Aklı başına gelmek, zarar gördüğü işlerden ders almak demektir.
Aklıma gelen başıma geldi DEYİMİ AÇIKLAMASI
'olmasından korktuğum şey oldu' anlamında kullanılan bir söz.
Endişe duyduğu, kaygılandığı, olmasını istemediği şeyle karşı karşıya gelmek.
Aklına gelmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
Genellikle delikanlılar için kullanılan deyimlerden birisi de çakı gibi deyimi olmaktadır. Çakı Gibi Ne Demektir? Çakı gibi deyiminin anlamın çevik, atik ve canlı insanların davranışlarını ve görünümlerini betimlemesi olmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Tatlı canını sıkmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
gereksiz şeylere üzülmek ve bunları dert edinmek.
"Damdan düşer gibi" deyimi, genellikle ani ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan durumlar için kullanılır. Bu ifade, bir kişinin ya da olayın, hiç beklenmeyen bir anda ve sürpriz bir şekilde karşımıza çıkması durumunu anlatmakta kullanılır.
"Beyni Sulanmak" deyimi, Türkçede bir kişinin zihinsel olarak kafa karışıklığı yaşaması, net düşünememesi veya mantıklı kararlar alamaması durumunu ifade eder.
Canı sıkılmak deyimi iki farklı duyguyu anlatmak için kullanılan bir deyimdir. Deyimin ilk anlamı bir meşgale ile uğraşmamak ve boş kalmaktır. Sinirlenmek ve hüzünlenmek anlamında da kullanılır.
Yani atalarımız da iyi düşünmenin ve evrene iyi enerji yollamanın insana getirilerinden bahsetmiş yıllar önce. Özet olarak çok korktuğumuz şeyler maalesef başımıza gelmekle yükümlüdür. Biz hiç istemediğimizi düşünsek de beynimiz bu yoğun düşünceye maalesef karşı koyamaz.
Aklı bir (beş) karış yukarıda (havada) olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI. değişik sebeplerden dolayı dengeli düşünemez durumda olmak.
kisiye, yemege, kıla tüye sahip olmak üzere hamle etmektir.
Ağzını aramak deyimi kurnaz biçimde karşı kişiyi konuşturarak ondan laf almaya çalışmak anlamını taşımaktadır. Kişinin saklamış olduğu bazı gizli bilgileri ya da sırları ortaya dökmek için ağzından laf almak şekilde ifade edilir.
"El etek çekmek", birinden veya bir durumdan uzaklaşmak, ilgiyi veya desteği geri çekmek, ilişkiyi kesmek ya da birine veya bir şeye olan müdahaleyi sonlandırmak anlamında kullanılır.
“dilinde tüy bitmek” deyimi, tekrar tekrar söylemekten usanmak, bıkmak anlamına gelir. Bazı insanlar kendilerine söylenen şeyleri anlamaz ya da anlamak istemez. Bu yüzden aynı şeyi defalarca söylemek zorunda kalabiliriz. İşte tam da böyle durumlarda “dilimde tüy bitti” deyimini kullanırız.
"Pişmiş aşa soğuk su katmak", bir işin ya da olayın sonuçlanmasına, bitmesine az bir süre kala, olumsuz bir müdahalede bulunmak ya da işleri bozmak anlamına gelir.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır. - İgidim (kocam) igid olsun da, yerim çalı dibi olsun.
Baklayı ağzından çıkarmak: Gizli tuttuğu şeyleri açıklamak, söyleyemediği şeyleri sabrı tükenince söylemek. Baltayı taşa vurmak: Farkında olmadan karşısındakini rahatsız ede cek, kızdıracak söz söylemek. Bardağı taşıran son damla : Sonunda insanın sabrını tüketen, olum suz tepki yaçatan söz, davranış vb.
"Sütten ağzı yanmak" deyimi, daha önce yaşanan kötü bir deneyim nedeniyle benzer durumlara karşı aşırı dikkatli veya şüpheci olmak anlamına gelir. Bu ifade, genellikle, bir kişinin geçmişteki olumsuz deneyimlerden öğrendiği ve bu yüzden benzer durumlarda fazladan tedbirli davrandığı durumlar için kullanılır.
"Kendini Ateşe Atmak" deyimi, genellikle kişinin kendini bilerek tehlikeli veya riskli bir duruma sokması anlamında kullanılır.
Tadı tuzu kalmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Eski zevk veren yanı kalmamak, yavanlaşmak, güzel ve çekici durumu ortadan kalkmak. “İşlerimizin artık tadı tuzu kalmadı.”
Alın teri dökmek, kazanç elde etmek için çalışmak ve başarı elde etmek için çaba sarf etmek demektir.
Burnundan kıl aldırmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Kendisine hiçbir söz söyletmemek, huysuz ve gururlu olmak, eleştiriye tahammülü olmamak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri