Eş ile birlikte diğer yasal mirasçılar da mirastan pay alacaktır. Eğer mirasbırakan öldüğü anda evli değilse ve çocuğu da yoksa, mirası üstsoya geçecektir. Buna göre ölen kişinin mirası ½ annesine, ½ babasına geçecektir. Anne ve/veya babası hayatta değilse, onların çocuklarına miras hakkı geçecektir.
Yani ölen kişinin çocukları ve karısı hayattaysa miras onlara kalır. Eğer değillerse kardeşlerine, annesine ve babasına kalır. Ölen kişinin kardeşlerinin, annesinin ve babasının da hayatta olmaması durumunda miras yeğenlere kalır.
Kural olarak eşlerden biri vefat ettiğinde sağ kalan eş, diğer eşin yasal mirasçısı olacaktır. Aynı şekilde, evlilik birliği içerisinde açılmış olan bir boşanma davası henüz kesinleşmeden bir eşin vefat etmesi durumunda da diğer eş mirasçı olarak kabul edilir.
Birinci zümrede yer alan kardeşler mirasbırakanın çocuklarıdır. Kardeşler arasında miras paylaşımı, mirası murisin eşi ile paylaşıp paylaşmadığına göre değişmektedir: Miras, murisin eşi ile paylaşılıyorsa, eşin miras payı 1/4 olur. Geriye kalan 3/4 ise kardeşler arasında eşit paylaşılır.
Eşi ölen kadının çocuğu yoksa, ama ana babası ve kardeşleri varsa, sağ kalan eş mirasın yarısını alır. Kocanın nene dedesi ve amca, dayı, hala, teyzesi varsa, sağ kalan karısı mirasın 4'te 3'ünü alır. Bu akrabaların hiçbiri hayatta değilse, eşi ölen kadın mirasın tamamını alır.
İlgili 23 soru bulundu
Bir başka deyişle eşin ölümü halinde geride çocukları ile eşi bulunuyorsa mirasın dörtte üçü çocukların, dörtte biri ise sağ kalan eşe ait olacaktır.
Evli bir kadın ölürse mirası kime kalır? Eşi ölen kişinin mirası, Türk Medeni Kanunu'na göre belirlenen yasal mirasçıların varlığına göre paylaşılır. Eğer çocuklar (alt soy) varsa, sağ kalan eşin payı mirasın dörtte biridir. Çocuk yok ve anne-baba-kardeşler (ana-baba zümresi) varsa, eşin payı yarısıdır.
Yasa gereği geride çocuğu ya da çocuğunun alt soyu kalmayan mirasbırakanın ana ve babası mirasçı olurlar. Ana ve baba da yoksa, halefiyet ilkesi gereği onların alt soyları mirasçı olurlar. Eğer mirasbırakanın alt soyu yoksa ve ana baba zümresi mirasçı olmuşlarsa, sağ kalan eş bu kez mirasın yarısına sahip olur.
Sevgili Boratan, öncelikle aktardığınız ya da anladığınız biçimde bir mirasçılık olayı olamaz. Yani bir gelin kayınpederinin mirasçısı olamaz. O, ancak kayınpederinden eşine kalan malların eşi öldükten sonra sahibi olabilir.
Hiçbir akraba ve hısım hayatta değilse de miras devlet hazinesine kalmaktadır. Yani Hayatta hiçbir hısım akrabası olmayan Bekar Kişinin Mirası Kime Kalır cevabı Devlet Hazinesidir. Diğer türlü öncelikle üst soy aranmakta, üst soyda kimse yok ise onların alt soyuna doğru devam etmektedir.
Miras Hukuku tarafından belirlenen kurallara göre, ölen kişinin eş, çocuk, anne ve baba, büyükanne veya büyükbaba, kardeş gibi hiçbir akrabanın bulunmaması halinde, arkasında bıraktığı malvarlığı, direkt olarak devlet hazinesine aktarılır.
h) Eş olarak kadın: Vefat eden kimsenin çocukları varsa sekizde bir, çocukları yoksa dörtte bir pay alır (en-Nisâ, 4/12; Cürcânî, Şerhu's-sirâciyye, 34).
3. Derece(Zümre) Mirasçılar Kimlerdir? Miras bırakanın 3. Derece mirasçıları büyük ana ve büyük babasıdır. Miras bırakanın, alt soyunun, ana ve babasının alt soy bırakmaksızın miras bırakandan önce ölmeleri halinde, mirasçılar, büyük ana ve büyük baba olacaktır.
Kardeşlere mallar, öncelikle vasiyete göre pay edilir. Vasiyet olmaması durumunda kardeşler arasında miras paylaşımı, karşılıklı anlaşma çerçevesinde yapılabilir. Aksi durumda paylaşım, Miras Hukuku çerçevesinde yapılır. Vefat eden murisin eşi hayatta ise, mirastan pay alabilir.
Mirasçılardan biri satış için imza vermezse, satış gerçekleşmez. Miras kalan gayrimenkul, mirasçılar arasında ortak mülkiyet olarak değerlendirilir. Mirasçılar, mülk üzerinde tasarrufta bulunabilmek için ortak hareket etmelidir. Bu sebeple, tüm mirasçıların satışa onay vermemesi halinde mülk satışı yapılamaz.
“Mirasla ilgili işlemlerin yapılacağı” bahanesiyle kız kardeşlerin ellerinden muristen kalan tüm taşınmazlarla ilgili intikal ve satış yetkisi içeren vekaletnameler alınır ve miras kalan tüm taşınmazlar eşit olarak erkek kardeşler üzerine geçirilir. Böylece kız kardeşler miras haklarından mahrum bırakılmış olurlar.
Miras kalan arabanın kasko sigortası da bütün hak ya da borçlarıyla yeni sahibine geçer. Araç sahibinin vefatı durumunda ilk olarak yapılması gereken şey veraset ilamıdır. Veraset ilamının bir diğer adı da mirasçılık belgesidir. Bu belge mahkemeden alınır ve vefat eden kişinin mirasçılarını resmiyete döker.
Mirasçılık sırası gereğince, damat kayınvalidesine veya kayınpederine mirasçı olamıyor. Ancak kayınvalide veya kayınpeder oğlu veya kızı hayattayken vefat ederse, mirası önce oğluna veya kızına kalır. Oğul veya kızının vefat etmesiyle oğul veya kıza geçen mirasın bir kısmı gelin veya damada geçebilir.
Eşlerden birisi öldüğünde ölen eşin edinilmiş mallarının toplam değerinden bu mallara ilişkin borçlar çıkarıldıktan sonra kalan miktar artık değer olarak ifade edilmektedir. Hayatta kalan eş diğer eşe ait artık değerin yarısı üzerinde hak sahibi olmaktadır ve bu hakkı katılma alacağı olarak ifade edilmektedir.
Medeni Kanun kapsamında yer alan esaslara göre, miras bırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyu olmaktadır. Çocuklar eşit olarak mirasçı oluyor. Dededen toruna doğrudan miras kalmıyor, ancak dedenin kendi altsoyunun kendisinden önce vefat etmesi halinde çocuğunun hakkı torunlara geçiyor.
Altsoyun saklı pay oranı yasal miras payının 1/2 'sidir. Anne ve babanın saklı pay oranı yasal miras payının 1/4 'üdür. Sağ kalan eş altsoy ile mirasçı olmuşsa, yasal miras payının tamamı saklı payıdır. Sağ kalan eş tek başına veya büyük anne ve büyük babalar ile mirasçı olmuşsa yasal miras payının 3/4'ü saklı payıdır.
1 Ekim 2008'den itibaren, yetim kız çocuğunun ölen anne ve babasından 2 maaş alma imkanı bulunuyor. Kız çocuğu bu maaşlardan yüksek olanın tamamını, diğerinin ise yarısını alıyor. Eşi ve babası vefat etmiş çalışmayan kadınların da çift maaş alma imkanı var.
Sigortalının veya emekli aylığı almakta olanların ölümü halinde, aylık bağlanmasına veya toptan ödeme yapılmasına hak kazanan eşi, çocukları, ana ve babası hak sahibi olarak tanımlanmıştır. Bu bağlamda, hak sahibi olarak tanımlanmayan sigortalının torununa hiçbir koşulda aylık bağlanması mümkün değildir.
Kadınlara bağlanma şartları erkekler için de oluşmuşsa erkeklere de ölüm aylığı bağlanıyor. Aylığın kesilmesine sebep olan tek değişiklik ise ikinci bir evliliktir. Koca evlenmediği sürece vefat eden eşinin maaşını alabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri