Olay yazısı; serim, düğüm ve çözüm planı oluşturularak yazılmaktadır. Olay yazısı yapısal olarak kurgusal metinler olarak ifade edilebilir. Olay yazıları aynı zamanda da anlatmaya ve göstermeye bağlı metinler olarak da bilinmektedir.
Anı, biyografi, deneme, fabl, fıkra, gezi yazısı, hikâye, söyleşi, şiir, masal, tiyatro, mektup ve köşe yazısı (fıkra) her iki kitapta da ortak olarak kullanılan türlerdir.
Roman, öykü, fabl ve masal olay yazılarının en çok okunan türleridir. Deneme, makale ve eleştiri ise düşünce yazılarına örnek olarak gösterilebilir.
Gezi yazısı ya da diğer adıyla seyahatname bir yazarın gezdiği, gördüğü yerleri edebi bir üslûpla anlattığı yazı türü. Genellikle yazılan bu tür yazılarda betimleme tekniği kullanılır. Yazarın kendi düşüncesi çok önemli olan bir faktördür Türk edebiyatındaki ilk örneği Seydi Âli Reis'in Mir'atü'l-memalik adlı eseridir.
Gazete ve dergilerin belli köşelerinde çıkan ve daha çok günlük olaylardan söz eden, onları çeşitli yönlerden inceleyen, yorumlayan kısa yazılardır. Batılıların “kronik” adını verdikleri fıkra, bir olaydan hareket edilerek yazılmakla birlikte, olay yazısı sayılmaz.
İlgili 19 soru bulundu
Olay yazısı; serim, düğüm ve çözüm planı oluşturularak yazılmaktadır. Olay yazısı yapısal olarak kurgusal metinler olarak ifade edilebilir. Olay yazıları aynı zamanda da anlatmaya ve göstermeye bağlı metinler olarak da bilinmektedir.
Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür.
Gezi yazısı, yurt içinde ya da yurt dışında gezilip görülen şehir ya da ülkeler hakkında bilgi verme amacı ile kaleme alınan edebi yazılardır. Bu yazılarda o yörede yaşayan toplumların gelenek ve göreneklerini, kültürlerini, coğrafi zenginlikleri, yaşam biçimlerini kaleme alınabilir.
Hikaye ya da öykü, gerçek ve gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatı türlerinden ayrılır.
Örnek Uzay: Bir deneyin tüm olabilir sonuçlarının kümesine örnek uzay denir. ( , ) ile gösterilir. Örnek uzayın bir elemanına örnek nokta veya örnek denir. Olay: Örnek uzayın herhangi bir alt kümesine olay denir.
Hikâye ya da öykü, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatım türlerinden ayrılır.
Olasılık kuramında olay, kendisine bir olasılık değeri atanan sonuç kümesine verilen addır. Örnek uzayın sonlu olması durumunda bu kümenin herhangi bir altkümesi bir olay oluşturmaktadır.
Yaşanmış, bitmiş olayların üzerinden uzunca bir zaman geçtikten sonra yazılan yazı türleridir. Günlük ise içinde bulunulan zamana yöneliktir. Anı da günlük gibi bir kişinin başından geçen gerçek yaşantılardan kaynaklanan yazı türüdür. Günlük yaşanırken anı ise yaşandıktan sonra yazılır.
Masal ya da erteği esas itibarıyla sözlü anonim halk edebiyatı ürünü, kahramanları arasında olağanüstü kişi veya yaratıkların bulunabildiği, anlatılan olayların tamamen gerçek dışı olduğu, yer ve zaman ögesinin ise daima belirsiz olduğu bir anlatı türüdür.
Tiyatro, bir sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilemesi amacıyla hazırlanmış gösterilerdir. Farklı bir şekilde duyguların ve olayların hareket (jest) ve konuşmalarla anlatılmasıdır. Genel olarak temsil edilen eser anlamında da kullanılır. Tiyatro eseri, olayları oluş yoluyla gösterir.
Seyahatname olarak da bilinen gezi yazılarında önemli olan yazarın gezip gördüğü yerleri edebi bir üslupla anlatmasıdır. Bir başka özelliği de gezi yazılarının betimleme tekniği ile yazılmasıdır.
*Gezi yazılarında, gezginin dikkatini çeken ve farklı bir özellik gösteren insanlar, tarihî ve tabiî güzellikler, farklı kültürler; güncel olaylarla da bütünleştirilerek edebî bir üslupla yazıya geçirilir. *Okur, anlatılan yerleri bu sayede sanki yazarla birlikte geziyormuş hissine kapılır.
Bu yönden baktığımızda gezi yazıları anlatısal metin türüne dâhil edilebilmektedir. Her ne kadar anlatısal metin türü dendiğinde öykü ve roman gibi türler anlaşılsa da bu, anlatısal metinlerin kurmaca olması gerektiği gibi yerleşmiş bir inancın sonucudur.
Yazılı anlatım düşünce ve olay yazıları olmak üzere ikiye ayrılır. Düşünce yazılarında sayısal verilerden yararlanma ve tanık gösterme gibi düşünceyi geliştirme yolları kullanılır. Olay yazıları ise serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşur.
Tarihte matbaanın icadıyla birlikte tasarlanan ilk yazı tipi, Gutenberg tarafından geliştirilen 'Roman' adlı yazı tipidir.
Düzyazı şeklinde yazılmış eserlerdir. Örneğin roman, öykü, makale, destan, biyografi, gezi yazısı gibi türler mensur eserlerdir. Şiir bir metin türü müdür? Evet, metin türüdür.
Bir olayın, yer ve zaman belirtilerek, kahramanların çevresinde kurgulanmasına olay yazıları denir.
Masallar genellikle halkın herkesi ilgilendiren evrensel konuları işler. Masallarda kişiler genellikle olağanüstü nitelikler taşır. İyi ve kötü karakterler mutlaka vardır. Masallarda yer ve zaman belirsizdir.
Fabl ya da Öykünce sonunda ders verme amacı güden, güldüren, düşündüren ve genellikle manzum öykülerdir. İnsana ait bir özelliğin insan dışında bir varlığa verilmesidir. Fablların kahramanları genellikle hayvanlardır. Ama bu hayvanlar insanlar gibi düşünür, konuşur ve insanlar gibi davranır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri