Kişinin toplu ölümlere neden olan afet ya da terör saldırıları nedeniyle vefat etmesi sonucunda, bankalar kredi kartı borcunu silebilir. Ancak bu zorunlu bir durum olmadığından tamamen bankanın inisiyatifindedir.
Murisin ölümünden sonra murisin bankamatik kartını kullanmak suretiyle aylığını çekmek Türk Ceza Kanununun 245. Maddesi çerçevesinde banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunu oluşturmaktadır.
Ölen kişinin kredi borcu, yasal mirasçılarına geçer. Miras devir işlemleri tamamlandıktan sonra söz konusu borç artık doğrudan yasal mirasçıların şahsi borcu sayılır. Bu nedenle ölen kişinin borcu geri ödenir.
Kişinin hayat sigortası yoksa borç, vefat eden kişinin yasal varisine kalır. Yasal varis veya varisler, kişiye ait tüm mal, mülk ve menkul kıymetleri miras olarak alırken aynı zamanda borcu da üzerine alır.
Kredilerde olduğu gibi kredi kartında da aynı şey söz konusudur. Yani vefat eden kişinin yaptırmış olduğu hayat sigortası var ise kredi kartı borçları sigorta şirketi tarafından ödenir. Böyle bir durumda sigorta şirketinin ödeyeceği tutar poliçede bildirilmiş olan teminat miktarı tutarı kadardır.
İlgili 36 soru bulundu
Kredi kullanımında olduğu gibi, kredi kartı kullanımı için hayat sigortası yapılmamaktadır. Kredi kartı kişinin istediği zaman harcama yapmasına olanak tanıyan bir araç olduğundan mirasçılar kredi kartı borcunu da devralmaktadır. Bu nedenle vefat eden kişinin kredi kartı borçlarının silinmeyeceğini söyleyebiliriz.
Ölen kişinin adı altında yakını veya bir başka kişi onun yerine banka hesabını devam ettiremez. Bu sebeple, ilk bildirimi aldıktan sonra, hesap değişikliği veya hesap kapatılması için gerekli formlarla eksik belgeleri ilgili banka tarafına teslim etmek durumundadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu ise, ölen kişinin haksız ve yersiz bir şekilde bankadan veya bankamatikten çekilen parasını, sorumlulardan yasal faiziyle birlikte tahsil etmekte ve haklarında savcılıklara suç duyurusunda bulunmaktadır.
Murisin bankalarda bulunan hesaplarına ulaşılabilmesi için Medeni Kanun hükümlerine göre mirasçı veya vekilinin yetkili olduğunu gösteren belgeler ile doğrudan ilgili olduğu düşünülen banka şubelerine başvuru yapılması gerekmektedir.
Bir kişinin ölüm halinde tüm hak ve borçları mirasçılarına geçer. Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 12.nci maddesinde; Ölüm halinde mükelleflerin ödevleri, mirası reddetmemiş kanuni ve mansup mirasçılarına geçer.
Vefat eden kişinin hayat sigortası yoksa kredi kartı borcu, kişinin mirasçılarına kalır. Mirasçılar reddi miras yaparsa vefat eden kişinin borcunu ödemek durumunda kalmazlar. Ancak bu durumda, kredi kartı borcunun yanı sıra miras kalan tüm mal varlığından da feragat edilmesi gerekir.
İcra takibi sırasında borçlu kişi ölürse, 3 günlük talik süresini geçmesi beklenir. Bu süre bitiminde ise, mirası kabul etmiş olan mirasçılara karşı takibe devam etme kararı alınır. Mirasçılar ise tereke borçlarından, ortak ya da şahsi malvarlıkları çerçevesinde müteselsile sorumlu durumundadır.
Mirasçılar, veraset ilamının alınmasının ardından bankaya başvuru yaparak paranın çekilmesini talep edebilirler.
Bu sorumluluk, mirasın paylaşılmasından itibaren veya, miras bırakanın ölümünden sonra yerine getirilmesi gereken borçlarda, borcun muaccel olduğu tarihten 5 yıl geçince sona erer. Kişinin ölümü ile birlikte bankadaki parası üzerinde tüm mirasçılar ortaklaşa hak sahibi olur.
“Bu hesaplardaki paralar hemen çekilebilir mi veya kullanılabilir mi?” gibi sorular haklı olarak herkesin merak ettiği konulardır. Kişinin ölümü üzerine bankadaki parası üzerine tüm mirasçılar ortaklaşa hak sahibi olurlar. Türk Medeni Kanunu'nun 640. Maddesine göre bu ortaklık mirasın paylaşılmasına kadar sürer.
Adalet Bakanlığı veya Türkiye Noterler Birliği) kurum tarafından veraset ilişkisi doğrulamasının yapılmasının ardından, mirasçısı olunan kişinin, bankalardan alınan verilere göre hangi bankalarda mevduat veya katılım fonu hesabının bulunduğu bilgisi sorgulanabilmektedir.
Peki, kullanılmayan banka hesapları kapanır mı? İşte cevabı... Kullanılmayan banka hesapları için 2006 yılında yeni bir düzenleme yapıldı. 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 62'nci maddesine göre; bir süredir kullanılmayan, unutulmuş olan hesaplar kapatılıyor.
Emekli aylıkları her ne kadar her ay peşin olarak kişilerin banka hesaplarına yatırılsa da SGK tarafından belirlenen ödeme tarihinde emekli aylığı bankaya yatırılan kişinin ölümü halinde, bankadan çekmiş olduğu emekli aylığı geri alınmaz, yani ölenin hak sahiplerinden, mirasçılarından geri istenmez.
Bankamatik Kartını Başkası Teslim Alabilir mi? Hayır, bankamatik kartını kartın sahibi dışında başka kimse teslim alamaz.
Aslında icra ve mahkeme dosyalarında, banka kayıtlarının istenmesini gerektiren uyuşmazlık dışındaki konularda kayıtlar üzerinde inceleme yapılmamaktadır. Bu nedenle kayıtların yetkili icra dairesi ve mahkemeye gönderilmesi gizlilik açısından pek de önemli değildir.
Kısacası hesaplarınızdaki detayları göremeyeceksiniz. Paylaşılan bilgilere göre bu hizmet Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu iş birliği ile e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden kullanıcılara sunuluyor.
5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 62. maddesine göre bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayanlar zamanaşımına tabidir.
Veraseten devralınmış hattın iptali için hat sahibinin ölüm belgesi ile varislerden birinin başvuru yapması yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri