olmaları problemin aşılmasında etkilidir. Çocuğun okula gitmek istememesi karşısında aile net bir şekilde okula gitmesi gerektiğini söylemelidir.
Bazı çocuklar ise okula gitmekle ilgili belirgin duygusal sıkıntı yaşar ve okula gitmeyi reddederler. Bu durumu tanımlamak için geçmişte okul fobisi terimi kullanılmış olsa da, günümüzde durumun farklı neden ve bileşenlerini daha iyi kapsayabilmesi nedeniyle “okul reddi” terimi tercih edilmektedir.
Aile Çocuğa Nasıl Davranmalı? Çocukta ayrılık kaygısı bozukluğu olup olmadığı mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmelidir. Eğer; ayrılık kaygısı bozukluğu varsa ve bu nedenle okula gitmek istemiyorsa, profesyonel destek alınmalıdır. Bu süreçte aile, okul ve terapist işbirliği içerisinde olmalıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Tüm uyarılara rağmen çocuğunu okula göndermeyen veliye, çocuğun okula gitmediği her gün için 15 TL para cezası veriliyor. Buna rağmen yine göndermeyenlerin 500 TL idari para cezası ödemesi gerekiyor.
Şiddetli endişe nedeniyle okula gitmeyi ısrarla istememe durumu okul fobisi, okul korkusu olarak adlandırılır. Okul fobisi sıklıkla okula başlama yaşı olan 5-7 yaşlarda ortaya çıkar. Ergenliğe geçiş dönemi olan 10-14 yaşlarında da okula gitmede isteksizlikle kendini gösteren okul fobisi görülebilmektedir.
Okul reddinin altında yatan neden okul korkusu olabileceği gibi ayrılma kaygısı, sosyal fobi, akran zorbalığı gibi başka sebeplerden kaynaklı da olabilir. Okul Reddi altta yatan nedenlerin saptanıp çocuk psikiyatrisi uzmanı tarafından acil müdahale edilmesi gereken bir psikiyatrik durumdur.
İngilizce ismi Unschooling olan 'okulsuzluk', örgün eğitim sisteminde yer almak istemeyen veya klasik okul müfredatını eve taşımadan, çocuğun kendi kendine doğal yaşam alanında öğrenme metodunu savunan bir oluşum.
Bu para cezasına rağmen çocuğunu okula göndermeyen veya göndermeme sebeplerini okul idaresine bildirmeyen çocuğun veli veya vasisine beşyüz Türk Lirası idarî para cezası verilir. Madde 57 – (Değişik: 23/1/2008-5728/283 md.)
Bireyler yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan bilgileri örgün eğitim veren okullarda alırlar. Örneğin; okuma-yazma, hastalıklardan korunma, doğa olaylarına karşı önlemler alma gibi. Bir toplumun bilgi ve teknoloji üretebilmesi için yetişmiş insan gücüne gereksinimi vardır.
MEBİM 147´ye başvuran vatandaşlara 3 iş günü içinde cevap verilirken bugüne kadar gelen çağrıların yüzde 91´i bilgi edinme, yüzde 3,7´si talep, yüzde 1,8´i şikayet ve ihbar, yüzde 3,5´i de görüş-öneri başlıklarında oldu.
Korkularını, endişelerini, heyecanlarını anlamaya ve dinlemeye çalışın. Kendilerini ifade etmeleri için sohbet edin, sorular sorun ve sorularını özveriyle yanıtlayın" diyor ve çocukları kesinlikle ağlayarak okula sokmamak gerektiğinin altını çiziyor.
Muhtarlar ve mülki amirler en geç 3 gün içerisinde durumun veliye tebliğini sağlıyor. Veliye gönderilen tebliğde, okulca kabul edilecek geçerli sebepler dışında çocuğun okula gönderilmemesi halinde idari para cezasıyla cezalandırılacağı bildiriliyor.
Geneli okula gitmek istediğini fakat bunu başaramadığını ifade eder. Bu çocuklarda sabahları veya okula gitme saati geldiğinde karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı, baş dönmesi, terleme, çarpıntı, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi kaygı ile ilişkili somatik yakınmalar görülebilir.
Okula giden çocukların yaklaşık %2 ila %5'inde görülen okul fobisinin ortalama başlangıç yaşı 7,5'tur. Ortaokula veya liseye geçiş dönemlerinde de sık sık karşılaşılan bir sorundur Okul fobisinden muzdarip olan çocukların bu fobiyi yenmesi, seçilen tedaviye bağlı olarak dört haftaya kadar sürebilir.
Ablütofobi (Yunancada: ebliUt, "yıkanmaktan") kalıcı, yersiz bir "yıkanma korkusudur". Bu fobi spesifik fobi sınıfına girer.
Cevap: Öğrenci okula hangi kıyafetle gelirse gelsin alınmak zorundadır. Kıyafetten dolayı öğrencinin okula alınmaması Anayasal suçtur, Türk Ceza Kanunu'nun 112 maddesine göre 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası gerektirir. 112. Maddeye göre bu fiili işleyen hakkında iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Cezası
Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçunun işlenmesi halinde mahkeme fail hakkında kanunen iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmedecektir.
5 DEFA GEÇ KALMA 'YARIM GÜN DEVAMSIZLIK' DEMEK
Bu sürenin dışındaki geç gelmeler ise devamsızlıktan sayılacak. Devamsızlık yapan öğrenciler, ders öğretmeni tarafından yoklama fişine, ilgili müdür yardımcısı tarafından da e-Okul sistemine işlenecek.
Korku ve kaygısına saygı gösterin, küçümsemeyin. Aşırı tepki vermeyin. Kaygılı olduğunda çocuğa aşırı ilgi gösterilmesi kaygıyı pekiştirebilir. Aşırı korumacı davranmayın, korktuğu şeyden kaçmasına izin vermeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri