“Hırsız”, “rüşvetçi”, “adi”, “sahtekâr” gibi kelimeler de hakaret suçu oluşturur. “Eşek”, “köpek”, “öküz” “it” vb. hayvan isimleriyle hitap etmek de hakaret suçuna vücut verir.
“kör”, “sakat”, “ama”, “akılsız”, “idiot”, “insana benzemeyen”, “topal” gibi sözler her ne kadar kişinin engeline yönelik söylenmiş olsa da aşağılama kastı bulunduğundan hakaret olarak kabul edilmektedir.
“Piç; evlilik dışı bir ilişkiyle dünyaya gelmiş, babası belli olmayan çocuk anlamında kullanılmaktadır. Kendisi ahlaksız olmasa bile ahlaksız bir ilişki sonucu dünyaya geldiği için; “aile terbiyesi almamış, arsız, terbiyesiz, yüzsüz” biri sayılarak aşağılanan bir kişiliktir.
“Hırsız”, “rüşvetçi”, “adi” , “sahtekar” gibi kelimeler de hakaret suçu oluşturur. “Eşek”, “köpek”, “öküz” “it” vb. hayvan isimleriyle hitap etmek de hakaret suçuna vücut verir. Amk vb. kısaltmalarla sosyal medya üzerinden yazılan yazılar hakaret suçu oluşturur.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu ise üç yıl önce 'lan'ı hakaret saymıştı. Anlık bir öfke sonucu günlük yaşamda en sık kullanılan ünlemlerden biri olan “lan” kelimesi, Yargıtay'a göre hakaret niteliği taşımıyor.
İlgili 22 soru bulundu
Oç Hakaret midir ? Yukarıda vermiş olduğumuz kararda, o.ç söyleminin herkesçe anlaşılabilir nitelikte olduğunu belirtilmiş ve hakaret suçuna vücut verdiğini ifade edilmiştir. Buradan ulaştığımız netice, yazılan yorum veya yapılan paylaşımın kısaltılmış olması, onun hakaret suçu oluşturmasına engel teşkil etmez.
Kaba hitap ve nezaket dışı kelime ve sözler. Örneğin, bir kimseye yönelik “bilgisiz”, “terbiyesiz” , “tecrübesiz” , “siz kimsiniz lan”, “çemkirme” şeklindeki sözler kaba söz ve hitap mahiyetinde olup hakaret suçunu oluşturmaz.
birbirlerinin anneleri hakkında küfürlü konuşan aynı zamanda da arkadaş olan insanlar için kullanılan argo tabirdir. bazı liselerdeki öğrenci gruplarında ve bazı esnaflarda rastlanabilen durumdur.
Klasik kelamcılar sebebi ve durumunu göz önünde bulundurarak küfrü genellikle dört çeşide ayırmışlardır. Bunlar: küfr-i inkârî, küfr-i cühûd, küfr-i inâdî ve küfr-i nifâktır.
am. eskiden beri oğuz türkçesi'nde am ve amçık biçiminde kullanılmıştır. moğolca'da aman, ağız demektir. orijinal biçiminin amçık (ağızcık) olduğu düşünülebilir.
Hakaret suçu uzlaştırmaya tabi suçlardan olup, hakaret suçu nedeniyle uzlaştırma gerçekleşebilirse, ceza davasının düşürülmesine karar verilmektedir. Son olarak hakaret suçları ve çeşitlerine örnek olarak, Şerefisz, aptal, geri zekalı, angut, pislik, gibi sözler…. hakaret suçunu oluşturmaktadır.
Zihin yetersizliği veya mental retardasyon, zihinsel işlev kapasitesi, normal kabul edilen sınırların anlamlı ölçüde altında olan ve uyumsal davranışlarda yetersizlikleri olan bireyleri tanımlamak için kullanılır.
Örneğin: bilgisiz, tecrübesiz, terbiyesiz, siz kimsiniz lan, çemkirme bana, sus ulan… gibi ifadeler de hakaret sayılmaz. Yalnız rahatsız edici ifadeler: Birtakım sözler rahatsız edici olsa bile hakaret sayılamaz. Örneğin: Sen kendini bilmeyen birisin, zavallısın, doktora görünmen lazım…
TDK ya göre, gerizekalı Aklı, gerçeği görüp ona göre davranmaya elverişli olmayan, anlayışı kıt anlamına gelmektedir.
Sesli Sözlük - argo aptal, salak.
Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) kavramı devletten devlete değişmekle birlikte, genel olarak kamusal kaynakları kullanmak yoluyla ekonomik alanda faaliyet gösteren Devlet Kuruluşlarını ifade eder.
Zeka geriliği ya da bir diğer adıyla mental retardasyon, kişinin becerilerinin, yeteneklerinin yaş ortalamasının altında seyretmesi ve standart eğitim sisteminin gerekliliklerini karşılamada eksiklik yaşanması durumudur.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu ise üç yıl önce 'lan'ı hakaret saymıştı. Anlık bir öfke sonucu günlük yaşamda en sık kullanılan ünlemlerden biri olan “lan” kelimesi, Yargıtay'a göre hakaret niteliği taşımıyor.
Kaba ve nezaketsiz söz ve davranışlar hakaret suçunu oluşturmaz. “Terbiyesiz, saygısız, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz. Örneğin, kişinin ayakkabılarını çıkartıp ayaklarını masanın üzerine koyması veya bağırarak konuşması hakaret sayılmaz.
Tahdidi olarak sayılmasa da bir kişiye açıkça “mal” “salak” “aptal” “özürlü” “şerefsiz” gibi kelimeler kullanarak sözler söylemekte hakaret suçunu oluşturabilecektir.
Eşek, Türkçe Sözlük'te gerçek anlamı itibariyle “Atgillerden, uzun kulaklı binek ve hizmet hayvanı, merkep.”; mecazî anlamı itibariyle de “Kaba, yeteneksiz, inatçı kimse.” (TDK, 1998: 733) olarak geçmektedir.
IQ seviyesi 50-71 arasında olan insanlara verilen bir ad olarak karşımıza çıkan moron kelimesi durgun ya da geri zeka anlamındadır. Moron özelliği gösteren kişiler embesil ve idiot özelliği gösteren insanlar ile aynıdır.
Üstün zekâlı çocuğun kim olduğuna ilişkin birçok farklı tanım yapılmıştır. Bunların içersinde en yaygın kabul gören tanıma göre zihinsel yeteneklerin birçoğunda yaşıtlarına göre üst düzey bir performans gösteren, yaratıcılık yönü güçlü olan, bir işe başladığında asla vazgeçmeyen kişiye üstün zekâlı denilmektedir.
Kaba hitap ve nezaket dışı kelime ve sözler. Örneğin, bir kimseye yönelik “bilgisiz”, “terbiyesiz” , “tecrübesiz” , “siz kimsiniz lan”, “çemkirme” şeklindeki sözler kaba söz ve hitap mahiyetinde olup hakaret suçunu oluşturmaz.
Güncel yargı kararlarında ulan ifadesi muhatabın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmadığı kabul edilmektedir. Bu nedenle ulan sözü hakaret olarak kabul edilmemektedir. Güncel yargı kararlarında lan ifadesi muhatabın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmadığı kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri