Leke çıkarma işlemi için karbonat ile suyu karıştırarak bu karışımı macun haline getirdikten sonra halınızın sertliğine uygun bir fırça ile lekeleri fırçalayabilirsiniz. Karışımı lekenin üzerinde biraz beklettikten sonra duru su ile halının üzerinden karbonat karışımını alarak leke çıkarma işlemini tamamlayabilirsiniz.
Karbonat, halılarınızı tozlardan arındırmanın yanı sıra bakterileri uzaklaştırmak ve kötü kokuları gidermek için de yararlanabileceğiniz bir çözüm. Tüm halınıza yetecek miktarda karbonatı, elinizle ya da elek yardımıyla halının üzerine serpin.
Halıyı temizlemek için su hazırlarken, sabunlu su ya da el dezenfektanı yeterlidir. Buna ek olarak kabartma tozu ekleyebilir veya sadece bol miktarda sodalı su yapabilir ve temizleyebilirsiniz. Uygun temizlik, uygun hijyeni sağlayabilir. Bunun için uygun bezler kullanılmalıdır.
Halıda bulunan kötü kokulardan kurtulmak için üzerine karbonat serpin ve en az 30 dakika bekleyin. Daha sonra halınızı süpürün. Karbonat ve sirke karışımını fısfıslı bir kaba koyarak lekelerin üzerine püskürtün. Bu karışım leke çıkarmada etkili olduğu gibi halınızdaki bakterileri de yok eder.
Halınızı temizlerken su çekebilen bir süpürgeniz yoksa mutlaka sünger kullanmanızı öneririz. Elde halı silmek için kullanabileceğiniz en iyi araçlar sünger, mikrofiber bez veya süngerli paspas olacaktır.
İlgili 44 soru bulundu
Halı temizlemek için mikrofiber temizlik bezi kullanabilirsiniz. Mikrofiber bezler, kirli yüzeyleri çizmeden temizleyebilme özelliği sayesinde halılarınıza zarar vermez. Bu bezlerle halılarınızı fırçalayarak temizliyormuş gibi kirlerinden arındırabilirsiniz.
1 su bardağı boraksı 2 su bardağı mısır unu ile bir kapta karıştırın. Daha sonra bu karışımı halının üzerine eşit şekilde serpin. Vaktiniz varsa 3-4 saat, eğer vaktiniz yoksa 1-2 saat sonra halıyı süpürün. Bu karışım hem halının tüylerini kabartacak hem de parlamasına yardım edecektir.
Halı şampuanı ve beyaz kalıp sabun ile yıkanmalıdır. Halı çok fazla suyun içinde bırakılmadan şampuanı dökülerek yumuşak bir fırça ile temizlenmelidir. Halının tüm dış cephesi eşit şekilde temizlenmelidir. Daha sonra iyice durulanması gerekir.
Arap sabunu beyaz halı temizliğinde çok başarılıdır. Halınızın kumaşını ilk günkü gibi parlatır. Renkleri capcanlı yapar ve çok iyi köpürerek lekeleri bertaraf eder.
– Hayır, bulaşık tabletleri halı temizliği için uygun ürünler değildir.
Halı temizlemek için arap sabunu eskilerden beri en etkili yöntemdir. Arap sabununu ılık bir su içinde kolayca eritebilirsiniz. Sonrasında halıya uygun bir bez veya lifi sabunlu suyun içine batırın ve sıkın. Yarı ıslak şekilde halınızı silin ve her ilerlediğiniz alan için bu işlemi tekrarlayın.
Beyaz sirke de leke çıkarma noktasında verimlidir. Ilık su içerisine sirke ekleyebilir sonrasında bu karışım ve bez yardımıyla lekeyi silebilirsiniz. Etkili bir yöntem olmasının yanında, inatçı lekeler üzerinde de başarılıdır.
*Havuz sistemi veya kuyu suyu ile yıkanan halıların. uzun vadede iplik yapısı bozulması sebebi ile olur.
Karbonat, evde doğal temizlik malzemeleri arasında popüler bir seçenektir. Yüzeylerdeki kir ve lekeleri çıkarır, kötü kokuları giderir ve antimikrobiyal özellikleri ile patojenik organizmaları öldürür. Karbonat, aynı zamanda sağlık ve güzellik alanlarında da kullanılır.
Deterjan Seçimine Dikkat Edin
Halının tüylerine, boyasına ve dokusuna zarar vermemek için mutlaka saf sabun ya da Arap sabunu tercih etmekte fayda vardır.
Bu nedenle halılar düzenli olarak temizlenmelidir. Aksi takdirde bu toz ve lekeler zamanla mikroorganizmalarda değişikliklerle kokular oluşturabilir. Bu, sağlık için büyük bir tehlikeyi temsil eder. Lekeleri temizlemeden önce, kiri, tüyleri, kılları ve tozları temizlemek için halıyı süpürün.
1 yemek kaşığı bulaşık deterjanını 2 su bardağı soğuk su ile karıştırıp köpürtün. Temiz bir bezi bu su ile ıslatıp sıkın. Oluşan köpükten bir parça alıp lekenin üzerine tampon yaparak uygulayın. Leke tamamen temizleninceye kadar aynı işlemi tekrarlamaya devam edin.
Bir kaşık bulaşık deterjanı, bir kaşık sirke ve iki bardak ılık suyu karıştırın. Temiz bir süngeri karışıma batırın ve lekeye uygulayın. Leke gidene kadar sünger ile temizleyin. Kan lekesini önce bir havlu ile temizleyin.
Bir su bardağına yaklaşık bir yemek kaşığı hidrojen peroksit ekleyin. Giysiyi suyun altına daldırın ve 15-20 dakika bekletin. Sarı lekeler çıkana kadar bu işlemi tekrarlayın (kullandığınız hidrojen peroksit miktarını artırmanız gerekebilir.), ardından her zamanki gibi çamaşırlarınızı yıkayın.
Halı yıkarken en dikkat edilmesi gereken konu deterjan seçimidir. Seçilen deterjan lekeleri çıkarmalı, halının tüy ve dokusuna zarar vermemelidir. Deterjan halıda renk kayıplarına sebep olmamalıdır. Bundan dolayı genel olarak en sağlıklı yıkamalar saf sabun ve Arap sabunu ile yapılmaktadır.
Etkili ve derinlemesine bir temizlik için ise bulaşık tabletini denemenizde fayda bulunur. Bulaşık tableti ile halı ve koltuklarınızı aşağıdaki yöntemle silebilirsiniz; Çok çaba sarf etmeden tertemiz koltuklar için sıcak suyun içerisine bir tane bulaşık tableti atın ve erimesini bekleyin.
Evde halı yıkarken sararmaması için doğru deterjan seçilmelidir. Sonrasında halı kirlerden arındırılması için temiz suyla iyice yıkanmalı, yine temiz suyla iyice durulanmalı ve sonrasında iyice sıkılmalıdır. Halı temizlenip içerisinde su ve deterjan kalıntıları kalmadığında herhangi bir sararma olmaz.
Halılarınızın yıkanmanın yanı sıra pırıl pırıl parlamaları için beyaz sirkeden yardım alabilirsiniz. Durulama suyuna ilave edeceğiniz beyaz sirke halılarınızın parlamasına yardımcı olacaktır. Lekelerden kurtulmak için beyaz sirkeye bir miktar tuz ilave edebilir ve lekenin üzerine uygulayabilirsiniz.
Beyaz sirke özellikle meyve suyu gibi korkunç lekelerin kolay çıkmasına yardımcı oluyor. Bir fincan beyaz sirke, iki fincan su ve iki tatlı kaşığı kadar bulaşık deterjanıyla hazırlanacak karışımı lekeye uygulayın ve nemli bez ile silin. Çocuklarınız bu yöntem sayesinde halıların üstünde diledikleri gibi oynasın.
Lekeli bölgeye biraz halı leke çıkarıcısı uygulayarak fırçalayabilirsiniz. Leke hala temizlenmediyse lekekli bölgeyi sirke ve su karışımına batırılmış bir bulaşık bezi ya da sünger ile ovalayın. Biraz soğuk suyla durulamadan önce lekeyi yaklaşık 5-10 dakika fırçalayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri