Kur'ân-ı Kerîm'de geçmeyen vehim kavramı hadislerde “zannetme, yanılma, kuruntu” ve özellikle “namazda yanılma” anlamında geçer (Wensinck, el-Muʿcem, “vhm” md.).
Var olmadığı halde gerçekmiş zannedilen şeylere vehim denir. Vehmetmek kelimesinin ilk anlamı zannetmek ve yanılgıya kapılmaktır. Bu kelime aynı zamanda aşırı korkmak ve çekinmek anlamında da kullanılır.
Vehmi, olmayan bir şeyin varlığını düşünme, zannetme eylemine denmekte olan bir kelimedir. Bu kelimenin Osmanlıca sözlüklerde de yeri vardır. TDK bu sözcüğün anlamını "kuruntu" olarak vermektedir.
doğru kullanımı vehm olan kuruntu, şüphe, evham anlamlarına tekabül eden arapça kelimedir.
1. Kesinliği belli olmayan ancak gerçek olma olasılığı düşük olan düşünce. 2. Evham, şüphe, kuruntu anlamına gelir.
İlgili 34 soru bulundu
Sözlükte “kuruntu, zan, tahmin; içe doğan şey” anlamındaki vehm (çoğulu evhâm) bilgi değeri açısından “iki önermeden tercihe uzak ve iki kanaatin daha zayıf olanı, gelecekle ilgili zan, tahmin ve hayal” mânasında kullanılır. Bazan iki önermeden doğruya yakın olanı için zan, uzak olanı için vehim denilir.
Sözlükte “insanın hatırına düşen, aklına gelen şey; doğru zannederek bir şeyi yanlış yapmak, yanılmak” anlamlarındaki vehm (çoğulu evhâm) hadis terimi olarak en genel anlamıyla râvinin kasıtlı olmaksızın hata yapmasını ifade eder.
Vahm kelimesi, sindirim güçlüğü ve hazımsızlık anlamına gelirken vahamet içinden çıkılması güç durum ve tehlike demektir. Kelimenin sıfat hali ''vahim'' ve ''vahametli'' şeklinde yazılır. Örneğin: ''Durum sandığımızdan çok daha vahim''.
Vesvese Arapça kökenli bir sözcüktür ve kuruntu ile eş anlamlıdır. Vehim ile aynı kökten gelen kelime, kişinin hiçbir gerçekliğe ve temele dayanmayan duygulara kapılması anlamına gelir. Vesvese hiçbir zaman gerçekleşmemiş ve gerçekleşmeyecek olan şeyleri düşünmek anlamında da kullanılır.
TDK'ya göre fakru zaruret kelimesinin anlamına bakılacak olursa; Fakr fakirlik anlamına gelmektedir ve Arapça kökeninden gelmektedir. Zaruret ise zorunlu, mecbur kalmak Yoksulluğun ileri derecesi olarak ifade edilmektedir.
Vahim sözcüğünün sözlük anlamı ise; ağır, çok tehlikeli ve korkulu şeklindedir. Vahim olaylar yaşanıyor. Bu durumun hali çok vahim.
Birine güvenip boş bulunarak aldanmak. Bir kimseye tutulmak, bağlanmak, aşırı sevgi duymak.
Durumun, Olayın Vehameti Ne Demek? Durumun / olayın vehameti, yaşanan şeyin ne denli korkunç ve tehlikeli olduğunu vurgulamak için kullanılan kalıp ifadelerden biridir. Örnek Cümleler: 1- Maalesef tüm çabalarımıza rağmen durum vahametini koruyor.
Kuvve-i vahime: Vehim kuvveti demektir. Kalbin bir köşesinde bulunan, sürekli şeytan veya şeytan gibi şerlileri dinleyen bir alet-i vesvesedir.
Arapça whm kökünden gelen wahm وهم “kuşku, kötüye yorma” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça wahama وهم “yanlış kuşkuya kapıldı” fiilinin faˁl vezninde masdarıdır.
Hezeyana uğramak basit bir dille, yenilgiye uğramak anlamındadır. Herhangi biri tarafından bertaraf edilme durumu, hezeyana uğramak başlığı altında ele alınır.
Dinî terminolojide vesvese/visvâs, “şeytanın veya nefsin insana kötü ve zararlı telkinde bulunması, şeytandan yahut nefisten gelen, insanı dine aykırı aşırı davranışlara yönelten telkin”; vesvâs “şeytan, şeytanın insanın içine attığı saptırıcı dürtü, faydasız söz, şüphe ve tereddüt” anlamlarında kullanılır.
Değerli Kardeşimiz; "Evham", kelime olarak olmayan bir şeyi olur zannı ile meraklanma, kuruntular, zarar ihtimâli çok az olan bir şeyden meraklanma ve üzülme gibi anlamlara geliyor. Evham "vehim" kelimesinin çoğulu oluyor, yani evham vehimler demektir. "Vesvese" de kuruntu ya da aslı olmayan ihtimaller demektir.
vahim / vahîm / وخيم / وَخ۪يمْ
Sonu tehlikeli. Çok korkulu.
Sözlükte “bir ve tek olmak, tek kalmak” anlamındaki vahd kökünden masdar olup “birlik, teklik, bütünlük” anlamında kesretin karşıtıdır; “varlığa bir (vâhid) adını vermeyi sağlayan mâna” diye açıklanır (Fârâbî, el-Medînetü'l-fâżıla, s.
Bu kelime Arapça kökenli olması ile beraber Türkçede de yer alan bir sözcüktür. Taşımış olduğu anlam kapsamında ise 'boş ya da saçma' gibi sözcükler üzerinden ifade edilir.
Vehn (Ölüm korkusu ve Dünya Sevgisi) Prof. Dr.
vehm / وهم
(Vehim) Mübhem ve mânasız korku. Belirsiz fikir ve düşünce. Cüz'i mânaların anlaşılmasına yarayan bir idrak kuvveti.
Vehim: Kelime olarak müphem ve mânasız korku, belirsiz fikir ve düşünce anlamlarına geliyor. Aynı zamanda cüz'i ve ince mânaların anlaşılmasına yarayan bir idrak kuvveti. Günümüzün tabiri ile asılsız ve mesnetsiz kuruntu demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri