Yumuşak veya orta-sert dokulu olarak sınıflandırılan Ezine, benzer özellikler gösterdiği Edirne peyniri ile birlikte Türkiye'de tüketilen en popüler beyaz peynir çeşitlerinden birini oluşturmaktadır. Peynir ismini Çanakkale'ye bağlı Ezine ilçesinden almıştır.
Türkiye'de en sık tüketilen yöresel peynir çeşitlerinden biri olan Ezine peyniri, isminden de anlayacağınız gibi Çanakkale'nin Ezine ilçesine özgü bir süt ürünüdür. Ezine peyniri, eşsiz aroması ve lezzeti ile kahvaltı sofralarına çok yakışan bir peynir çeşididir.
Bölgede yaşayan İnek, Koyun ve Keçilerin sütleri bu peynir için idealdir ve mevsimine göre değerlendirilerek kullanılır. Beyaz Peynir standartlarına uygun şekilde üretilen Ekremoğlu Ezine Peyniri 12 aylık bir üretim sürecinden geçer.
Kaz Dağları bölgesinde olan Çanakkale ili Ezine, Bayramiç, Ayvacık ve bazı köylerinde üretimi yapılmaktadır. Coğrafi şekilde üretilen bu peynire Ezine adı verilmiştir.
İnek sütünden yapılan Ezine peyniri daha beyaz rengi ile ayırt edilir. Keçi ve koyun sütüne oranla daha az yağ içeren Ezine inek peyniri, inek sütünün tadına alışanlar için tam kıvamında bir peynir çeşididir. Ezine koyun peyniri ise anlaşıldığı gibi koyun sütünden üretilir.
İlgili 16 soru bulundu
Ezine Peyniri Hakkında. Ezine peyniri tam yağlı, salamurada olgunlaştırılan peynirler grubundan olup beyaz peynir standardına uygun olarak üretilmektedir Ezine peynirinin diğer beyaz peynirlerden en önemli farkı bu peynirin üretiminde kullanılan sütün belirli bir yöreden sağlanmasıdır.
Ezine peynirinin diğer beyaz peynirlerden en önemli farkı, bu peynirin üretiminde kullanılan sütün belirli bir yöreden sağlanması ve starter kültür(mikroorganizma) kullanılmaması Ezine peynirine diğer beyaz peynirlerden farklı ve tüketiciler tarafından beğenilen bir özellik kazandırıyor.
bu bölge çiftçileri, sütünü verdiği işletmecilerden (mandıra) diğer yöre çiftçilerine göre çok daha yüksek bedel alırlar. bu hem yöredeki bol otlak potansiyeli nedeni ile sütün kaliteli olmasından hem de çiftçilerin bilinç seviyelerinin yüksekliği nedeni ile hayvanlarına iyi ve temiz bakmalarından ve ulaşım kolaylığı ...
Ezine Peyniri Hakkında Genel Bilgiler. Çanakkale'nin Ezine ilçesinde oldukça ünlü olan bu peynir Ezine, Ayvacık ve Bayramiç ilçelerinde yetiştirilen inek, keçi ve koyun sütlerinin karıştırılmasıyla elde edilen bir beyaz peynir türüdür.
Yapımına beşinci-altıncı aylarda başlanan ,dokuzuncu aylarda biten, tamamen Erzincan'ın yüksek rakımlı,90-100 çeşit bitki zenginliğine sahip ,temiz ve serin yaylalarındaki buz gibi soğuk sulardan beslenen,beyaz koyundan (karaman koyun ) alınan sütten yapılan peynire Erzincan Tulum Peyniri denmektedir.
Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu. Dünyanın en güzel peynirinin seçildiği yarışmada, İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri 'en iyi peynir' ödülünü kazandı.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Karpuz-peyniri tek başına öğün olarak tüketmenin sakıncalarına değinen Yeşim Özcan, bu konuda "Karpuz, şeker oranı yüksek olduğundan insülin salgısını artırıp göbek çevresi yağlanmasına sebep olur. Peynirin fazla tüketilmesi de vücuda gereğinden fazla yağ ve tuz alınması, yani kilo anlamına gelebilir.
Ürünlerimiz sofranızda tüketilinceye kadar garantimiz altındadır. Ezine peyniririn özelliği sütünden gelir. İşletmemiz ve tüm ürünlerimiz HELAL sertifikası ve BRC belgesine sahiptir.
Çünkü her bölgenin kendine göre mevsimi ve hava şartı vardır. Ezine bölgesinin hava şartından dolayı hayvanların yemiş olduğu otların aroma farkları vardır. Bu aroma farkı, süte geçtiğinden, peynirin aroması da bu otların aromasından gelmektedir.
MERKEZİ Ezine'de bulunan Tahsildaroğlu Süt Ürünleri A.Ş.'nin sahibi Salman Tahsildaroğlu, İbrahim Serim'in kendilerine söz verdiği sütü veremeyince ellerindeki senedi icra takibine koymak zorunda kaldıklarını söyledi, ''Yeğeni Fuat Serim kefil olmuştu.
168 TL. Ezine yöresinde doğal beslenen koyun, keçi, ineklerin soğutuculu tanklarda toplayıp hijyenik şartlara uyum sağlayarak fabrikamıza getirdiğimiz sütlerini kendimize has oranlayarak karıştırıp içine sadece şirden mayası ve tuz atıyoruz sonrasında size enfes SEZGİN NS Ezine Peyniri sunuyoruz.
Ezine beyaz peynir, dünya genelinde tanınan lezzetlerden bir tanesidir. Bu peynir türü Çanakkale ilçesinin Ezine yöresiyle tanınmış ve ismiyle üretiliyor olsa da Ayvacık, Çan ve Bayramiç ilçelerinde de ayrıca üretimi gerçekleştirilir.
Yumuşak veya orta-sert dokulu olarak sınıflandırılan Ezine, benzer özellikler gösterdiği Edirne peyniri ile birlikte Türkiye'de tüketilen en popüler beyaz peynir çeşitlerinden birini oluşturmaktadır. Peynir ismini Çanakkale'ye bağlı Ezine ilçesinden almıştır.
Ezine Peyniri
İçerisinde ne kadar süt bol ise o kadar ağır basmalıdır. Hafif ekşimsi bir tat olmalı bıçağa az miktarda yapışmalı ancak akmamalıdır. Yumuşak değil orta sertlikte veya sert olmamalıdır. Ezine peynirinin çok sert ve dağılıyor olması keçi sütünün bol olduğunu işaret eder.
Ezine peyniri mutlaka buzdolabında ve ağzı kapalı kaplarda saklanmalıdır. Yenilmeden önce, eğer salamura tenekesinden doğrudan çıkarılıyor ise, salamura tuzundan arındırılması için yıkanıp sonra sofraya getirilmelidir. Tek kalıplık ticari ambalajından çıkarılıp kullanılacaksa yıkanmasına gerek yoktur.
Ezine peyniri alırken en önemlisi üretim yerinin Ezine, Ayvacık ve Bayramiç olmasına dikkat etmek gereklidir. Bunun haricinde Ezine peyniri kokuyor ön yargısını bir kenara bırakalım. Orjinal Ezine peyniri kokmamakadır.
Ezine peynir çeşitleri; klasik, koyun, lokum, lor, keçi, inek gibi farklı isimler ile karşınıza çıkar. Ezine klasik peynir, inek sütünden üretilir.
Gıda uzmanları, peynirlerin nasıl saklanması gerektiğini şöyle sıralıyor: Peynir, +2 ile +4 santigrat derece arasında, ışıksız ortamda muhafaza edilmeli, derin dondurucuda saklanmamalıdır. Ambalajlarda belirtilen saklama ve tüketim koşulları mutlaka okunmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri