Müteaddit birçok, fazla fazla ve bol anlamına gelir. Hayli, fazla ve oldukça kelimeleri müteaddit ile eş anlamlıdır. Müteaddit Defa Ne Anlama Gelir? Müteaddit defa, birçok kez ve defalarca demektir.
Kelime Anlamı: Müteaddit kelimesi, ardışık, sırayla veya peş peşe gelen anlamına gelir. Bir dizi veya olayların birbirini izlemesi durumunu ifade eder. Kökeni: "Müteaddit" kelimesi Arapça kökenlidir. Arapça'da "مُتَعَاضِد" (mutaaddid) kelimesi birbirini takip eden veya ardışık anlamına gelir.
''Bugün ziyadesiyle gezdik.'' Yine aynı şekilde bugün fazlası ile gezdiğini anlatan bir cümle olarak öne çıkıyor.
Ziyan kelimesinin sözlük anlamı, zarara uğramak ve viran olmaktır. Bu kelime birçok kalıplaşmış ifade ve deyimde de kullanılır. Örneğin ziyanı yok, mühim değil anlamına gelir. Ziyan zebil olmak ise bir şeyin boş yere harcanması demektir.
Ziyade kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Ziyade kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı ziyāde şeklindedir.
İlgili 36 soru bulundu
cümle içinde kullanırsak:danıştayca verilmiş müteaddit kararlarda bunu gözlemlemek mümkündür. birden fazla kez anlamına gelir. arapça kökenli sözcük. birçok, çeşitli, birden fazla, ayrı ayrı anlamlarında kullanılır.
Müteaddit defa, birçok kez ve defalarca demektir.
müstevliler teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
Bir yeri istilâ eden, yönetimi altına alan (kimse, devlet, ordu vb.)
Mücellit ustası eskilerde el işçiliğiyle ayrı sayfalar halindeki kitabı ya da defteri dikerek bir bütün haline getiren sonrasında kapaklarını, kaplarını birleştiren ve süslemelerini yapan zanaatkardır.
1. Aman dileyen, canının bağışlanması şartıyle teslim olan (kimse).
Teşrif etmek, birisini onurlandırmak ve şeref vermek anlamına gelirken, müşerref sözcüğü de şerefli demektir. Bu kelime genellikle biriyle tanıştıktan sonra nezaket ifadesi olarak kullanılır.
Müsrif, sahip olduğu her şeyi düşünmeden boşa harcayan, israf etmekten rahatsız olmayan ve savurganlık yapan kimselere verilen isim olmaktadır. Müsrif olan insanlar, ellerindeki nimetin ziyan olup harcanmasını dikkate almamaktadırlar.
Aynı kökten türeyen istikrâz kelimesi “ödünç istemek/almak”, iktirâz “ödünç almak”, ikrâz “ödünç vermek”, mukriz “ödünç veren”, müstakriz “ödünç isteyen/alan” ve mukrez “ödünç olarak verilen mal” mânasına gelmektedir.
Tekamül Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Olgunlaşma, gelişim.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Mütehassis kelimesi, ''tehassus'' kökünden türetilmiştir. Tehassus, duygulanmak ve içlenmek anlamına gelirken mütehassis sözcüğü ise duygulu demektir. Merhametli ve duygusal kişiler için de aynı kelimeler kullanılır.
Muvakkat, bir şeyin geçici veya sürekli olmayan bir durumu veya karakteristiği tanımlar. Bu kelime, belirli bir süreyle sınırlı veya kalıcı olmayan durumları ifade etmek için kullanılır.
Arapça kökenli sözcüklerden biri olan mütereddit, tereddüt kelimesinden türetilmiştir. Tereddüt, bir şeyi yapıp yapmama konusunda emin olamamak ve bocalamak anlamına gelir. Mütereddit kelimesinin sözlük anlamı ise kararsız ve tereddütlüdür.
Meşveret fikir alışverişinde bulunmak anlamına gelirken, müşavere kelimesinin sözlük anlamı danışmaktır.
Tahayyül etmek kelimesi, hayal etme ve zihinde canlandırma anlamlarına gelen bir kelime çeşididir. Arapçadan dilimize geçen bir kelimedir.
çok ve boşuna para harcayan, tutumsuz, müsrif.
(Ar. eѕr – uѕret “hadis nakletmek, rivâyet etmek”ten me'sūr > me'sūre) (Haber vb. için) Rivâyet edilen, rivâyet yoluyle gelen, nakledilen: “Ed'iye-i me'sûre: Rivâyet yoluyle Hz. Muhammed'den gelen duâlar.”
Fıkhî bir meselenin hükmünü fetvaya yetkili kişilerden sormaya istiftâ (suâl), fetvayı isteyene müsteftî (sâil), böyle bir meseleyi açıklamaya veya meselenin hükmünü sözlü veya yazılı olarak cevaplandırmaya iftâ, verdiği fetva ile hükmü açıklayana da müftî (mucîb) denir.
Sevda-i Müşerref, kıymet verilen ve el üstünde tutulan kimse olarak özetlenebilirken, Ahval-i Pür-i Giryan ise sevgilisine ulaşamayan ya da sevgilisinden ayrılmış kimse olarak açıklanır.
Keşfedilmiş, ortaya çıkarılmış.
MÜSTEFİT – MÜSTEFİD
(ﻣﺴﺘﻔﻴﺪ) sıf. ve i. (Ar. istifāde “faydalanmak”tan mustefіd) Yararlanan, faydalanan, istifâde eden (kimse): Eğer senin de her işine böyle karışır ise ülfetinden müstefit olursun (Nâmık Kemal). Nîmetten müstefit olmak şartıyle yeni bir vazîfeyi çoktan beri için için tasarlıyor (Yahyâ Kemal).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri