Ölçü transformatörleri;alternatif akım tesislerinde,gerek akım,gerekse gerilimi,belli oranlarda küçültmeye yarayan,özel trafolardır. Kullanış amaçları şöyle sıralanabilir. 1- Ölçü aletlerini ve koruma rölelerini, primer gerilimden izole ederek güvenli çalışmaya imkan sağlarlar.
6- Trafo Merkezlerinde, Akım ve Gerilim Trafosunun Konumu
Enerji sayaçları, işaret aletleri, koruyucu röleler, arıza bulucular, arıza kaydediciler ve senkronlayıcılar gibi cihazları korumak ve kontrol etmek için uygun bir biçimde Akım ve Gerilim değerlerinin ölçülebilmesini sağlamak için ölçü trafoları kullanılır.
Ölçü trafoları: Alternatif akım tesislerinde, akımı, gerilimi, belli oranlarda küçültmeye yarar. Gerilim ve akım değerlerini istenen değerde tutabilen cihazlardır. Elektrik trafoları, akım veya gerilimini ölçmek amacıyla özel olarak tasarlanmıştır.
Akım trafosu devreden geçen akımı ölçmek için kullanılan ölçü transformatörleridir. Yüksek akımların ölçü aletleri tarafından direkt ölçülmesi, yüksek maliyetli olmasının yanı sıra kimi zaman oldukça tehlikeli ve zordur. Bu yüzden devreden geçen akımın ölçülebilmesi için belirli bir değere indirgenmesi gerekir.
Gerilim trafosu, devredeki primer gerilimi küçülterek sekondere aktaran trafo türüdür. Primerde ölçülen gerilim 600 volttan fazla olduğunda bu devrelerdeki ölçü aletlerinin ölçme alanları için kullanılır.
İlgili 15 soru bulundu
Akım trafoları, primer devre akımını dönüştürme oranı dahilinde küçülterek sekonder devre elemanlarına aktarması ve bağlandıkları ölçü ve koruma cihazlarının yüksek gerilim sisteminden yalıtılmaları amacıyla tasarlanmıştır.
Akım Trafosu (CT), sekonder sargısında birincilinde ölçülen akımla orantılı bir alternatif akım üretmek için tasarlanmış bir ölçü trafosudur. Akım transformatörleri yüksek akım değerlerini istenilen değere getirir. Böylece sistemimiz için tehlikeli değerde olan akım değerleri güvenli değerlere getirilir.
Akım transformatörleri içerisinden geçirilen kablo/bara akım transformatörünün çevirme oranı mertebesinde indirgenerek sekonder terminaller üzerinden ölçüm yapacak cihaza iletir. Akım transformatörü üzerinden hassas bir ölçüm sağlanabilmesi için akım transformatörünün doğru ölçülmesi önemlidir.
Transformer kelimesinin Türkçe anlamı “dönüştürücü”dür. İsminden de anlaşılacağı üzere trafolar elektrik enerjisinin niceliklerini istenilen değere dönüştürmeye yarar. Trafolar gerilim seviyesini frekans değiştirmeden manyetik indüksiyon yolu ile dönüştürmek için kullanılan devre elemanlarıdır.
Bir trafo kademe değiştiricisi, bir trafonun çıkış voltajının giriş voltajına oranı üzerindeki kontrolü kolaylaştırır. Mekanik bir cihazdır ve çoğu durumda bir trafonun hareketli parçalara sahip tek bileşenidir.
Kentlerin çeşitli yerlerine kurulan trafo (transformatör) istasyonlarında (kulübelerinde, bkz. şekil) genellikle 10.000 ile 36.000 Volt arasındaki yüksek gerilim (voltaj), 400 ile 220 Volt arasındaki değerlere indirilerek evlerde, iş yerlerinde kullanılır duruma getiriliyor.
Trafoda Yıldız Bağlantı
Birleştirme noktasına nötr veya yıldız noktası denir. Yıldız bağlantı, yıldız noktası sıfır olduğu için daha çok sıfırlamanın istenildiği yerlerde kullanılır.
Transformatör, aynı gücü koruyarak bir manyetik alan vasıtasıyla bir devredeki voltajın yükseltilmesine veya düşürülmesine izin veren bir cihazdır. Alternatif akım devresi içindeki voltajı en aza indirme veya artırma yeteneğine sahiptir. Bu voltaj değişimi, güç değişmeden tutulurken gerçekleştirilir.
Transformatör ya da kısaca trafo; alternatif akım sistemlerde, gerilimi, manyetik indüksiyon yöntemiyle dönüştürmek için kullanılan bir makinedir. Transformatörlerin hareketli parçası yoktur ve dönüşüm frekans değiştirilmeden yapılır. Transformatörler, genel olarak enerjinin iletiminde ve dağıtımında kullanırlar.
Trafo Görevi
Trafo bir elektrik devresindeki akım ve gerilimi yükseltme ve düşürmede kullanılır. Aynı zamanda elektrik enerjisinin aktarımı ve dağıtımı gibi amaçlar için kullanılırlar. Gerilim değişmesinde gücü sabit tutar.
Akım trafoları, primer devre akımını dönüştürme oranı dahilinde küçülterek sekonder devre elemanlarına aktarması ve bağlandıkları ölçü ve koruma cihazlarının yüksek gerilim sisteminden yalıtılmaları amacıyla tasarlanmıştır.
Avometre ile doğru akım ve gerilimin ölçülmesi.
X.../5A tabir ettiğimiz sayaçlarda gerilim trafosu ile akım trafosu ters bağlanırsa akım ile gerilim arasında 180 derece açı oluşacağından sayaç 2. ve 3. bölgede çalışır ve bu durumda akım alarmı verir.
Ne İşe yarar? Transformatör, iki veya daha fazla devre arasındaki elektrik enerjisi aktarımını elektromanyetik indüksiyonla sağlayan bir sistemdir. Trafolar DC (Doğru Akım) devrelerinde değil, AC (Alternatif Akım) devrelerinde kullanılırlar.
►Trafolar, alternatif akımın frekansını ve gücünü değiştirmeden gerilimi ve akımı ihtiyaca göre azaltırlar ya da arttırırlar. ►Trafoların DC akımla üretilen elektrik enerjisi ile ilgisi yoktur.
Trafo verimliliği, birkaç faktöre bağlıdır. Bunlar arasında manyetik çekirdeğin malzemesi, trafo sarım oranı ve kullanılan tel çapı gibi faktörler bulunur. Daha iyi bir manyetik çekirdek, daha yüksek bir verimlilik sağlar. Ayrıca, daha kalın teller, daha düşük bir dirençle daha yüksek bir verimlilik sağlar.
Volt Amper doğru akım yada cos 0 olan alternatif akım için kullanılan güç birimidir.
Akım transformatörü seçerken bu ayrımı etiket değerine bakarak yapabiliriz. Doğruluk sınıfı, ölçme için kullanılacak olanlarda; 0.1, 0.2, 0.5, 1, 3 gibi değerler ile ifade edilirken koruma için olanlarda 5P, 10P şeklinde ifade edilir. Kullanılacağı yerdeki hassasiyetin önemine göre doğruluk sınıfı seçimi yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri