Dr. Sezgin Mumcu, halk arasında' Trabzon hurması, cennet hurması' olarakta bilinen 'persimmon'un mide ve ince bağırsakta kümeleşip sertleşmesinden (
Anavatanı Çin olan ve tarihi İpek Yolu ile Anadolu'ya Trabzon üzerinden yayıldığı için 'Trabzon hurması' olarak adlandırılan meyvenin üretiminde Trabzon Türkiye'de en alt sıralarda yer alıyor.
Trabzon Hurması Neden Ağzı Uyuşturur? Hurma cinsleri tatlı ve buruk şeklinde ikiye ayrılabilir. Trabzon hurmasının en güçlü içeriği olan tanen, olgunlaşmamış tüm hurmalarda mevcuttur. Bu sebeple olgunlaşmamış trabzon hurması tüketirken, ağız burkan bir tat alırız.
"Trabzon hurmasının uzun süre ve çok miktarda yenilmesi halinde mide içinde zamanla birikerek sindirilemeyen kitleler oluşturabilir. Özellikle şeker hastaları ve daha önce mide ameliyatı olan hastalarda bu durumla daha sıklıkla karşılaşılabilir.
Uzmanlar, fazla cennet hurmasının karaciğer yağlanmasına, hazımsızlık, gaz, şişkinlik gibi rahatsızlıklara neden olabileceğini söyledi.
İlgili 24 soru bulundu
Cinsel gücü arttırıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Lif açısından oldukça zengin olduğu için kabızlığı önlüyor.
Bu gruptaki çeşitlerin yakınında tozlayıcı özelliği olan bir çeşit varsa veya kendini tozlayabiliyorsa tozlaşma sonucunda meyvelerde çekirdek oluşur. Böylece meyve et rengi kahverengiye dönüşür ve kendine has, burukluğu olmayan tatlı bir meyve meydana gelir. Üç çekirdek bile meyvenin burukluğunu tamamen giderebilir.
Hurma çekirdeğinin direkt ağız yolu ile yutulması tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Soluk borusuna kaçan hurma çekirdekleri nefes almayı güçleştirebilir. O nedenle hurma çekirdeği mutlaka öğütüldükten sonra tüketilmelidir. Bu çekirdekler öğütüldükten sonra kahve yapılarak tüketilebilir.
Antraknoz hastalığının (Colletotrichumspp. -Mantar) oluşturduğu hasar sürgünlerde, yapraklarda ve meyvelerde görülür.Sürgünlerde, ortasında hafif bir çöküntü olan siyah lezyonlar oluşur. Sürgünler sertleştikçe lezyonlar da siyaha dönerek kahverengiye döner ve çatlar. Şiddetli ise sürgün ölür.
Trabzon Hurması Zararları
Trabzon hurması hazımsızlık sorununa iyi gelen bir besindir. Ancak tüketiminde aşırıya kaçınıldığında bu sağlıklı besin kabızlık problemine yol açabilir. Bunun yanı sıra mide asitleri ile etkileşime girebilir. Bu etkileşim sonucunda mide sorunları meydana gelebilir.
Kabuğu ince, içyapısı jöle kıvamında olan bu meyvenin açılan çekirdeklerinin içinde kaşık, çatal ya da bıçağı andıran minik bir görüntü karşılar bizi. Bunu bilen insanlar, bu şekillerin anlamlarından kışın nasıl geçeceğiyle ilgili tahmin yürütür. Çatal, kışın daha hafif geçeceğini ve ılıman bir havayı işaret eder.
Yorgunluk ve stresi azaltan Trabzon hurmasının günde en fazla iki tane tüketilmesini tavsiye eden Uysal, zaman zaman bu meyvenin çok fazla tüketilmesine bağlı sağlık sorunları nedeniyle hastaneye başvuranlar olduğunu ifade etti.
Son yıllarda pek çok yazıda veya yayında adını sıklıkla duyulan, bilimsel adı Diospyros kaki olan ve halk arasında Trabzon hurması, cennet hurması, Akdeniz hurması veya Japon hurması gibi farklı isimlerle bilinen bu mucizevi meyvenin faydaları bir hayli fazladır.
Çikolatalı olarak bilinen tatlı bir aromaya sahip olan cennet hurması ve hafif ekşi damaklarda mayhoş bir iz bırakan cennet hurması, ülkenin pek çok yerinde severek tüketilmektedir.
Cennet hurması olgunlaştığında bekletmeden tüketebilirsiniz.
ENFEKSİYONDAN HURMA ÇEKİRDEĞİ İLE KORUNUN
Hurma çekirdeği özellikle mevsim geçişlerinde artan enfeksiyon hastalıklarına karşı koruma sağlar. Patojenik virüslere karşı antiviral koruma olarak görev yapar. Birçok viral enfeksiyon tipinin tedavisinde ve önlenmesinde önemli rol oynar.
ABD'li bilim insanlarının araştırmasına göre, hurma ve kan şekeri arasında dengede tutulması gereken bir nokta var. Hurmayı tek sayılar üzerinden yerseniz şekeri karbonhidrata çevriliyor ve vücuda enerji veriyor. Eğer çift olarak yerseniz ( 2-4-6) şeker potasyuma dönüşüyor ve böbrekleri olumsuz etkiliyor.
Cennet Hurmasının Zararları:
-Çok şekerli olmasından dolayı kilo aldırabilir. -Diyabet hastaları fazla tüketmemelidir. Vücuttaki şekeri yükseltir. -Alerjik etkisi olabilir.
trabzon hurmasina sekil olarak benzeyen, fakat daha kucuk ve olgunlastiginda siyah renkte olan bir meyvedir. karadeniz yoresinde yetisir. bunun agaci 7 metreden yuksek olabilir. bu hurmalarin yol actigi gaz cok kotu kokar. bunun icin osuruk hurmasi denir.
Günlük bir adet cennet hurması tüketilmesi C vitamini ihtiyacının tamamını karşılar. Zengin A vitamini içeriğiyle de göz sağlığını koruyucu etkileri bulunur.
Hurmanın Zararları
Çünkü şeker oranı yüksek bir meyvedir. Kalorisi yüksek bir besin olduğu için uzmanlar kilo problemi yaşayan kişilere tavsiye etmemektedir. Fazla tüketim gerçekleşirse göz ve baş ağrısı yaptığı söylenmektedir. Aşırı tüketimin yaratacağı bir diğer problem dalağa zarar verme ihtimalidir.
"Kadınlarda cinsel isteği ve gücü arttıran yiyecekler; muz, zencefil, çilek, bal, avokado, havyar, istiridye, vanilya, kırmızı biber, kuşkonmaz, yumurta gibi besinlerdir. Bu besinler; kadınlarda cinsel isteği ve libidoyu arttıran besinlerdir.
Yürüyüş, koşma, yüzme gibi düzenli yapacağınız egzersizler, kan dolaşımınızı düzenleyerek libidoyu ve cinsel performansı artırır. Ayrıca Kegel egzersizleri de pelvik taban kaslarını güçlendirerek cinsel yaşama pozitif katkılar sağlar ve orgazm olmayı kolaylaştırır.
Afrodizyak etkisi gösteren hurma, cinsel gücü ve isteği artıyor. Çiftlerde cinsel soğukluğu bitiriyor. Besleyici içeriği ile hurma, hem vücuda hem de aşka güç veriyor. Afrodizyak etkisi gösteren hurma, cinsel gücü ve isteği artıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri