Ölçü aleti, fiziksel nicelik ölçmeye yarayan bir cihazdır. Fiziksel bilimler, kalite güvencesi ve mühendislikte kullanılan ölçme; gerçek şeylerin ve olayların, fiziksel niceliklerini elde etme ve kıyaslama etkinliğidir.
Bunların başlıcaları çelik metreler, cetveller, gönyeler çeşitli kumpaslar, mikrometreler, komperâtör, mastarlar ve ölçü lokmalarıdır.
Ölçü aleti, bilim ve teknolojide çeşitli nicelikleri (büyüklük, quantity) ölçmek için kullanılan alet ve araçlara verilen genel bir addır.
Ölçtüğü büyüklüğü kişiye çeşitli şekillerde yansıtan ölçü aletleri kendi aralarında üçe ayrılır. Bunlar; gösteren ölçü aletleri, kaydedici ölçü aletleri, toplayıcı ölçü aletleridir.
Elektriksel ölçmede de çeşitli ölçme birimleri bulunmaktadır ve bu değerleri ölçmede çeşitli ölçü aletlerinden faydalanılır. Bunlardan bazıları, ampermetre, voltmetre, ohmmetre, elektromekanik avometre (anolog avometre), dijital avometre cihzlarıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Bunlar analog ölçü aletleri ve dijital ölçü aletleridir.
Multimetre bir kablodan geçen elektriğin, voltaj akım gibi bilinmesi gereken değerlerin ölçümünün yapılabildiği bir cihazdır. Bu cihaz sayesinde hem doğru akım hem de alternatif akım kaynakları tarafından üretilen elektriğin değerleri ölçülebilmektedir.
Basit Ölçü Aletleri
Parsel gibi küçük alanların ölçülmesinde basit ölçme aletleri kullanılmaktadır. Bunlar jalon, jalon sephası, çekül, sayma çubukları, çelik şerit metre, dik inme ve dik çıkmaya yarayan aynalı gönye ve prizmalardır.
En hassas ölçüm aleti, doğruluğu en yüksek olan ölçüm aletidir. Bu tip aletler, mikrometre ve mikroskop gibi ince ölçüm aletleri kategorisine girer. Mikrometre, milim ve mikron gibi küçük ölçüleri doğru bir şekilde ölçebilen bir alettir.
Mikrometre, mikro boyuttaki yani çok küçük boyuttaki cisimlerin uzunluğunu ölçmek için kullanılan alettir. Mikrometrelerin yapısı oldukça hassastır, çok küçük nesnelerin milimetrik ölçümünü yaparken kesin ve doğru sonuçlar vermesi açısından son derece kullanışlıdır.
Ölçme; bir büyüklüğün kendi cinsinden bir birimle karşılaştırılmasıdır. Elektriksel ölçmede de çeşitli ölçme birimleri vardır ve bu değerleri ölçmede çeşitli ölçü aletlerinden yararlanılır. Bunlardan bazıları, ampermetre, voltmetre, ohmmetre, elektromekanik avometre (anolog avometre), dijital avometredir.
Amper. Elektrik akımı birimi amperdir ve A sembolü ile gösterilir. Daha küçük akım değerler miliamper veya mikroamper olarak ölçülür. Akım şiddeti aletten doğrudan doğruya okunur.
1.2.
Bir cismin veya maddenin kütlesini ölçmeye yarayan alete terazi, teraziyle kütle ölçme işlemlerine de tartma denir.
Yapısına Göre Ölçü Aletleri
Bunlar analog ölçü aletleri ve dijital ölçü aletleridir.
Cisimlerin ağırlığını, yani yeryüzü tarafından onlara uygulanan yer çekimi kuvvetini ölçmek için kullanılan aletler şunlardır: Dinamometre. Kantar. El kantarı
Uzunluk ölçü birimi metre yerine arşın, ağırlık ölçüsü olarak da okka, batman, dirhem denilen ölçü birimleri kullanılıyordu. Dünya ülkelerinin çoğunda miladi takvim kullanırken, Türkiye'de hicrî takvim kullanılıyordu. Saat olarak da Alaturka saat kullanılıyordu.
Ölçme Türleri. Ölçme; ölçülen özelliğe ve ölçülen özelliğin gözlenme şekline göre yani ölçümün elde ediliş biçimine göre üçe ayrılmaktadır: Doğrudan, dolaylı ve türetilmiş.
nispeten küçük arazi parçaları üzerinde yapılan ölçmelere Düzlem Ölçmesi denir. Bu ölçme şeklinde yatay izdüşüm düzlemi kullanılır. arazi parçaları üzerinde yapılan ölçmelere Geodezik Ölçme denir. Bu ölçmede yeryüzünün gerçek şekli göz önüne alınır, küreselliği ihmal edilmez.
Voltmetreler, elektrik devresinin iki farklı bölgesi arasındaki gerilimi ölçmeye yarar. Bu nedenle bağlama şekli de parelel olacaktır. Bu durum iç direncinin yüksek olmasını gerektirir. İç direncin düşüklüğü kısa devre sebebidir.
Wattmetre, elektrik devresindeki gücü direkt olarak ölçmemizi sağlayan ölçü aletine denir. Bir elektrik devresindeki gücü ölçebilmek için o devreden geçen akımın ve gerilimin değerlerinin bilinmesi gerekmektedir.
Avometre, direnç, akım, voltaj ve kısa devre ölçümü gerçekleştirmek için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri