Tüm ağız içi kanserleri içinde dil kanseri görülme oranı %3'tür. Ağız içi kanserleri arasında en sık görülen dudak kanseridir fakat 2. sırada dil kanseri gelir. 40 yaş altındaki bireylerde görülme olasılığı çok düşüktür fakat 60-70'li yaşlardan sonra görülme sıklığı giderek artar.
Dil kanseri genellikle dil yüzeyini kaplayan ince, düz hücreler olan skuamöz hücrelerde gelişir. Dil kanseri, dilin üzerinde yaralar, aftlar veya beyaz beneklerin oluşmasıyla kendini belli eder. İlk bakıldığında basit bir yara gibi görünse de uzun süre geçmeyen durumlarda kansere çevirebilir.
Ölüm hızı açısından değerlendirildiğinde, hastalığa erkeklerde 0.27 kadınlarda ise 0.17 oranında rastlanıyor.
Ağız ve yutak kanseri, dünya genelinde en sık rastlanan altıncı kanser türü olarak biliniyor. 50 yaş ve üzeri erkeklerde ağız kanseri görülme riski, diğer kişilere göre daha yüksek seyretse de yine de son 30 yıla bakıldığında skuamöz hücreli karsinom (hücrelerde büyüyen bir çeşit cilt kanseri) teşhisi konuladn 45 yaş ...
İlgili 27 soru bulundu
Ağız içi kanserleri arasında en sık görülen dudak kanseridir fakat 2. sırada dil kanseri gelir. 40 yaş altındaki bireylerde görülme olasılığı çok düşüktür fakat 60-70'li yaşlardan sonra görülme sıklığı giderek artar. Ayrıca erkeklerde görülme olasılığı kadınlara oranla daha fazladır.
1 aydan uzun süreli geçmeyen ağız içi lekeleri vücudun herhangi bir yerinde kanserin habercisi olabilir. Uzun süredir ağızda bulunan ve geçme belirtisi göstermeyen şişlik ve lekeler, ağız içi veya dudaktaki ağrı vermese de iyileşmeyen herhangi bir çatlak, şişlik veya ülser ağız kanseri için ilk belirti olabilir.
Ağız Kanseri hastalarının %95'inin 40 yaş üzerindeki bireyler oldukları ve hastalığın teşhisi sırasındaki ortalama yaşın 60 olduğu bilinmektedir. Kadın/erkek oranı ½'dir. Olguların %75'inde ana neden alkol ve sigara olarak kabul edilmektedir.
Dil kanseri ameliyatı kaç saat sürer? Ortalama 5 saatlik bir ameliyat sürecidir.
Dil kanseri, erken aşamalarda genellikle dilde iyileşmeyen yara, kanama ve düzelmeyen dil yüzeyinde beyaz ve kırmızı plaklar halinde kendini belli eder. Özellikle dilin kökünde gelişen kanser türü olan orofaringeal dil kanserinde, semptomlar sıklıkla ilerleyen evrelerde kendini belli eder.
Normal bir dil, pembe renklidir, orta kalınlıktadır ve çatlak olmamalıdır. Üzeri hafif beyaz, nemli bir yapıdadır. Şurada Paylaş! Kırmızı bir dil ise bazı besinlerin eksikliği anlamına gelebilir.
Sonrasında kötü ağız hijyeni, uzun süreli travmalar, ağız içi protezler, çürük dişler veya sürekli dilin ısırılması gibi travmatize edilmesi dil kanserine neden olmaktadır. Bir başka neden ise HPV ismindeki virüs enfeksiyonudur. Peki, dil üzerindeki tüm yaralar kanser belirtisi midir? Tabii ki değil!
Pamukçuk kendini genel olarak dil beyazlaması şeklinde gösterse de bu hastalıkta lezyonlar yanak içlerine, damağa, diş etlerine ve bademciklere yayılabilir. Başta kanser ve AIDS gibi hastalıklar olmak üzere pamukçuğun daha şiddetli seyretmesine neden olan durumlarda lezyonlar yemek borusuna kadar ilerleyebilir.
Ağızda siğil belki de en az duyduğumuz türlerden birisidir. Genel olarak ağzımızın içerisinde diş eti veya labial mukoza, dil, sert damakta asemptomatik, küçük, yumuşak, pembe veya beyaz renklerde hafif kabarık olarak kendisini belli eder. Tedavi edilmedikleri takdirde zaman içerisinde büyümeye başlarlar.
Ağız içinde renk değişimi olması, yamalı bir görüntü oluşması Ağız içinde ve dilde sebebi bilinmeyen hissizleşme ve uyuşma olması Ağız içinde ve dilde sebebi bilinmeyen hassasiyet ve acı olması Ağız içinde olduğu gibi ağız dışında, yüzde ve boyunda geçmeyen inatçı yaralar oluşması ve oluşan yaraların kolayca kanaması
Cerrahi: Erken dönemde tespit edilen dil kanserlerinde, tümör dokusu ile dilin bir bölümünün cerrahi işlem ile uzaklaştırılması tedavide yeterli olabilmektedir.
Ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde ağız içi ve boğaz kanserlerinin tedavisini Kulak Burun Boğaz (özellikle baş-boyun cerrahisinde deneyimli) hekimleri, radyoterapi (ışın tedavisi) uzmanları, medikal onkologlar (kemoterapi uygulayan hekimler) çoğu kez birlikte üstlenmektedirler.
Genel olarak halk arasında böyle bir inanış olsa da bu doğru değildir. Yapılan ameliyat kanserin yayılmasına neden olmaz. Çok ender olarak biyopsilerde kullanılan kalın iğnelerin kanser hücrelerini yaydığı gösterilmiştir.
Ağız Kanseri Taraması
Ayrıca panoramik röntgen, ağız kanseri riskinin belirlenmesine yardımcı olabilir.
Birçok insan, her saatte bir kişinin ağız kanserinden öldüğünü duyduğunda şaşırmaktadır. Oysa ki bu kanser tipi; boyun, beyin, yumurtalık ve deri kanserinden çok daha ölümcüldür. Son çalışmalarda birçok kanser türünde ölüm oranının düşmesine rağmen ağız kanserlerinde bu oranın arttığı görülüyor.
Tütün maddeleri ve alkol kullanımı, kötü diş tedavileri ve protezlere ya da yanak içini ısırma gibi kötü alışkanlıklara bağlı kronik travmalar ağız içi kanserleri riskini artıran faktörler arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra genetik yatkınlık da önemli bir etken.
Dilin üzerinde yaralar, aftlar veya beyaz beneklerin oluşmasıyla kendini belli eden dil kanseri, daha çok sigara, alkol tüketimi ve siroz sebebiyle gelişiyor. Bu sebeple ağızda çıkan yaraları önemsemek, dil kanserini teşhis etmekte büyük bir rol üstleniyor.
Ağız kanseri tedavi edilmediği takdirde yakınında bulunan sağlıklı dokulara, kan damarlarına, lenflere, sinirlere ve kemiğe kadar yayılarak durumu daha riskli bir hale getirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri