RAM, rehberlik öğretmeni olmayan okul ve kurumlarda rehberlik programının hazırlanmasına müşavirlik eder, programda yer alan çalışmalar okul ve kurumlarda rehberlik hizmetleri yürütme komisyonu tarafından yürütülür.
Bakan Özer, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Değerli rehber öğretmen adaylarımıza yönelik bir müjdemizi buradan paylaşmak istiyorum: Anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise, türü ne olursa olsun 100 öğrencisi olan her okulda bir rehber öğretmen olması zorunlu olacak.
YAKLAŞIK 25 BİN OKULDA REHBER ÖĞRETMEN YOK
Daha sonra 500 ve katlarına ikinci rehber öğretmen ataması yapılıyor. İlkokullardaysa bir okulda 300 öğrenci varsa rehber öğretmen atanıyor. Halihazırda 20-25 bin civarındaki okulda rehber öğretmen yok.
Rehber öğretmeni olmayan okullar özel hedef belirlemeyecektir. Genel hedeflerin 2022-2023 eğitim öğretim yılında rehberlik hizmetlerinin planlanmasında dikkate alınması ve genel hedeflere ilişkin belirtilen iş ve işlemlerin yapılan açıklamalar doğrultusunda aksatılmadan yürütülmesi gerekmektedir.
Rehber Öğretmen, öğrencilerin kişisel gelişimini desteklemek ve öğretim hedeflerine ulaşabilmelerini sağlamak için öğrencilere rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunar. Bu görevi gerçekleştirirken ebeveyn, yönetici ve diğer öğretmenlerle birlikte çalışır.
İlgili 22 soru bulundu
MADDE 21- (1) Rehberlik ve araştırma merkezlerine, görev alanlarına giren il veya ilçe- nin nüfusu 100.000'e kadar olan yerlerde 4, sonra gelen her 50.000 nüfus için 1 rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu verilir.
Yeni yönetmeliğe göre ”Rehberlik Hizmetleri” hizmet adı ”Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri” olarak değiştirilmiş, bu hizmetlerde çalışan ”Rehberlik” branş kadro adı ise ”Psikolojik Danışman/Rehberlik Öğretmeni” olarak değiştirilmiştir.
Rehberlik öğretmeni bulunmayan eğitim kurumlarında gerektiğinde rehberlik ve araştırma merkezinden bir rehberlik öğretmeninin bu komisyona katılması sağlanır.
Madde 50 - Psikolojik danışman aşağıdaki görevleri yapar: a) İl çerçeve programını temel alarak okulunun rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri programını sınıf düzeylerine, okulun türüne ve öğrencilerin İhtiyaçlarına göre hazırlar.
Ayrıca 1 öğrenci nakli ile rehberlik normu düşmekte okuldaki Rehber Öğretmen/Psikolojik Danışman sayısı eksilmekte veya tamamen normu kapatılmaktadır. Okul normunun aşağıya doğru 50 öğrenci toleranslı olması Rehber Öğretmen/Psikolojik Danışmanların 1 öğrenci ile normunun boşalmasını önleyecektir.
rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu verilir. (3) Anaokulları hariç olmak üzere, özel eğitim kurumlarında öğrenci sayısının 100 ve 100'ün katlarına, diğer eğitim kurumlarında ise öğrenci sayısının 500 ve 500'ün katlarına ulaşması hâlinde her defasında ilave olarak 1 rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu daha verilir.
Türkiye'de öğretmen açığının en fazla olduğu alanların başında rehberlik geliyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın Al Jazeera Türk ile paylaştığı verilere göre Türkiye'de 27 bin 798 rehber öğretmen görev yapıyor. Ancak hala 10 bin 671 rehber öğretmen açığı var. Kimi okullarda hiç rehber öğretmen bulunmuyor.
Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk´un talimatıyla Alo 147 hattı kamuoyunda şikâyet hattı olarak algılanan ve öğretmenlerin şikâyet konusu edildiği gerekçesiyle kaldırıldı. Millî Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi 444 0 632 danışma hattı öğretmen odaklı hizmet verecek.
Rehberlik Öğretmeni/ Psikolojik Danışmanların Resen haftanın belli günleri ikinci okula hatta üçüncü okula görevlendirme yapılması mevzuata ve hukuka aykırıdır. 657 sayılı devlet memurları geçici görevlendirme ile ilgili 236 maddesinin ek 8.
d) Ücretli Öğretmenlere Sınıf Rehber Öğretmenliği görevi verilmeyecektir.
eleman.net verilerine göre, Rehber Öğretmen 2023 yılında ortalama 15.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Rehber Öğretmen , Ocak 2023 yılında ortalama 12.210 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 7.480 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Genellikle okul ortamında çocuk ve ergenlerin, eğitim, öğrenme ve gelişim durumlarıyla ilgilenen yardım mesleğidir. Bölüm mezunlarına Psikolojik Danışman veya Rehber Öğretmen unvanı verilir.
- Öğrencilerimizin kişisel-gelişimsel özellikleri, akademik başarıları, tutum-davranışları, öğretmen ve arkadaş ilişkileri ve aile içi ilişkileri gibi konularda bireysel görüşmeler yapılır.
RAM'da görev yapan rehber öğretmenler haftalık 40 saat çalışırlar.
Yarım veya bir tam gün özürsüz devamsızlık yapan çocuk hakkında sınıf öğretmeni/şube rehber öğretmeni veya ilgili müdür yardımcısı tarafından telefonla velisi aranacak veya yüz yüze görüşme yapılacak.
Rehber öğretmeni kolektif bir şekilde çalışır. Öğrencilerin psikolojik durumlarını yakından takip eder. Kişisel gelişimlerine destek vererek öğrencileri her türlü psikolojik anlamda destekler. Rehber öğretmeni aynı zamanda yöneticiler ve öğrencilerin ebeveynleri ile birlikte çalışmaktadır.
Eğer çok fazla girişimci değilseniz psikoloji bölümü yerine puanınız yetiyorsa PDR bölümünü seçmeniz daha uygun olacaktır. Eğer risk alma düzeyiniz düşük, çok temkinli bir kişiliğiniz varsa dışardaki olaylar sizi çok çabuk etkiliyor ise yine Psikoloji yerine PDR'yi düşünmenizi tavsiye ederim.
rehberlik çerçevesinde bireysel ve ya grupla rehberlik çalışmaları yürütür. Rehber Öğretmen Terapi Yapar Mı? Hayır!
(**) Psikoloji mezunları Milli Eğitim Bakanlığında “Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen ve Meslek Dersi Öğretmeni (Psikoloji, Felsefe, Mantık, Eğitim psikolojisi, sosyoloji, gerontopsikiyatri vb. dersleri) olarak atanabilmektedir. Bunun için; Pedagojik formasyon eğitimi almaları şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri