Köprücük kemiği bulunmaz. Dolayısıyla atın omurgası ön bacaklara kemikle değil, bir kas dokusuyla bağlıdır. Bu kas dokusu atın bir yandan diğer yana hareketini sağlar.
Atların ayakta uyumasının sebebi atların büyük hayvanlar olması ve yattıklarında organları sıkışıp rahat nefes alamamalarıdır. Böylece atlar geceleri dizlerini kenetleyerek yatarlar.Atların ayakları atların herşeyidir . Bu yüzden atların ayakları kırıldığında düzgün kaynayamayacağı için atları öldürürler.
Kendi ağır gövdelerine ek olarak üzerlerine binen insan ve yüklerin de ağırlığı ile, kırılmış veya çatlamış bir kemiğin tam anlamıyla iyileşmesi çok zordur. Bu nedenle birçok durumda ayağı sakatlanan bir at, sahibine yük olmasın diye öldürülmektedir.
Arka veya ön bacakları yere vurma bir şeyleri protesto etmektir. Rahatsız edilen atlar genellikle bu davranışı sergiler. Örneğin tayı tarafından sürekli rahatsız edilen kısrak sıklıkla bunu yapar.
Stay Apparatus olarak bilinen bu kas grubu, atların eklemlerini kilitleyerek ayakta uyumalarına izin verir. Bu şekilde atlar bağ, tendon ve kas grubu sayesinde ayakta dik bir şekilde uyuyabilirler. Diz kapağında yer alan mekanizma ise atın uyanıkken ayakta kaldığı süre boyunca yorulmasını engeller.
İlgili 20 soru bulundu
Pek çok insan, duygularıyla bağlantısını koparmış olduğundan kendi duygularını bile tanımlayamazken atlar, bizlerin ne hissettiğini bizden daha iyi anlıyor. Atlar ayrıca son derece gelişmiş bir sürü bilincine sahip. Sürüde herkesin rolü, yetenekleri ve isteğine göre belirleniyor.
Atların derilerinin üst katmanı insanlarınkinden çok daha kalın olsa bile, darbelere sanıldığı kadar fazla koruma sağlamıyor. Atların kırbaçlandıklarında acı hissetmediğine dair iddiaların gerçeği yansıtmadığı, yeni yapılan bir araştırmayla ortaya kondu.
Atlar küser, ağlar, üzülür. Geçileceğini anlar mesela. Yarışın heyecanını senden önce o yaşar.
Dışkı yeme fizyolojik ve psikolojik çeşitli sebeplerle olabilir.Atın rasyonunda yeterli vitamin ve mineraller bulunmuyorsa yani beslenme dengesizliği ve yetersizliği durumlarında görülebilir. Uzun süre ahırda kalan ve sıkılan atlarda bir davranış bozukluğu olarak ortaya çıkar.
Atlar; korktukları, sinirlendikleri veya acı hissettikleri zaman kulaklarını geriye doğru hareket ettirmektedirler. Görme, atların en önemli duyusudur.
Bazı insanlar, atın toynağına nal çivilemenin canlarını acıtıp acıtmadığını merak ediyor. Missouri Extension Üniversitesinden alınan bilgiye göre, toynak duvarında kan damarı veya sinir yok, bu nedenle nal düzgün bir şekilde çivilenirse acı vermiyor.
Özetle; sadece ciddi kırıkların tedavisi aylarca sürüyor, bu süreçte at ayakta duramıyor, yatması gerektiğinde ise dolaşım sisteminde sıkıntılar oluşuyor. Bu yüzden de iki veterinerin kararı ile atların uyutulmasına karar veriliyor.
Atlar 20-30 sene yaşar, bazı kısraklar 15 yaşına kadar doğurur.
Atlarda yorgunluk hissi bulunmuyor. Bu da bazı atların kendilerini öldürene kadar koşmalarına neden oluyor. Bu duruma da "at çatlaması" denmekte. Peki vahşi atlar evcilleştirmeden önce nasıl varlıklarını sürdürdüler.
Atlarda safra kesesi bulunmamaktadır dolayısı ile karaciğerde üretilen safra direkt olarak ince bağırsağa akarak yağların sindirimine yardımcı olur.
Atlar yan taraflarına veya sternumları üzerine yatar. Arka ve ön ayaklar yanlara veya ileriye doğru uzatılabilir.
Bir at sizi seviyorsa, genellikle dikkatinizi çekmek için sizi dürtecektir. Nazikçe dürtme hareketleri bir atın size olan sevgisini göstermesinin bir yolu olabilir. Dürtmelerine ek olarak üstünüzü, elinizi veya yüzünüzü yalayabilir de.
Doğada insan her zaman avcı, atlar ise avlanan durumundadır. Ne kadar atlarımızı alıştırırsak alıştıralım taylar bu genetik şifreyle doğarlar. Avcıdan kaçılır, ondan gelebilecek tehlikelere karşı savunulur (açmak, arkasını dönmek, tekmelemek, ısırmak,vs gibi) Bu doğaları gereği gösterdikleri reaksiyonlardır.
Bu savunmaya yönelik bir davranıştır. Rahatsızlık devam ederse hızla çifte atar. Atlar bu davranışı çok iyi tanır ve uygun reaksiyonu gösterir. Vahşi doğada özgür yaşayan atlarda yeri eşeleme, yem arama ve toprağı inceleme amacıyla yapılır.
Evcil atlar, sahiplerini hiçbir zaman terk etmezler. 25 'ten fazla türü olan bu sadık dostlarımız atlar hiç yorulmadan bizi kilometrelerce uzağa taşıyabilirler. Atlar, tarih boyunca insana en çok yardımcı olmuş hayvanlardır.
Atların ayak bölgesindeki kan yalnız toynak dokusuna besin sağlamıyor, aynı zamanda nalsız ayakların hidrolik bir sistem gibi işlemesini sağlıyordu, tıpkı atletlerin jel dolu ayakkabıları gibi. Vardığı bu bulgular, yalın taban akımına ivme kazandırdı. Ona göre, “hareketli sıvılar, enerjiyi dağıtmanın en iyi yolu”ydu.
Söz konusu taş çapraz hareket edemez. At, öne, geriye, sağa ve sola olmak üzere 4 farklı yöne L çizebilir. Satrançta taşların üzerinden zıplayan tek taş attır. Bu özelliği ile at çok kritik bir taştır.
Bu nedenle de sürekli endişe içindedir. Yarış atlarına koşu sırasında yandaki hemcinslerinden ürkmemeleri için yan taraflarını görmelerini engelleyecek gözlükler konulurken at arabalarını çekenlere sadece önlerini görmeleri, diğer yönlerde olan hareketlerden etkilenmemeleri için gözlük takılır.
Atlara nal çakılmazsa tırnakları kırılır ve tırnağı kırılan at iş yapamaz hale gelerek ıskartaya çıkar. At sahipleri bunun önemi bildikleri için düzenli olarak atlarını nallatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri