bir eylemi gerceklestirebilmis olmak. olan biten bir durum bir olay hakkında bilgiye sahip olmak. olaya el atmak, sahip çıkmak.
Kamu yararına hizmet veren kurumlara vakıf denir. Etmek kelimesinin yardımcı fiil olarak kullanıldığı vakfetmek, bir kurumu vakıf haline getirmek ya da vakıf açılması için maddi destekte bulunmak demektir. Bu kelime mecazen kendini bir şeye adamak manasında kullanılır.
Vakıf, gerçek ve tüzel kişi veya kişilerin, belirli bir mülk ve hakla belirli ve sürekli bir amaca tahsis edilmesi ile oluşan müessesedir. Geleneksel olarak, bir hizmetin gelecekte de yapılması için belli şartlarla ve resmi bir yolla ayrılarak bir kimse tarafından bırakılan mülk veya paraya "vakfiye" denir.
Türk Medeni Kanununa göre vakıf; gerçek veya tüzel kişilerin yeterli mal ve hakları belirli ve sürekli bir amaca özgülemeleri ile oluşan tüzel kişiliğe sahip mal topluluklarıdır. Vakıf, tarih boyunca süregelmiş yardımlaşma ve dayanışma duygusunun kurumsallaşmış halidir.
İslamiyet öncesinde bu sırra vakıf olanlar, ruhlarla iletişim halinde olanlar Kamlardır. İslamiyet sonrasında ise “Sır” ve hakikat, vahdet-i vücûd ve fenafillahta gizlidir. Bu görüşlere göre hakikatin kaynağı vahdettir, tekliktir.
İlgili 21 soru bulundu
Bir mülkü kamu yararına ebedi olarak tahsis etmek anlamında kullanılan bir terim4 olan vakıf, ferdi çalışma ve gayretle elde edilen imkânların ve mal varlığının gönül rızasıyla paylaşılmasını öngören hukuki ve sosyal bir sistemdir.
Vakıf, yerleşim yeri mahkemesi nezdinde tutulan sicile tescil ile tüzel kişilik kazanır. Vakıf kurma iradesi, noterde düzenleme şeklinde yapılacak bir resmî senetle veya ölüme bağlı tasarrufla açıklanır. Ancak vakfın kurulması için yetkili asliye hukuk mahkemesine başvurularak tescilinin sağlanması gereklidir.
Vakıf insanı, iyilik ve takvada yarışan, günah işlemekte ve düşmanlıkta yarışmayan kimsedir.
Vakf durmak, ibtidâ ise başlamak demektir. Tecvîd ıstılâhında ise okumaya tekrar başlamak niyetiyle, nefes alacak kadar, sesi kesmektir. Vakıf, Âyet sonlarında veya ortalarında kelimenin bütünlüğü korunarak, lafız ve mananın tamam olduğu yerlerde, sükûn üzere yapılır.
1a) HAYRİ VAKIFLAR: Geliri tamamen ve kısmen muhtelif hayır şart ve hizmetlerine tahsis edilmiş bulunan vakıflardır.
Sözlükte “durmak; durdurmak, alıkoymak” anlamındaki vakıf (vakf) kelimesi terim olarak “bir malın mâliki tarafından dinî, içtimaî ve hayrî bir gayeye ebediyen tahsisi” şeklinde özetlenebilecek hukukî bir işlemle kurulan ve İslâm medeniyetinin önemli unsurlarından birini teşkil eden hayır müessesesini ifade eder.
Kökeni: "Vâkıf" kelimesi Türkçeye Arapçadan geçmiş bir kelime olarak bilinir. Arapça kökenli olan "واقف" (wāqif) kelimesinden türetilmiştir. "Wāqif" kelimesi, "bilen, haberdar olan, farkında olan" anlamlarına gelir ve köken itibariyle bir şeyi tam olarak anlayan veya üzerinde bilgi sahibi olan bir kişiyi ifade eder.
İslam medeniyetine vakıf medeniyeti de denir. Osmanlı döneminde devletin bütün yükünü vakıflar almıştır. Allah rızası için malını mülkünü vakfedenlerin kurduğu bir medeniyettir. İnsanları buna motive eden hususlar, Kuran-ı Kerim'in ayetleri ve Peygamber Efendimizin hadisleridir” dedi.
Nail kelimesi anlam olarak, insanlar arasında arzu ettiğini ele geçiren ve muradına eren anlamlarında kullanılmaktadır.
Sözlükte “durmak; durdurmak, alıkoymak” anlamındaki vakıf (vakf) kelimesi terim olarak “bir malın mâliki tarafından dinî, içtimaî ve hayrî bir gayeye ebediyen tahsisi” şeklinde özetlenebilecek hukukî bir işlemle kurulan ve İslâm medeniyetinin önemli unsurlarından birini teşkil eden hayır müessesesini ifade eder.
Vakıf; belirli bir amacın gerçekleştirilmesi için, mal varlığı ya da mal varlığını temsil eden değerin tahsis edilmesidir. Vakıf kuruluşu iki şekilde gerçekleşmektedir. Noterde vakfeden ya da temsilcisi tarafından resmi senet düzenlenmesi ile ya da ölüme bağlı tasarruf ile.
5737 sayılı Vakıflar Kanunu'na göre vakıfların türleri; yeni vakıflar, mazbut vakıflar, mülhak vakıflar, çalıştırılanlara ve işçilere yardım vakıfları, kamuya yararlı vakıflar ve aile vakıfları şeklindedir. Kamuya yararlı vakıflar, Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflardır.
Hizmete çevrilen mal, ilim, makam ise ebedî- leşir. İşte vakfın ruhu, mânâsı, sahip olunan serveti hizmete çevirerek, ebe dîleştirmek ve toplumun duasıyla Allah'ın rızasını kazanmaktır.
Vakıflar yüz yıllar boyunca özellikle barınma, eğitim, sağlık hizmetleri başta olmak üzere sosyal dayanışmayı güçlendiren, toplumsal ihtiyaçları karşılayan ve diğer yandan taraflara doğrudan ya da dolaylı olarak ekonomik etkileri olan faaliyetleri devam ettirmişlerdir.
Vakıf tesis eden kişiye "vâkıf vakfedilen mala "mevkuf denir.
Vakıflar, kuruluş amaçlarına göre farklı konularda vatandaşlara hizmet vermeyi amaçlar. Bunlar arasında eğitim, barınma, maddi destek, yakacak, giyim ve daha pek çok husus bulunmaktadır.
Mukātaalı vakıf tabiri de uzun süreli bir kira sözleşmesiyle arsası/arazisi üzerinde bina yapılmasına / ağaç dikilmesine izin verilen vakıf türünü ifade eder. Arabistan'da ve Kuzey Afrika'da buna genellikle hikr adı verilir.
I) İlgili mevzuat ile vakıf senedi ve vakıf iç mevzuatının gerektirdiği diğer görevleri yapar. VAKFIN TEMSİLİ: Madde 13- Vakfı yönetim kurulu temsil eder. Yönetim kurulu bu temsil yetkisini yönetim kurulu başkanı ve başkan yardımcısına devredebilir.
ASL-I VAKF: Asl kök; vakf haps etmek, alıkoymak, hareketten fâriğ olmak manasınadır. Asl-ı vakf, vakf mefhumunun taalluk eylediği mallardır. İster bu mallar bidayeten vakfedilen mallar, ister sonradan vakfolunan mallara ilâve edilmiş mal bulunsun, bunlara asl-ı vakf denir. Vakfın geliri mukabilidir.
Barkan ve Ayverdi'nin bulgularına göre, 1546 yılında yalnız İstanbul'da 2515 vakıf bulunuyordu (1970). 1718 ve 1800 yılları arasında Halep'te (bugünkü Suriye) toplam 687 vakıf kurulmuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri