e- ol-, dilbilgiselleşmiş olan bu fiiller arasında edat olarak kullanılabilen tek özel fiildir.
Sözcüğün köküne bakmıyoruz. Sözcüğün son halinin sonuna mastar eki getirip bakıyoruz. Örneğin yaz(mak) fiildir. Ancak yazmak dersek o zaman isim olur.
İsim fiil - Fiilken ek alarak isim olan sözcük demektir. Yani tüm isim fiiller aslında isimdir.
Değil, edat olarak ek fiilin olumsuzluğunda, fiil çekimlerinde ve değil mi ya- pısı içerisinde kullanılır. değil, isim unsuru ile ek fiilin arasına girerek, ek fiilin olumsuzluğunu kurar.
-A: Eski Anadolu Türkçesi döneminde, gereklilik ifadesi için yaygın olarak kullanılan fiil şekillerinden biridir. Bu yapıda, istek eki alan fiil unsuru başta, gerek kelimesi sondadır, ancak bunun yanında, gerek kelimesinin başta, istek eki alan fiil unsurunun sonda bulunduğu biçimlerle sıklıkla karşılaşıyoruz.
İlgili 42 soru bulundu
İsimler tek başlarına bir anlam ifade eder veya bir varlığa, kavrama, duruma ad olabilir. Fiiller ise bir iş, oluş, kılış bildiren kelime türleridir.
B. Varlıkların Sayılarına Göre isimler 3.Tekil isim: Aynı türden varlıkların sadece bir tanesini karşılayan isimlerdir. Örnek: Köpek, yastık, uçak, karanfil, ağaç, asker, inson... 2. Çoğul isim: Aynı türden olan birden fazla verlyğı karşılayan isimlerdir.
Güven ismi, Türkçe kökenli bir isim olup, güvenilirlik, emniyet ve sağlamlık anlamlarına gelmektedir.
İsim kökleri
Örnek: Boya < boya kelimesine "-mak" ekini getirebiliyoruz. (Boyamak) Bu durumda isim kökü değildir. ev kelimesine "-mak" ekini getiremiyoruz. (Evmek) Bu durumda ev isim köküdür.
1. görüş: Okul kelimesi, Türkçe oku- fiiline “-l” fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir.
1.2. sevmek sev-mek= fiil kökü-fiilden isim yapım eki (isim-fiil eki) Sevmekten sevim, sevimli sevgi, sevgili, sevgisiz, sevinç, sevinçli, sevecen, sevilmek, sevinmek, sevdirmek, sevindirmek, sevdiceğim kelimeleri türetilmiştir.
"dokuma", "görüş", "dondurma", "sarma" gibi bazı sözcükler fiil kökenli olmakla birlikte kalıcı olarak isme dönüşmüşlerdir. Ancak cümlede fiil anlamlarını yitirmeden kullanılırlarsa mastar görevindedirler.
(uyu- fiili geçişsiz bir fiildir) Ali uyuttu. (uyu-t- fiili oldurgan geçişli bir fiildir.) Fiiller birden fazla Geçişlilik Eki de alabilirler.
Canlıların isimleri
Hayvan türleri özel isim değildir (kedi, köpek vb.) ancak belirli bir hayvana insanlar tarafından verilen isimler özel isimdir: Fino, Bobby, Şimşek vs.
Cümle içerisinde fiilimsileri bulmak için öncelikle cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunun için cümledeki kelimelerin sonuna "-mek, -mak" ekleri getirilir. Bir kelime bu ekleri aldığı zaman anlamı bozulmuyor ise fiil olduğu anlamına gelir.
yakala {fiil}
capture [captured|captured] {fi.}
Savaş, Türkçe kökenli bir erkek ismi olup, iki veya daha fazla grubun veya ülkenin birbiriyle çatışması ve mücadele etmesi anlamına gelir.
İsim-fiil eki olan –ş ekini alan almak ve vermek fiillerinin birleşmesiyle oluşmuştur.
Türkçede sıfat olarak kullanılan kelimelerin hemen hemen hepsi, farklı görevlerde de kullanılabilirler. Bu nedenle, örneğin "Kırmızı kelimesi bir sıfattır," gibi bir genelleme yapılamaz; kelimenin cümledeki görevi incelenir: Güzel havalarda gezintiye çıkarım.
Göç sözcüğü Türkçede hem fiil hem de isim olarak kullanılan bir sözcüktür. mahallelerinde Boğaz'ın köylerine göçler başlardı." -A. Ş. Hisar.
Sesli Sözlük - (fiil) bağlamak.
Üzgün kelimesi hem bir sıfat hem de bir duygu durumunu ifade eden sözcüklerden birisidir. Üzgün kelimesinin sıfat haline; üzgün adam, üzgün insan, üzgün köpek gibi ifadeler örnek verilebilir. Burada kullanılan üzgün kelimesi sıfat anlamındadır.
Cins isimler, aynı cinsten olan varlık, kavram veya olguların birini, bir bölümünü veya tamamını karşılayan isimlerdir. Odun, ağaç,kereste, masa, saat gibi.
Esas adı it olan hayvanın tahminen yeni çıkan bir çeşidine köpek adı verilmiş. Türkiye Türkçesinde bu yeni ad tutmuş, o kadar ki bir süre sonra iti arka plana itip köpek cinsinin aslî adı yerine geçmiş.
CİNS İSİM: Aynı cinsten birçok varlığın ortak olan ismine “cins” isim denir. Göz, anne, baba, dayı, kanepe, kulaklık, çatal vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri