Olağan Genel Kurul Toplantısı; Dernek tüzüğünde belli edilen zamanlarda olağan genel kurul toplantısı yapılır. Olağan genel kurul toplantılarının en geç üç yılda bir yapılması zorunludur. Bu üç yıllık süre, olağan genel kurul toplantılarında üst sınır olarak belirlenmiştir.
Olağanüstü Genel Kurul Toplantıları, şirket için lüzumu halinde veya zorunlu ve ivedi sebepler ortaya çıktığı takdirde yapılan ve gündemini toplantı yapılmasını gerektiren sebeplerin oluşturduğu toplantılardır[1]. Yönetim Kurulu, Genel Kurulu hem olağan hem de olağanüstü toplantıya çağırabilir.
Olağan genel kurul toplantılarında; organların seçimi, finansal tablolar, yıllık faaliyet raporu, kara ilişkin hususlar, yönetim kurulu üyelerinin ibrası ile faaliyet dönemi içinde gerekli görülen diğer konular görüşülür.
Genel kurul, yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hâllerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı başvurusu üzerine, yönetim kurulunca olağanüstü toplantıya çağrılabilir.
MADDE 17 – (1) Genel kurul toplantılarında murahhas üyeler ile en az bir yönetim kurulu üyesinin hazır bulunması şarttır. Diğer yönetim kurulu üyeleri de genel kurul toplantısına katılabilirler. Denetime tabi olan şirketlerin genel kurul toplantılarında denetçi de hazır bulunur.
İlgili 39 soru bulundu
Sonuç olarak anonim ve limited şirketlerde genel kurul yapmamanın adli ve idari bir cezası yoktur.
3 yılın bittiği hesap dönemi sonunda genel kurul yaparsak herhangi bir sorunla karşılaşır mıyız? Türk Ticaret Kanunu'nun 364. maddesine göre Anonim Şirketler her hesap devresinin sonundan itibaren 3 ay içerisinde ve yılda en az bir defa olağan genel kurul yapmak zorundadır.
Olağan genel kurul toplantılarının en geç üç yılda bir yapılması zorunludur. [Dernek tüzüğünde olağan genel kurul toplantı periyodu olarak 3 yıldan fazla süre belirlenemez. Daha az süre (Ör: 2 yıl veya 1 yıl) konulmuşsa o sürede yapılır.
Apartman toplantısı birincisinde yarıdan fazla kişinin katılımı ile toplanmak zorunda olsa da; yeterli çoğunluk sağlanamadığında ikincide katılan kişilerde çoğunluk aranmaz ve kararlar alınır. Toplantıya mazeret bildirmeden katılmayanlar ise alınan kararlara riayet etmek zorundadır.
Yönetici kat malikleri kurulunu toplantıya çağırmazsa yöneticinin değiştirilmesi yoluna gidilir. Yönetici vekalet sözleşmesine göre(borçlar kanunu gereği) sorumludur. Bunu sağlamak için bulunulan yerin sulh hukuk mahkemesine dava açılır. Hakim kurulun toplantı işini yürütecek bir görevli tayin etmelidir.
Bu çağrı, ilan ve toplantı günleri hariç olmak üzere, toplantı tarihinden en az iki hafta önce yapılır. (6102 sayılı TTK Md.414) *İnternet sitesi kurma zorunluluğu olan şirketler için. Gündemde bulunmayan konular genel kurulda müzakere edilemez ve karara bağlanamaz.
Ancak düzenlemenin ikinci fıkrası kapsamında çağrısız olarak toplanan genel kurulda, gündeme oybirliği ile madde eklenebilir; aksine esas sözleşme hükmü geçersizdir. Gündeme madde alınması her ne kadar oybirliği gerektirse de gündem maddesinin oylanması ile karar alınabilmesi için oy çokluğu yeterlidir.
Beşte Dört (4/5) Çoğunluk Gerektiren Kararlar
KMK madde 28/2'de ise kat irtifaklı ya da kat mülkiyetli ana gayrimenkulün yönetim planının tamamı veya bazı hükümleri tüm kat maliklerinin 4/5'inin oyları ile alınacak bir kat malikleri kurulu kararıyla değiştirilebilecektir.
Şirket organlarının seçimi, şirketin elde ettiği kazancın paylaştırılması, şirketin esas faaliyetlerine ilişkin olmak üzere birçok konuda karar alma yetkisine sahip genel kurul, TTK md. 409'a göre olağan ya da olağanüstü toplanır. Olağan toplantı her faaliyet dönemi sonundan itibaren üç ay içinde yapılır.
Genel kurul; anonim şirket yapısını oluşturan diğer organların seçimi, şirket kazancının paylaştırılması, şirket hesaplarının doğrulanması gibi şirketin temelini oluşturan konulara ilişkin kararlar alır.
Tutanağın, toplantı başkanlığı ve katılmışsa Bakan- lık temsilcisi tarafından imzalanması yeterli olup, bütün ortaklarca imzalanması şart değildir.
Genel kurulun toplantıya çağırılmasına ilişkin genel prensipler TTK'nın 410/1. maddesi ile düzenlenmekte olup ilgili madde ile genel kurulu toplantıya çağırmaya yetkili organ ve kişiler; yönetim kurulu ve tasfiye halinde tasfiye memurları olarak belirlenmiştir.
7 kişi ile dernek kurmak yeterli iken, genel kurulda en az 16 kişi bulunmalıdır. Bu 16 kişinin; en az 5”i asil, 5'i yedek yönetim kurulu, 3'ü asil, 3'ü yedek denetim kurulu üyesi olması zorunludur. Bu sayı dernek yönetiminin isteğine bağlı olarak arttırılabilir.
Limited şirketlerde ise genel kurulların yapılmasının zorunlu olduğu TTK'nın 617. maddesinde düzenlenmektedir. İlgili hükümle de anonim şirketlerdeki düzenlemeye paralel olarak hesap döneminin sonundan itibaren üç ay içinde genel kurulun yapılması gerektiği hüküm altına alınmıştır.
TTK Madde 616
I – Yetkiler MADDE 616– (1) Genel kurulun devredilemez yetkileri şunlardır: a) Şirket sözleşmesinin değiştirilmesi. b) Müdürlerin atanmaları ve görevden alınmaları. c) Topluluk denetçisi ile [1] denetçilerin atanmaları ve görevden alınmaları.
Olağan toplantılar, KMK / m. 29/1 gereği yılda en az bir kez ve, yönetim planında belirtilmediği taktirde, takvim yılının ilk ayında yapılacaktır. Yılda en az bir defa toplanmak zorunludur; yönetim planında gösterilmek şartıyla daha fazla toplantı yapılabilir.
Apartman ve Sitelerde Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı
Önemli bir sebebin çıkması halinde, örneğin olağanüstü harcama gerektiren bir durum ya da acil yapılması gereken bir şey, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine olağanüstü toplantı da yapmak mümkündür.
Bakanlık Temsilcisi Bulundurma Zorunluluğu
Genel kurula elektronik ortamda katılım sistemini uygulayan şirketlerin genel kurul toplantılarında. Yurt dışında yapılacak bütün genel kurul toplantılarında. Yurt dışında yapılacak imtiyazlı pay sahipleri özel kurul toplantılarında.
Anonim Şirketlerde Yönetim kurulu toplantı ve karar yetersayısı nedir? üye tam sayısının çoğunluğu ile toplanır ve kararlarını toplantıda hazır bulunan üyelerin çoğunluğu ile alır. Bu kural yönetim kurulunun elektronik ortamda yapılması hâlinde de uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri