Gerçek hayatta karşılaşılan ya da karşılaşılabilecek sorunlu bir olayın sınıf ortamına getirilerek analiz edilmesi, tartışılması ve olayın yeniden yazılması yoluyla öğrenmenin gerçekleşmesidir. Bu yöntem olayın nedeninin, nasıl olduğunun, sonuçlarının ne olacağının tartışılması amacıyla kullanılır.
Olaya Dayalı Öğrenme Yöntemi
Olaya dayalı öğrenmede öğrencilere gerçek bir yaĢantı ya da hayat kesitinin sunumu vardır. Öğrenci bu durum veya kesitten yola çıkarak bir problem üretebilir ya da olayın sonunda zaten bir problem olduğundan bu probleme çözüm üretmeyi amaçlar.
Meydana gelen olaylarla ilgili incelemeler yaparak iz, belirti ve emare gibi suç unsurlarının araştırılıp, bunların teknik ve bilimsel yöntemlerle tespit etme, kayıt altına alma, toplama, ambalajlama ve incelenmek üzere ilgili birimlere gönderme aşamalarının bütününe “Olay Yeri İnceleme“ denir.
McWilliam ve Snyder (1999) aile ve ev ekonomisi dersini alan 67 yüksek lisans öğrencisi arasında yaptıkları araştırmalarında örnek olay öğretim yöntemini kullanmışlardır.
Örnek olay çalışması, tıpkı mimaride yapılan ayrıntılı bir planlama gibi, bilgi toplama, toplanan bilgileri organize etme, yorumlama ve araştırma bulgularına ulaşma gibi basamakları içeren sistematik desen türlerinden biridir (Merriam, 1988).
İlgili 34 soru bulundu
ÖRNEK OLAY tekniğinde tüm süreç sınıf içinde gerçekleşir, bilimsel süreç söz konusu değildir. YANİ öğretmen, film izleterek, öykü ya da gazete haberi okuyarak bir problem durumunu öğrencilerine sunar. Öğrenciler tartışır çözüm üretir. Tüm süreç sınıf içinde başlar sınıf içinde biter.
Örnek Olaya Dayalı Öğrenme Yöntemi, öğrencilerin günlük hayatta karşılaşabilecekleri olayların veya problem durumlarının sınıf ortamına taşınması şeklinde gerçekleştirilmektedir. Bu yöntem sayesinde öğrenciler araştırarak, sorgulayarak, tartışarak ve paylaşarak aktif bir biçimde öğrenmeyi gerçekleştirebileceklerdir.
Akvaryum tekniği, öğrencilerin ilgi duyduğu ya da üzerinde anlaşmaya varamadığı konuların öğretiminde çok etkili bir tartışma tekniğidir. Sınıf içi tartışmaları canlandırmak mümkün olduğu kadar çok sayıda öğrenciyi tartışmaya katmak için kullanılır.
Örnek Olay (Vaka) İncelemesi: Bir sosyal olgunun kendi bağlamı içinde, çeşitli veri toplama teknikleriyle bilgi toplanarak ampirik olarak incelenmesidir. Doküman İncelemesi : Araştırma konusu hakkında bilgi içeren yazılı materyallerin çözümlenmesini içerir.
Olay yazısı; serim, düğüm ve çözüm planı oluşturularak yazılmaktadır. Olay yazısı yapısal olarak kurgusal metinler olarak ifade edilebilir. Olay yazıları aynı zamanda da anlatmaya ve göstermeye bağlı metinler olarak da bilinmektedir.
Bir olay karşısında bireyin yaşantısı, çevresi, dosyalar ve bunun gibi birçok detayların incelenerek, detaylı ve derinlemesine araştırıldığı bilgi edinme yöntemidir.
Öğretim Tekniği: Öğretme yöntemini uygulamaya koyma biçimi ya da sınıf içinde yapılan işlemlerin bütünüdür. Yöntem, tasarlama, teknik ise tasarının uygulanmasıdır. Öğretim Stratejisi: Öğretimin hedeflerine ulaşmasını kolaylaştırmada kullanılan küçük ölçekli plan.
Doğrudan öğretimin amacı, öğretmen tarafından sistematik destek sağlanarak öğrencilerin doğru tepkide bulunabilmelerine yardımcı olmaktır. Doğrudan öğretimin diğer bir amacı da öğretimi yapılan içerikte ipuçlarının aşamalı olarak geri çekilmesiyle öğrenciyi bağımsız kılmaktır.
Vızıltı gruplarında önemli olan belli bir öğrencinin belirli bir süre bir konu üzerinde tartışması ve sonunda varılan kararların açıklanmasıdır. Bu tür grup tartışması 4-36 dakika arasında sürebileceği için Vızıltı gruplarına "kısa süreli tartışma grupları" da denilmektedir.
Rulman tekniği sınıf içerisinde öğrencilerin derse aktif katılımını sağlayan ve dersi monotonluktan kurtaran aynı zamanda eğitirken eğlendiren bir öğretim yöntem ve tekniği olarak belirtilmektedir. Bu teknik öğrencilerin karşılıklı olarak birbirlerinin fikirlerini dinledikleri bir süreç olarak belirtilmektedir.
Kum Saati:
İlk önce tahtaya boş kum saati çizilir ve öğrenilecek konu kum saatinin ortasına yazılır. Öğrenilecek konu ile ilgili ön bilgiler kum saatinin üst kısmına yazılır ve konu işlenir. Konu işlendikten sonra, öğrenme malzemesinin ana temaları kum saatinin alt bölümüne yazılır ve kum saati açıklanır.
12. EKİPLE ÖĞRETİM TEKNİĞİ Okuldaki öğretmen ya da ilgililerin öğrenme için gerekli etkinlikleri planlamada, hazırlamada ve sunmada işbirliğini kullanmaları üzerine odaklanır. Örneğin 23 Nisan'da yapılacak etkinlikleri her ders için ayrı ayrı planlamak yerine bir piyesle ortaya koymak için bu teknik kullanılabilir.
Deney bilimsel bir olayı kanıtlamak için yapılan deneme etkinliğidir. Deney koşulları belirlenmiş ve denetlenebilir ortamlarda yapılır. Bilinmeyen bir gerçeği bulmak, bir varsayımı, bir ilkeyi sınamak için kullanılır.
Doğal yöntem veya direkt yöntem, ikinci bir dil öğretimi öğrencinin anadiline hiç başvurulmaksızın yalnızca öğretilmesi hedeflenen dilin kullanımı ile gerçekleşebilir.
Örnek olay yöntemi, gerçek hayatta karşılaşılan problemlerin sınıf ortamında çözülmesi yoluyla öğrenmenin sağlanmasıdır. Bu yöntem öğrencilere bir konuyu ya dabir beceriyi kazandırmak ve o konuda uygulama yaptırmak amacıyla kullanılır. Günlük hayatta karşılaşılan gerçek bir problemin çözümüiçin de kullanılabilir.
Rol oynama yönteminde, öğrencilerin belli bir durumu, olayı veya kişiyi bizzat kendileri canlandırdıklarından yaratıcılıkları gelişir. Rol oynama yöntemi, öğrencilerin sosyal iletişim ve etkileşim becerilerinin gelişmesine yardım eder. Rol oynama yöntemi, sınıftaki öğrencilerin duygu dünyalarını tanımaya yardım eder.
Panel, bir sözlü anlatım türüdür. Bir konuşmacı grubunun bir başkan yönetiminde ve topluluk karşısında bilimsel, sosyal, politik vs. bir konuyu tartışmasıdır. Konuşmacılar bir masa etrafında bir başkan yönetiminde değerlendirmeler yaparlar. Sohbet havasında geçebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri