Kriminal inceleme aşamasının ne kadar süreceği ayrı bir merak konusu olsa da bu; olay yerine, delillerin yeterliliğine, analiz yöntemlerine ve mahkeme sürecine bağlı olarak değişiklik gösterir. Mahkemeler Uzman veya bilirkişiye belli bir süre tanır. Bu süre ortalama olarak bir ayı bulmaktadır.
Doğal ölümlerin dışındaki tüm ölüm çeşitlerinde yani ölümün intihar, kaza, cina yet sonucu meydana geldiği durumlarda veya kişinin neden öldüğünün belli olmadığı ani, çabuk, şüpheli ölümlerin hepsinde ayrıntılı bir olay yeri incelemesi gereklidir.
Bir suçun işlendiğinden kuşku duyulmayan ya da suçun delillerini barındırdığı bilinen olay yerindeki incelemeler, elbette olayı aydınlatacak, faili mahkum ettirecek delillere ulaşıncaya kadar sürer.
İlgili birim “olay yeri inceleme”dir.
Polis, suçun delillerini tespit etmek amacıyla, Cumhuriyet savcısının emriyle olay yerinde gerekli inceleme ve teknik araştırmaları yapar, delilleri tespit eder, muhafaza altına alır ve incelenmek üzere ilgili yerlere gönderir.
Olay yeri inceleme çalışmalarında parmak izi tespit yöntemi olarak en çok kullanılan yöntem parmak izi tozlarıdır. Özellikle olay yerinde taşınamaz eşyalar üzerindeki (kapı, pencere, dolap vs.) çalışmalarda yapılan parmak izi incelemelerinde kullanılan tozdan dolayı kirlenme meydana gelmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Çeşitli yüzeyler üzerinden alınan parmak izleri farklı ortam koşullarında depolanma koşullarına bağlı olarak 60 gün izlenmiştir.
Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü birimleri Kriminal Daire Başkanlığı bünyesi altında 81 İl Emniyet Müdürlüğü'nde Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü, 303 ilçede ise Olay Yeri İnceleme Grup Amirliği olarak hizmet vermektedir.
CMK'nın 83. maddesinin (2) numaralı fıkrasına göre, yer gösterme işlemi tutanağa bağlanacaktır. Tutanağa, yer göstermedeki var olan durum ile olayın özel niteliğine göre varlığı umulup da elde edilemeyen delillerin yokluğu da yazılacaktır.
Afet Kriminal İnceleme (AKİ) ilk olarak felaket kurbanlarının kimliklerini tespiti ile göreve başladı, deprem, bombalama, yangın veya sel bastını gibi afetlerde ölenlerin kimliklendirilmesinin yapılması gerekiyor. Dünyada bunlar zaten olay yerine inceleme ekiplerine bağlı birimler tarafından yapılıyor.
Özelliklerine göre delilleri; biyolojik deliller, kimyasal deliller, fiziksel deliller, parça deliller, iz delilleri, görüntü delilleri ve dijital-bilişim delilleri olarak sınıflandırılmak mümkündür[1]. Bazı bulgular/deliler tüm maddi delil çeşitleri ile ilgili inceleme yapılması mümkündür.
Hırsızlığın yapılışına, çalınan eşyalara, olayın zamanına, olay yerinin özelliğine göre olay yeri koruma ve inceleme yapılır. Olay yerlerinin incelenmesi ve bulunan bulgular ile hırsızlığın amatör, profesyonel sabıkalılar tarafından işlendiği anlaşıla bilinir.
Olay yeri inceleme yöntemleri;
Olay yerinden herhangi bir şey çıkarılmaz. Olay yerine bir şey sokulmaz. Olay yeri inceleme ekibi olay yerine herhangi bir nesnenin düşmesini önlemek ve yeni bir iz bırakmamak için daima özel kıyafetler giyer.
Kriminal inceleme, suça ilişkin delillerin incelenmesi, analiz yapılması ve değerlendirilmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Meydana gelen olaylar üzerinde yapılan kriminal inceleme sonucunda, suça konu unsurlara ait delillerin tespit edilmesi ve suça konu olayın aydınlatılması sağlanmaktadır.
Olayyeri “OLAY YERİ GİRİLMEZ” yazılı şeritle çevrilir. Olayyeri kapalı alan ise kapılar kilitlenir. Delillerin kaybolmasını, bozulmasını, değiştirilmesini ve yerlerinin değişmesini önleyici tedbirler alınır. Olayyerini korumak için takviye personele ihtiyaç varsa sayısı belirlenir ve istenir.
Kimyasal Deliller (Barut artıkları, boya, yanıcı-yakıcı maddeler, yangın artıkları, toksik maddeler, uyuşturucu, ilaç vs.) Fiziksel Deliller ( Her türlü fiziki yapıya sahip bulgular, suç aleti, tabanca, kovan, bıçak) İz Delilleri ( Parmak izi, ayakkabı izi, diş izi vs.) dir.
AA muhabirinin Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Kriminal Daire Başkanlığı bünyesindeki Afet Kriminal İnceleme Birimi (AKİ), kurulduğu günden bu yana toplu ölümlerle sonuçlanan afet ve kazalarda kişilerin kimliklerinin belirlemesinin yanı sıra bu olayların nasıl meydana geldiğini de ...
Avukat, tarafların yerine geçerek olay anlatımında bulunamaz. Ceza muhakemesinin amacı olan maddi gerçeğe ulaşılabilmesi için mevcut yargılama sisteminde, olay ile ilgili söyleyecekleri 'beyan delili' teşkil edenler olayı doğrudan anlatabilir.
Soruşturma Ne Kadar Sürer ? Soruşturma süreleri suç türü ve fail sayısına göre değişir. Ekonomik malvarlığına yönelik dolandırıcılık, hırsızlık gibi suçlarda yaklaşık 1,5 yıl sürer. Kişilik haklarına yönelik hakaret, tehdit, iftira ve şantaj gibi suçlarda yaklaşık 5-6 ay sürer.
Gözaltı süresi, yakalama yerine en yakın hâkim veya mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç, yakalama anından itibaren yirmidört saati geçemez. Yakalama yerine en yakın hâkim veya mahkemeye gönderilme için zorunlu süre oniki saatten fazla olamaz.
Dosya içeriğini görebilmek için dosyanızın bulunduğu savcılığa dilekçe ile başvurmak gerekecektir. Dosyanın bulunduğu Cumhuriyet Savcısı talebinizi yerinde görürse ilgili soruşturma dosyasına UYAP üzerinden ulaşılabilir hale gelecek ancak ilgili savcı talebinizi yerinde görmez ise dosya içeriğine ulaşılamayacaktır.
Asayiş Suçu; Toplumsal olaylar, terör ve ideolojik nedenlerle işlenmiş suçlar, ölümlü veya yaralamalı trafik kazaları dahil trafik suçları ile kaçakçılık ve organize suçlar dışında kalan, teşekkül halinde işlenenler de dahil olmak üzere kişiler ve/veya mal varlığına karşı işlenen suçları ifade eder.
Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, ekonomik, sosyal ve idari yapıyı doğrudan veya dolaylı olarak kontrol etmek için bir araya gelerek, haksız menfaat ve yüksek kazanç sağlamak amacıyla yasalara aykırı biçimde oluşan mafya tipi yapılar ile silah mühimmat ve tehlikeli madde kaçakçılığıyla mücadele eder.
Parmak izlerini temizlemek için en basit ve etkili yöntem, sabun ve su kullanmaktır. Parmak izlerini içeren yüzeyi hafifçe sabunlu suyla ovun ve temiz bir bez veya süngerle silin. Daha sonra yüzeyi durulayın ve kurulayın. Cam temizleyiciler, cam yüzeylerdeki parmak izlerini temizlemek için etkilidir.
Sistemde yer alan kayıtlar gizlidir; altıncı ve yedinci fıkralarda belirlenen amaçlar dışında kullanılamaz. Sisteme kayıtlı olan parmak izi ve fotoğraflar, kişinin ölümünden itibaren on yıl ve her halde kayıt tarihinden itibaren seksen yıl geçtikten sonra sistemden silinir.
Cam mobilyalardaki parmak izi nasıl çıkar sorusu sıkça sorulur. Bunun içinse saf alkollü su ya da kolonya yeterli gelecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri