Öğle namazı 5 vakit namaz içerisinde ikinci kılınan namazdandır. Toplamda 10 rekat olan öğle namazının 4 rekatı sünnet, 4 rekatı farz ve son 2 rekatı ise son sünnet şeklindedir. Sabah, ikindi, akşam ve yatsı namaz vakitlerinde olduğu gibi okunan dualar aynıdır.
4 rekatı sünnet, 4 rekatı farz ve son 2 rekatı ise son sünnet şeklinde kılınan öğle namazı tamamı 10 rekattır. Öğle namazı 5 vakit namaz içerisinde ikinci olarak kılınır.
Öğle namazı 4 rekat ilk sünnet, 4 rekat farz, 2 rekat son sünnet olmak üzere toplamda 10 rekattır. Öğle namazının ilk önce 4 rekat sünneti daha sonra 4 rekat farzı kılınır, en son olarak 2 rekat son sünneti kılınır. Böylelikle öğle namazının 10 rekatı eda edilmiş olur.
Beş vakit namaz, 4 rekat sabah, 10 rekat öğle, 8 rekat ikindi, 5 rekat akşam, 10 rekat yatsı ve 3 rekat vitir olmak üzere toplamda 40 rekattan oluşuyor. Peki, 5 vakit namaz nasıl kılınır? Sabah, öğle, ikindi, akşam, yatsı, vitir namazı kaç rekat? İşte namaz rekatları ve kılınışı…
İlgili 36 soru bulundu
Sabah namazı 4 rekat, öğle namazı 10 rekat, ikindi namazı 8 rekat, akşam namazı 5 rekat ve yatsı namazı 13 rekattır.
Yatsı namazı beş vakit namazdan sonuncusudur. Toplam 13 rekattır, 4'ü sünnet, 4'ü farz, 2'si son sünnet 3 rekâtta vitir vacip namazı kılınmaktadır.
Peygamber öğle namazının sünnetlerini hiç terk etmemiştir. Öğle namazlarından önce ve sonra kıldığı namazların genellikle kendi evinde kılmıştır. Hz. Muhammed öğle namazının farzından önce 4 rekat ve öğle namazından sonra da 4 rekat olmak üzere sünnetleri kılmıştır.
Farz Namazlar.
Beş ayrı vakitte kılınan günlük farz namazlar, sabah namazı iki rek'at, öğle namazı dört rek'at, ikindi namazı dört rek'at, akşam namazı üç rek'at ve yatsı namazı dört rek'at olmak üzere toplam on yedi rek'at, cuma günü öğle namazının vaktinde cemaatle kılınan cuma namazının farzı iki rek'attır.
Namaz; tekbir, kıyam, rükü, secde ve selam gibi kısımlardan oluşur. İslam'ın beş şartından olan namaz ibadeti akıl balig olan Müslüman'a farz-ı ayndır. Sabah namazı, 2 sünnet, 2 farzdır. Öğle namazı, 4 sünnet, 4 farz ve 2 son sünnettir.
Farz namazda da sünnette olduğu gibi ilk Subhaneke ve ardından Euzü Besmele çekilerek Fatiha suresi okunur. Kuran-ı Kerim'den en az 3 ayet olan bir sure okunur. Surelerin okunmasından sonra rüküya gidilir ve 3 defa subhane rabbiyel azim denir. Rüküdan kalkarken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denir.
– Ettehıyyatü okunur. – Salli ve Barik duaları okunur. Daha sonra "Allah'u Ekber" denir ve üçüncü rekat için ayağa kalkılır. Sübhaneke okunur.
Sübhaneke duası da her namazın ilk rekatında iftitah tekbirinden sonra okunan ilk duadır. Namaz kılarken okunan dua ve sureler arasında bulunduğundan dolayı Subhaneke duası okunuşu bilinmesi gereklidir.
Cenaze namazı rükû ve secdesi olmayan bir namazdır; rükünleri kıyam ve tekbirlerdir. Cenaze namazında iftitâh (başlangıç) tekbiriyle birlikte dört tekbir bulunmaktadır. Selâm vermek vaciptir.
Öğle namazının son sünneti iki rekat kılınabileceği gibi, dört rekat da kılınabilir. Bu on sünnetin dört rekat sonunda selâm verilince, ilk oturuşta yalnız "Rabbenâ âtinâ" duası okunmaz. Üçüncü rekat için tekbir alınarak ayağa kalkınca yine "Sübhaneke" okunur. Sonra bu son iki rekat evvelki iki rekat gibi kılınır.
Rekât (Ar. Arapça: رَكْعَةٌ), İslâm dinindeki namazı oluşturan kıyam, rükû ve iki secdeyi kapsayan kısımlardan her biridir. Rekât, Arapça rukû, yani ayakta öne eğilme kelimesinden türer. Namaz, genellikle iki ilâ dört rekâttan meydana gelir.
İşte sıkça sorulan soru vakit namazlarının sadece farzlarının kılınıp sünnetleri terk etmenin caiz olup olmadığıdır. Alimlerin ittifak içinde oldukları konu sünnetlerin terki halinde bunun günah olmadığıdır. Ancak bu sünnetleri terk etmenin büyük sevap kaybına neden olacağı hususunun da altını çizmektedirler.
“Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazının farzını kılmaya” diye niyet edilir. “Allahü Ekber” diyerek iftitah tekbiri alınır. Erkekler, tekbir alırken; ellerin içi kıbleye karşı ve parmaklar normal açıklıkta bulunur. Başparmaklar, kulak yumuşağı hizasına gelecek şekilde eller yukarıya kaldırılır.
Salâ, Arapça ṣlw kökünden gelen ve "secde, secde ederek yapılan ibadet, namaz" anlamındaki ṣalā(t) صلاة sözcüğünden alıntıdır.
Muhammed (sav)'in namazlarını iki rekât ve sabah ve akşam olmak üzere iki vakit olarak kılmış olması, abdestte de vurgu yapılarak gece namazı ilavesiyle, Miraç ile birlikte beş vakit namazın ikişer rekât olarak farz olması ve daha sonra akşam ve sabah namazı hariç diğer vakit namazlarının dört rekât olarak farz oluşu, ...
Efendimiz, Hz. Cebrail'in Öğrettiği Şekilde İlk Namazı Kılar...
Değerli kardeşimiz, Son sünnet farzdan önce kılınamaz. Ancak zamanında kılınamayan bazı vakit sünnetleri, daha sonra (fardan sonra) kılınarak kaza edilir.
Dilek namazı olarak da bilinen hacet namazı da bir Müslümanın dilekleri, duaları veyahut ihtiyaçları için Allah'tan yardım istemek amacı ile kıldığı namazdır. Hacet namazı 2, 4 veya 12 rekat olarak kılınır.
Örneğin yatsı namazını saat 10'da kılmış, uyuyup iki saat sonra uyanmış ve teheccüd namazı kılmış. Sonra tekrar uyumuş. Bu mümkündür. Bu şekilde değil de gece saat 2'de veya 3'te, teheccüdü kılıp yatabilir.
Teheccüd namazı kılacak kişi, “Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazı kılmaya” şeklinde niyet edebilir. Teheccüd namazının iki-sekiz rek'at arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri