Fakat ölü oda sıcaklığında veya daha sıcak bir havada beklerse artık kan dolaşımı durmuş olduğundan kas ve organlarda bakteriyel üremeler başlar, kan otoliz olur ve bu ortamda bakteri ve bakteri toksinleri yayılır. Bu durumda toksisite artar ve ette çürüme başlar.
“Allah, size yalnızca ölüyü /leşi, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı/yasakladı. Ama kim onları yemeye mecbur kalırsa -bir arzu ve iştah duymamak ve zaruri ihtiyacının üstüne çıkmamak şartıyla- günaha girmiş olmaz; çünkü, unutmayın, Allah çok bağışlayıcıdır, rahmet kaynağıdır.”
Onun için bu konu oldukça hassastır. Ölü hayvanlar, kanlarının fışkırmasını engelleyecek şekilde boğulan hayvanlar, dövülerek öldürülen hayvanlar, yüksekten düşerek ölen hayvanlar, boynuzlanarak ölen hayvanlar ve vahşi hayvanlar tarafından parçalanan hayvanların etleri haramdır (Maide:3).
Buna göre bir arabanın çarpmasıyla ölen bir hayvanın eti yenilmez. Fakat aslen eti helal olan ve üzerinde hayat eseri bulunan böyle bir hayvan, Besmele ile boğazlanırsa eti yenebilir.
Şüphesiz ki Allah çok bağışlayıcı ve esirgeyicidir." Ağaç parçası, taş gibi öldürücü şeylerle vurularak öldürülen hayvanın eti yenilmez. Böyle hayvanın kanı akıtılmadığı için bu et de murdar sayılmış ve haram kılınmıştır.
İlgili 18 soru bulundu
Ölen yabani hayvanlar yahut evcil hayvanlarımızı ne yapmamız gerekir, dinen sünnet nedir, gömmek/başka hayvanlara yedirmek vb.? Bu konuda dini bir emir veya yasak yoktur. Meseleye sağlık ve çevre açısından bakılmalıdır. En uygun olanı gömmek ise gömülmelidir.
Bir hayvan tüfekle avlanır, mermi hayvanın bedenine girerek parçalarsa, pak ve helal olur. Kurşunun sivri olup olmamasının farkı yoktur. Kurşunun demirden olması şart değildir. Ancak kurşun hayvanın bedenine girmez, değmesinin şiddetiyle veya hararetiyle hayvanı öldürürse, pak ve helal olması sakıncalıdır.
Penguen göğsü, hayvanın en sağlıklı kısmı olarak kabul edilir. Penguenler, balık, kalamar gibi deniz canlılarından beslendiği için, etinin balık aromasına benzediği düşünülmektedir. Ancak ülkelerin büyük bir çoğunluğunda, penguen eti satmak ve almak yasa dışıdır.
Ancak doğada, doğal sebeplerden dolayı ölmüş bir hayvan yeni ölmüş, kurtlanma başlamamış, ve kontroller sonucu parazit ya da bir hastalık taşımıyor ya da bir hastalık sebebi ile ölmemiş ise ve bu hayvan insan bünyesince tüketilebilir bir hayvan ise yenmesinde sorun yoktur.
Şafi Mezhebine baktığımızda ise Martı ve benzeri kuş türlerinin deniz kuşu olduğu söylenmektedir. Bundan dolayı Martı etinin yenen kuş türleri arasında yer aldığı söylenir. Bu mezhebe göre Martı eti yemek helaldir ve bir sakıncası yoktur.
Dinimizde ölü kurbanı veya kabir kurbanı diye bir kurban çeşidi yoktur. Ancak sevabı ölüye bağışlanmak üzere kurban kesilebilir. Ayrıca kurban borcu olup, hayatta iken vasiyet eden kişinin bıraktığı miras yeterli ise mirasçıları tarafından vasiyetinin yerine getirilmesi gerekir.
Allah ın emir ve yasaklarına uymakla görevlidirler; hayatları boyu bir imtihana tabi tutulurlar. Ölünce de ya cennete veya cehenneme girerler. Hayvanlar ise akıldan mahrum olduklarından, günah-sevap, hayır-şer, cennet-cehennem gibi kavramlar onlar için söz konusu değildir.
Evet, elbette acı çekerler.
Bu onların tercihi olan bir şey değil zaten, acıyı bilinçli olarak çekmiyoruz. Acı beyinde işleniyor, sonra bilince ulaşıyor. Zaten kontrol edilebilir olsaydı, hiçbir hayvan acı çekmeyi seçmezdi.
Domuz, kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, leopar, panda, panter, çita, jaguar, puma, sincap, samur, sansar, kokarca, goril, maymun türleri [şempanze, babun, gibon, orangutan], sırtlan, fil, köpek, kedi, kunduz, porsuk, vaşak, çakal, tilki, gelincik gibi, avını köpek dişiyle yakalayan yırtıcı hayvanlar yenmez.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğu hususunda görüş birliği bulunan hayvanlar şunlardır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar.
Av, günümüzde genellikle silâhla yapılmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz gibi avcı ava silâh atarken besmele çekmeli, hayvanı vurunca hemen koşup yanına varmalı, ölmemiş ise kesmelidir. Yetişmeden silâhın tesiri ile ölmüşse bir şey gerekmez, eti yenir.
Kur`ân`ın yenilmesini haram kıldığı maddelerin başında "meyte" tabir edilen "leş" gelmektedir. Leş, insan tarafından yenilmek üzere boğazlanmış veya avlanmış olmayıp, kendi kendine ölmüş bulunan hayvan veya kuşa denir. Böyle bir hayvan temiz değildir, yenilmez.
Resulullah (asm), horozların bu muntazam ötüşlerinin tesadüfî olmadığını, İlahî irade ile melek tarafından uyarıldıklarını nazar-ı dikkate arzetmektedir. Onlar madem ki bu işe müekkel bir meleği görerek ötmektedirler. Öyleyse o sırada yapılacak duaya meleğin "amin"i kazanılabilir.
Tavuğuna doğru besinler yedirmezsen ve böcek, kurt, leş, v. b gibi pis şeylerle beslersen, o tavukta haram kılınmış olur. Yani tavuk anca bitkisel besinler yedirerek helal olur. Tavuğunu temiz bir ortamda yetiştirip beslersen ozaman yenmesi helal olur.
Değerli kardeşimiz, Yaratılışı bakımından iğrenç olan birtakım hayvanların etleri de haramdır, yenmez: Fare, yaban faresi, akrep, yılan, kene, kurbağa, kara ve deniz kaplumbağası, arı, kara sinek, sivrisinek, köstebek, kirpi, bit, pire gibi hayvanların yenmesi caiz değildir.
Bu durum Kur'an-ı Kerim'de şöyle geçmektedir: “Yahudilere her tırnaklı hayvanı haram ettik. Koyunun ve sığırın iç yağını da haram ettik.” (Enam 146. ayet) Tavşan aynı kedi gibi tırnaklı bir hayvandır. Tavşan etinin Yahudilere yasaklı olduğu bir gerçektir; ama 'Aleviler bu yüzden tavşan yemezler' sözü batıldır.
Izgara veya güveçte pişirilen yılan eti, garnitür olarak da servis edilir. Nijerya: Kızartma ve ızgara yöntemiyle pişirilen yılan eti, çorba yapımında da kullanılır. Genellikle protein almak için tüketilir.
Bununla beraber kurbana fazla eziyet vermemek (ölüm acısını azaltmak) maksadıyla, kesim esnasında hayvanın elektrik şoku, narkoz veya benzeri bir yöntemle bayıltılarak kesilmesi caizdir.
Evcil hayvanlardan, koyun, keçi, sığır ve deve çeşitlerinin tamamı helaldir. At, katır ve eşek türü hayvanların da tamamı şiddetli mekruhtur. Köpek ve kedi cinslerinin tamamı ise haramdır.
Fakat başını kesecek kadar vakit olursa, başın olmadığı kısım yenilmez, ama başın bulunduğu kısım, diri kalması mümkün olmasa bile, hayvanın can çekişme hâlinde olması, İslâm'ın belirttiği usûle göre kesilmesi ve kesilirken de canlı olması şartıyla helâldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri