Bilindiği gibi, Page 8 TÜBAV Bilim 2(2) 2009 243-256 İ. Yıldız 250 Türkiye'de okullarda uzun süre din dersi olmamış, 1948 yılından başlayarak 1982 yılına kadar da isteğe bağlı din dersi uygulaması sürmüştür. 1982 yılından bu yana DKAB dersi zorunlu dersler arasında yer almıştır.
Türk eğitim sistemi tamamen dinden ve dini eğitim ve öğretimden soyutlanmıştır. 1930'lu ve 1940'lı yıllarda yasak olan din eğitimi ve öğretimi, demokrasiye geçişle birlikte yeniden canlanmaya başlamıştır.
Türkiye'de Din Derslerinin Tarihçesi
Bu doğrultuda, dine mesafeli tek parti iktidarında 1920'li yılların sonundan 1950'li yıllara dek din dersleri müfredat programlarından tamamen çıkarılırken; 1950'lerden itibaren seçmeli din dersi uygulamasına geçildi ve son olarak 1982 Anayasası ile din dersi zorunlu hale getirildi.
Din dersi, 1928'den 1940'ların sonuna kadar müfredata dahil edilmemiş, sonrasında ise seçmeli bir ders olmuştur. 12 Eylül Darbesi'nden sonra zorunlu hale getirilmiş DKAB dersine, 2012'den itibaren "Kur'an-ı Kerim", "Hz. Muhammed'in Hayatı" ve "Temel Dini Bilgiler” seçmeli dersleri ilave edilmiştir.
Ayrıca “Din Dersi” 1927'de ortaokulların, 1930'da ise ilkokulların programlarından kaldırıldı. 1930 ilkokul programına göre, sadece beşinci sınıf öğrencileri, velilerinin talepte bulunması halinde, program dışı olarak, haftada yarım saat verilecek Din Dersi'ne devam edebildi.
İlgili 39 soru bulundu
Ayrıca Kur'an için "şanı büyük" ve "en eksiksiz kitap", Muhammed için "peygamberimiz efendimiz hazretleri" ve "Allah'ın birinci ve en büyük kulu" demiştir.
Burçak, Arapça ezan okunmasını yasaklayan kanunun Atatürk döneminde çıkarılmadığını, Atatürk'ün ezanın ve kametin Arapça okunmasını Diyanet İşleri Başkanlığının 18 Temmuz 1932 tarihli bir tamimi ile yasaklattığını, fakat bu alanda, şapka işinde ve diğer inkılap konularında olduğu gibi, bir kanun çıkartmadığını ifade ...
a. Mezhebe/dine dayalı din öğretimi yaklaşımını uygulayan ülkeler: Almanya, Avusturya, Belçika, Finlandiya, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Portekiz. Bu ülkelerden, Portekiz hariç hepsinde, öğrenci ya din dersini ya da alternatif bir dersi almak zorundadır.
1982 yılında hazırlanan yeni Anayasanın 24. maddesinin ilgili paragrafı aynen şöyledir: “Din ve ahlak eğitimi ve öğretimi devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve orta öğretim kurumlarında okulların zorunlu dersleri arasında yer alır.
Din Kültürü ve Ahlak öğretimi ilk ve orta öğretim kurumlarında okulların zorunlu dersleri arasında yer alır.
Din dersinde Anayasa'ya ya da Milli Eğitim Temel Kanuna'na aykırı bir değişiklik yapılması hiçbir şekilde söz konusu olamaz.” Habere göre AİHM'ye Türkiye'nin cevabını gönderecek olan Dışişleri Bakanlığına göre de, Türkiye'de Anayasa değişmedikçe, kimsenin zorunlu din dersinden muaf olabilmesi mümkün değildir.
b) İşitme ve konuşma engelli olduklarını, Sağlık Kurulu Raporuyla belgelendirenler yabancı dil dersinden, c) Müslümanlıktan başka diğer dinlere mensup olanlar, beyanlarına göre isterlerse "Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi" dersinden, muaf tutulurlar.
İstanbul'da bir ortaokulda velilerin 'Hz. Muhammed' in Hayatı' ve 'Kuran-ı Kerim' derslerini seçmemesine rağmen, okul yönetimi tarafından “Bütün veliler böyle seçim yaptı” denilerek, zorunlu hale getirildi. Böylece iki saatlik zorunlu din dersi, altı saate çıkarılmış oldu.
Doğru dini bilgi de fertler için bir ihtiyaç ve haktır. Din öğretimi kişilerin sosyalleşmesine katkıda bulunurken, dini etkinliklere katılacaklara gerekli hazır bulunuşluğu sağlar, katılmayanlara ise değerlendirme yeteneği kazandırır. Bu şekilde din istismarcılardan korunmuş olur.
Din Eğitimi alanıyla doğrudan ilgili bilimsel çalışmalar ise Beyza Bilgin ile başlamıştır. 1965-66 Öğretim Yılında Pedagoji Kürsüsünde asistan olarak göreve başlayan Bilgin “İslam'da Eğitimin Temeli Olarak Sevgi” isimli Doktora Tezi ile (1971) Türkiye'de ilk akademik Din Eğitimi çalışmasını gerçekleştirmiştir.
20. Milli Eğitim Şûrası'nda 4-6 yaş grubu çocukların eğitimine din eğitimi eklenmesi kabul edildi. 5 yaş okullaşma oranının yüzde 100'e ulaşması için okul öncesi eğitimin zorunlu ve ücretsiz olması önerisi ise kabul edilmedi.
Milli Eğitim Bakanlığının yeni eğitim döneminde uyguladığı programa göre din derslerinin sayısı artırıldı. 16 saate çıkarılan din eğitimi ile birlikte sanat, spor gibi dersler de kaldırıldı ya da azaltıldı.
Hıristiyan öğrenciler Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersinden muaftır.
Öz. 1982 Anayasasının 24. maddesi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin ilköğretim ve liselerde okutulan zorunlu dersler arasında yer alır hükmünü içermektedir. Bu uygulama günümüzde de devam etmektedir. Bazı çevreler bunun laikliğe aykırı olduğunu ileri sürerek seçmeli ders olarak okutulmasını uygun görmektedirler.
Optimar'ın 2019'da yaptığı ankete göre Türkiye nüfusunun %89,5'u Müslüman'dır. Müslümanların %74'ünü Sünniler oluştururken, Alevi kesimin genel nüfusa oranı %12,5'tur. Diğer Müslüman toplulukların (Caferiler, Nusayriler ve On İkiciler) nüfusa oranı ise %3'tür.
Din dersleri, Federal Almanya'da anayasanın 7. maddesine göre resmî okullarda mecburi derslerdendir.
Dr. Zeynep Nezahat Özeri'nin ABD'de okul öncesi din ve ahlak eğitimi araştırmasına göre, Amerika'da okul öncesi din eğitimine devlet karışmıyor. Anaokullarında, çocuklara müzik dinletilerek başlatılan din dersleri toplu yapılan dualar ile bitiriliyor. ABD'de çocuklara yönelik din eğitimi anaokullarında başlıyor.
Ezan, 1950'ye değin Türkçe okundu. İnsanlar, tam 18 yıl süreyle günlük yaşamda kullandıkları dille namaza çağrıldılar. Atatürk'ün amacı, Arapça'yı ibadet dili olmaktan çıkarıp, Türkçe'yi camiye hakim kılmaktı.
- YouTube. Atatürk; gökten indiği varsayılan diye tabir ettiği Kur'an-ı Kerim'i insanlar okuyup, manasını anlasın ve ne kadar boş bir kitap olduğunu görüp peşinden gitmekten vazgeçsinler diye Türkçeye çevirttiğini açıkça dile getirmiştir.
ilke ve inkılapları yürürlüğe konduğu zaman başörtüsü yasağı bulunmadığına ve ilk yasak 1981 tarihinde. yürürlüğe konduğuna göre, başörtüsü Atatürk ilke ve. inkılaplarına aykırı değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri