Marka ve patent başvurusu yapabilmek hiç de iddia edildiği gibi uzmanlık gerektiren bir konu değildir. Hiçbir hukuk bilgisi olmayan 4 yıllık fakülte mezunları da kısa bir çalışma ile bu “hukuki alanda uzman olabildiğine” göre bir avukat, bir haftalık çalışma ile marka ve patent başvurusu yapabilecek hale gelebilir.
Vekil olmak isteyenlerin, dört yıllık üniversite mezunu olmaları, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun iki yılda bir düzenlediği iki aşamalı (“Genel Yeterlik” ve “Mesleki Yeterlilik”) sınavlarını kazanmaları ve Kurum'un vekil siciline kayıt olmaları gerekmektedir.
Marka vekili olmayan avukatlar, muhasebeciler, mali müşavirler, reklam ajansları, danışmanlık firmaları ve benzeri firmalar marka tescil işlemi yapamazlar.
Marka ve patent vekili olma şartları Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından düzenlenen vekillik sınavını kazanmak ve Türk Patent ve Marka Kurum siciline kayıt olmaktır. Marka ve patent vekillik sınavına başvuran adaylarda lisans mezunu olma şartı aranır. Mezun olunan bölüm ayrımı bulunmaz.
İlgili 42 soru bulundu
Patent avukatı, marka ve patent talebi olan müvekkillere sürecin takibi için gerekli olan hukuki desteği sunan avukattır. Patent avukatı aynı zamanda marka ve patent alınırken ortaya çıkabilecek sorunların çözümünde de hukuki bilgisinden destek alınacak olan kişidir.
(6) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi çalışanların Patent ve/veya Marka Vekilleri Siciline kaydı yapılmaz.
Yasak Haller Avukatlıkla birleşemiyen işler: Madde 11 – Aylık, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler karşılığında görülen hiçbir hizmet ve görev, sigorta prodüktörlüğü, tacirlik ve esnaflık veya meslekin onuru ile bağdaşması mümkün olmıyan her türlü iş avukatlıkla birleşemez.
Avukatlık Kanunu 12/f maddesinde: “Anonim, limitet, kooperatif şirketleri ortaklığı, yönetim kurulu başkanlığı, üyeliği ve denetçiliği ve komandit şirketlerde komanditer ortaklığın avukatlıkla bağdaşan işlerden olduğu” belirtilmiştir.
Avukatlık Kanunu'nun 11.maddesinde avukatlıkla birleşmeyen işler arasında tacirlik sayılmıştır. Tacirlik, ticaret yapmak anlamına gelir ve avukatlara yasaktır.
Marka vekilliği ve patent vekilliği birbirinden farklı iki farklı vekilliktir. Marka siciline kayıtlı vekiller marka tescili ile ilgili işlemlerini, patent siciline kayıtlı vekiller ise patent işlemlerini yürütürler. Tasarım vekilliğin işlemleri için ise marka ve patent vekili siciline sahip vekiller yapabilmektedir.
Patent, faydalı model, tasarım ve entegre devre topoğrafyası başvuru sahipleri adına işlemleri patent vekili; marka, tasarım, coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı başvuru sahiplerinin adına işlemleri marka vekili gerçekleştirir.
Sınavlara gelecek olursak, patent vekilliği sınavı; daha önce başvuru hazırlamamış, istem yazmamış, araştırma raporuna göre düzenleme yapmayı deneyimlememiş kişiler için hayli zor sayılır.
Avukatlıkla birleşebilen ve birleşemeyen işler Avukatlık Kanunu madde 11 ve 12'de sayılmıştır. Aylık, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler karşılığında görülen hiçbir hizmet ve görev, sigorta prodüktörlüğü, tacirlik ve esnaflık veya meslekin onuru ile bağdaşması mümkün olmıyan her türlü iş avukatlıkla birleşemez.
(1) Avukatların, mesleğin birlikte icrası amacına yönelik olarak bir limited şirket bünyesinde bir araya gelmeleri kural olarak kanunen mümkün dür.
Bununla birlikte avukatlar, AvK m.12/f gereği anonim, limited ve kooperatif şir- ketlerin ortağı, yöneticisi ve denetçisi olabileceği gibi, komandit şirketlerde ko- manditer ortak olarak da yer alabilirler.
Bir avukatın birden fazla bürosu olamaz. Birlikte çalışan avukatlar ayrı büro edinemezler. (Ek iki cümle : 2/5/2001 - 4667/29 md.) Avukatlık ortaklığı yurt içinde şube açamaz. Milletvekilleri, milletvekilliği süresince avukatlık yapamazlar.
Avukatlar ev adreslerini iş yeri adresi olarak gösterebilirler. Home Office olarak vergi açılışı yapılmaktadır. Bunun için evinizin bir odasını ofis haline getirmenize gerek yoktur. Home Office konusundaki temel konu bu adresin aynı zamanda resmi ikamet adresiniz olmasıdır.
Cevaplarınız için teşekkür ederim. olmayan her türlü iş avukatlıkla birleşemez." Apartman yöneticiliğini madde düzenlemesindeki kapsama dahil etme imkanı bulunmamaktadır. Dolayısıyla avukatlıkla apartman yöneticiliği bağdaşır.
"Vekalet veren" kendisi değildir: Vekalet veren tüzel kişiliktir. Böylelikle kendi kendine vekalet vermiş olmaz. Bu nedenle "temsile yetkili" sıfatı ile açmak yerine "vekil" olarak açtığı davalarda karşı tarafa avukatlık ücreti yüklenir.
Buna göre herkes davasını sayı sınırlandırılması olmadan birden fazla avukat ile takip ettirebilir ve her bir avukat vekaletten kaynaklanan yetkileri diğerinden bağımsız olarak kullanabilir. Yani vekillerden her biri davayı yalnız başına takip edebilir.
Sosyal medya kullanımlarında yasal zorunluluklara, mesleki ve etik kurallara uymakla yükümlü olduklarının bilinci ile hareket ederler. Paylaşımlarında toplum nezdinde mesleğe duyulan güven ve itimat duygusunu zedeleyebilecek davranışlarda bulunmaktan kaçınırlar.
Marka Vekilliği Ne Kadar Kazanır? Marka vekillerinin genel maaş aralığı 5.000 - 20.000 TL arasında değişmektedir.
Nisan 2020 itibariyle Türk Patent ve Marka Kurumu Patent ve Marka Vekilleri sicillerine kayıtlı aktif Marka Vekili sayısı 1057, aktif patent vekili sayısı ise 675'dür. Halen Türkiye'de aktif olarak vekillik yapan kişi sayısı 1128'dir.
Sınav; iki yılda bir, patent vekilliği ve marka vekilliği için ayrı ayrı yapılır. Sınav, genel yeterlik sınavı ve mesleki yeterlik sınavı olmak üzere iki aşamadan oluşur. Sınav, Kurum tarafından yapılabileceği gibi, Yönetim Kurulu sınavın başka kurum, kuruluş veya üniversite tarafından yapılmasına da karar verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri