Diş dolgusu yapıldıktan sonra ilk 4-5 saat yemek yenmesi istenmez. Özellikle çok sıcak ve soğuk yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Dişte hassasiyet oluşturabilecek bu yiyecekler, dolgunun dişe tam olarak uyum sağlamasını da engeller.
Dolgu ardından, uyuşukluk geçmeden hiçbir şey tüketmemeniz gerekir. Zira anestezi etkisi ile dudak ve yanak ısırması, diş kırılması görülebilir. İlk dönemde meydana gelen diş hassasiyetleri için de sıcak ve soğuk şeylerin yenilip içilmemesine özen gösterilmelidir.
Amalgam dolgu, yemek yenebilecek sertliğe 2 saatte ulaşır. Genel olarak tam sertliğe ise 24 saatte ulaşmaktadır. Bundan dolayı da amalgam dolgu söz konusu ise hasta 2 saat herhangi bir şey tüketmemelidir. Bu süreden sonra da yalnızca yumuşak gıdalar tüketilmelidir.
Yemek yenmesi zorunlu durumlarda yumuşak gıdalarla tedavinin gerçekleştirildiği bölgenin tersinde tüketilmesi gerekmektedir. Sıcak veya soğuk içeceklerden uzak durulmalıdır. Dolgudan sonra yeme ve içme ilk 2 saat tüketilmemelidir. Ağız bakımı ve kişisel temizliğe dikkat edilmelidir.
İlk 24 saat içinde ağır ve yoğun spor yapmaktan kaçınılmalıdır. İlk 3 gün boyunca enfeksiyon bulaşma riski sebebiyle havuza girilmemelidir. İlk 3 gün boyunca alkol, sigara, aspirin, ağrı kesici ya da kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalı, yüksek oranda şeker, kafein ve sodyum içeren gıdalardan uzak durulmalıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Dudak ve dudak üstü, yanak, elmacık kemikleri bölgelerine yapılan prosedürlerin iyileşme süreleri de birbirinden farklı olabilir. Yüz dolgusu enjeksiyonundan sonra karşılaşılması olası yan etkilerden biri ödemdir. Yüz dolgusu prosedüründen sonra şişliklerin azaltılması için bol miktarda su tüketilmelidir.
Dolgu uygulamasından sonra dikkat edilmesi gerekenler:
– Dolgu uygulamasından sonra ilk 24 saat sıcak banyo, duş yapılmamalıdır.
Yüz dolgu uygulaması sonrasında hafif şişlik ve kızarıklık oluşması muhtemel bir durumdur. 1-2 gün içinde bu etkiler ortadan kalkar ve dolgu yüze yerleşmiş olur. Yaklaşık 2-3 hafta içerisinde tam görünümü oturur.
Diş dolgusu sonrası yenen yemek ve içeceklerden sonra, yeni dolgulu dişlerin fırçalanması, iple temizliği veya gargara yapılmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Dişin sinirlere yakın bölgesinde yapılan dolgu işlemi sonucunda, düzelmesi biraz daha fazla zaman almaktadır.
Fakat sakızın en büyük tehlikesi şeker değil dolgular, kaplamalar ve köprüler üzerindeki yıkıcı etkisidir. Ayrıca, sakız çiğnemekle tükürük üretimi artar, bu da alkali üretimine yol açar. Alkali, dolgu maddelerini ve diş minesini eritir.
Dişlerin fırçalanabilmesi için dolgunun genel sertliğe ulaşma süreci tamamlanmış olması gerekmektedir. Dolgunun genel sertliğe ulaşması 24 saatte olur.
Dolgu tedavisinden sonra gıda tüketimi için en uygun zaman uyuşukluğun geçmesinden sonraki zamandır. Ancak bu sefer de yenilen şeylere çok dikkat etmek gerekir. Sert ve ısırılması zor gıdalardan bir süre uzak durulmalıdır. Bunun dışında su ve benzeri içecekler dolgu tedavisinden sonra tüketilebilir.
Diş etlerinde yoğun biçimde görülen hassasiyet de hatalı dolgu işlemi ile alakalı olabilir. Hassasiyetler hastanın özelliğine göre değişir. Diş etlerinin yapısı, ağrı eşiği vb. kriterler bu durumu daha da arttırabilir. Hassasiyet geçmiyorsa hatalı diş dolgusu belirtileri söz konusu olabilir.
Dolgular genellikle yenilen sert yiyecekler nedeni ile düşmektedir. Ayrıca diş sıkma gibi durumlar dişte yer alan dolguların düşmesine sebebiyet verebilir. Diş dolgusu yaptıran bir kişi gerekilen ağız ve diş bakımını yerine getirmezse diş dolgusu kısa sürede düşebilir.
Ancak uzun süreli bir hassasiyet görülmesi hatalı diş dolgusuna işaret etmektedir. Dolgu yapılan diş 1 ay sonra neden ağrır? Bu durum da dolgunun hatalı bir şekilde yapıldığının göstergesidir.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
KİMLERE UYGULANMAZ? Dolgu maddeleri gebelere ve emzirme dönemindeki kişilere, 12 yaş altındakilere, immünsüpresif tedavi alanlara, aktif enfeksiyon ve inflamasyon bölgesine uygulanmaz.
Yeni yapılan dolgularda dişe yapılan işlem sırasında oluşan sıcaklık ve kullanılan kimyasallar nedeniyle bir süre hassasiyet hissi oluşabilir. Genellikle 2 haftaya yakın bir sürede giderek azalan soğuğa duyarlılık vardır. Derin dolgularda bu süre biraz daha uzayabilir ve doktorunuz sizi bu konuda uyaracaktır.
Bununla birlikte, diş dolguları ve bonding işlemleri genellikle ağız kokusu yapmazlar ve hatta diş çürüklerini veya diğer ağız sağlığı sorunlarını tedavi ederek ağız kokusunu azaltabilirler. Ağız kokusu, genellikle ağızda birikmiş bakterilerden kaynaklanır. Ağız kokusunun farklı sebepleri de olabilir.
Dudak dolgusu işleminden sonra kişilerin dudaklarında hafif bir şişlik ve morluk oluşabilir. Bu yan etkiler normaldir ve çoğunlukla şişlik üçüncü gün itibariyle azalmaktadır. Dolgu uygulaması yapılmasını takiben yaklaşık bir hafta sonra şişlikler tam inmiş ve dudaklar olması gereken ve beklenen forma ulaşmış olur.
Dudaklarda; dudak dolgusu işleminden sonra, ödem ve morluk görülmesi normaldir. Genelde bir hafta-on gün sonra dudaklar normal haline döner. Tabii ödem bu süre içinde de giderek hafifleyecektir. Günde birkaç defa soğuk kompres yapmak ödemin daha çabuk inmesini sağlayabilir.
Sıcak su dudak dolgusunu eritir mi? Hayır, sıcak su dudak dolgusunu eritmez. İlk iki gün dudak dolgusu için oldukça önemlidir. Enjeksiyon işlemi tamamlandıktan sonra dudakları bir darbeye maruz bırakmamak önemlidir.
İşlemin yapıldığı gün sonra itibariyle birkaç gün boyunca yüzüstü yada yan yatış pozisyonun dolgunun ezilmesine yol açarak verimliliğini etkileyebileceğini hastaya söylüyoruz. Bundan dolayı mümkün olduğu kadar sırt üstü yatmalarını önermekteyiz.
Kolay ve acısız bir işlem olan diş dolgu sonrasında en çok merak edilen konu ise, kaç saat sonra yemek yenilebileceğidir. Diş dolgusu işlemin yaklaşık 2 saat sonra yemek yenilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri