Peygamber (s.a.s.), haccetmeyi adayıp da haccedemeden ölen kadının yerine haccetmek isteyen kızına izin vermiştir (Buhârî, Cezâü's-sayd, 22 [1852]). Böyle bir vasiyette bulunmamışsa, varislerinden herhangi birisi kendi malından onun adına hac yapabilir.
Ölü ya da hayatta olsun başkası adına hac veya umre yapılarak sevabı bunlara bağışlanabilir. Başkası adına yapılacak nafile hac ve umre için, vekilin ehil olması ve adına haccettiği kimse için niyet edip ihrama girmesi yeterlidir.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Daha önce hac yapmamış bir kişi, vekil (bedel) olarak hacca gidebilir.
Yani kadının kocası veya mahremi varsa onunla birlikte hacca gider, yoksa bir kaç kadın bulunduğu takdirde onların refakatiyle hacca gidebilir. Şayet bunlar da bulunmazsa, emniyet olduğu halde hacca gitmeye mecbur değildir; amma isterse gidebilir.
Fiilen hac etmeye engel hastalık ve sakatlıklar arasında, genel olarak, körlük, kö- türümlük ve hac yolculuğuna dayanamayacak derecede hastalık veya yaşlı- lık durumları gösterilmiştir.
İlgili 38 soru bulundu
Hac Günahları Siler
Haccın büyük günahları affedilmesi hususunda; bazı İslâm uleması tarafından haccın büyük günahların affedilmesine vesile olduğu zikredilmiştir.
Buluğa erişmemiş kimse (çocuk) hac yaparsa, buluğa eriştikten sonra da hac yapmakla yükümlü olur. Özgür olmayan (esir, mahpus vb.) kimse için, özgürlüğünü kazanana dek hac farz değildir.
Evli bir kadın, kocasının iznini almadan veya yanında mahremi olmadan hac veya umreye gidebilir mi? Dinimizde farz olan ibadetler, gerekli şartları taşıyan kadın-erkek herkesin yapması gereken bireysel ibadetlerdir. Bu ibadetleri yapması için eşlerin birbirlerine engel olması caiz değildir.
Vekâlet yoluyla hac yapılabilir mi? Şartları nelerdir? Kendisine hac farz olmuş bir kimse sağlık, yaşlılık vb. bir sorun sebebiyle bizzat hacca gidemeyecek durumda olursa, başka birisini vekil (bedel) göndererek, vekâlet yoluyla hac yaptırabilir.
Nüsük platformundan açıklamasının ardından Hac Bakan Yardımcısı Abdulfettah Masat devlet televizyonuna verdiği röportajda, "Bakanlık Nüsük platformu aracılığıyla koşulları sağladı ve artık hac için mahrem gerekmiyor. Kadınların bir kafilenin içinde bulunmaksızın ibadetlerini yapabilir" dedi.
2023 HAC ÜCRETLERİ NE KADAR? Hac ibadeti fiyatları, Suudi Arabistan'ın resmi para birimi olan Riyal cinsinden belirleniyor. Hac fiyatları her yıl kişi başı ortalama 20 bin riyal ile 40 bin riyal arasında değişiklik göstermektedir.
2023 HAC ÜCRETLERİ
Bu hesaba göre Standart konaklama ücretleri düşünüldüğünde hac ücreti 159 bin TL ile 190 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. Bu rakamlar geçtiğimiz yıl açıklanan rakamlar olduğu için kuranın ardından yeni hac ücretlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından duyurulması bekleniyor.
Oda türüne göre ortalama oda fiyatları:
2 Kişilik Oda : 175.097 Türk Lirası 3 Kişilik Oda : 165.364 Türk Lirası 4 Kişilik Oda: 150.955 Türk Lirası
HACDA ÖLEN ŞEHİT
Ancak Suudi yetkililer, ailelere bunun mümkün olmadığını bildirdiler. Suudi Arabistan Krallığı, hac için kutsal topraklara gelip de ölen hacı adayı ve görevlilerinin cenazelerini ülkelerine göndermiyor. Burada ölenler şehit kabul ediliyor ve Mekke'deki Cennet-ül Mualla Mezarlığı'na defnediyor.
Bu itibarla, kişinin evlenme çağında bekâr çocuğu da bulunsa, bu şartları taşıması hâlinde haccetmesi farzdır. Hacca gitmeyip de hac parasını çocuğunu evlendirmek için kullanırsa, hac yükümlülüğü üzerinden kalkmaz.
Değerli kardeşimiz, - İslam'da asıl olan, ölen kişinin öldüğü yere defnedilmesidir. Özellikle hacda ölen bir kimsenin “cennetu'l-mualla” veya “cennetu'l-baki”de defnedilmesi bin canla arzu edilen şeydir. Hacıların pek çoğunun bunu arzu ettiğini düşünüyoruz.
Bir Müslümanın hac ibadetiyle yükümlü olması için sağlık ve servet yönünden haccetme imkânına sahip, hür, akıl sağlığı yerinde ve buluğ çağına erişmiş olması gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/140). Bu itibarla maddî yönden haccetme imkânına sahip olmayan kişilerin borçlanarak hacca gitmeleri gerekmez.
Ali Bardakoğlu, Türkiye'de 2008'de 773 bin 662 gibi rekor sayıda kişi hac için başvurduğu için sadece ilk defa hacca gideceklere kesin kayıt hakkı tanındığını söyledi. Bardakoğlu ikinci defa hacca gitmek isteyenlere şartlar elvermediği için izin verilemediğini dile getirdi.
Haccın hepsini Şafii mezhebine göre yapmaları lazım olur. Kadının mahreminin hac yolunda ölmesi, Şafii'yi taklit etmesi için özür olur. Erkeksiz kadın hacca gidemez.
219- İhrama girdikten itibaren temettü umresinin veya müfrede umresinin amellerinin bitimine kadar, hacda ise nisa tavafının namazını kılıncaya kadar kadınla cinsel ilişkide bulunmak, haramdır.
Âdet ve lohusalık hâlleri dışında ihramlı olmadıkça eşlerin Mekke ve Medine'de cinsel ilişkide bulunmalarında dinen bir sakınca yoktur.
Âdetliyken ihrama giren veya ihrama girdikten sonra âdet görmeye başlayan kadınlar, tavafın dışında haccın bütün menâsikini yerine getirebilirler. Ancak tavaf edemezler. Çünkü Resûlullah (s.a.s.), Hz. Âişe'ye, “Bu, Allah Teâla'nın, Hz. Âdem'in kızları üzerine yazdığı bir şeydir (senin elinde olan bir şey değildir).
Hac ibadetinin süresi, haccın türüne, hacca giden kişinin mali gücüne ya da bunun gibi durumlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Kutsal topraklara giden Müslümanlar hac vazifesini en az 5 gün içerisinde tamamlayabilmektedir.
Hac ibadeti, Kurban Bayramı öncesinde hac sezonunda yapılır. Umre ise yılın her döneminde yapılabilir. Hac ibadeti farz ve İslam'ın 5 şartından biri iken umre sünnettir. Hac ibadeti sonunda kurban kesmek farz iken umre ibadetinde böyle bir durum söz konusu değildir.
Erkeklerden farklı olarak kadınlara haccın farz, umrenin sünnet veya Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre farz olabilmesi için şu iki şartın da bulunması gerekir. a) Can, mal ve namus güvenliğinin sağlanmış olması. b) Eşi ölmüş veya boşanmış kadınların iddet süresini doldurmuş olmaları.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri