C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
C Sınıfı Ehliyet Nedir? C sınıfı ehliyet, kamyon ve çekici tipi araçların kullanılabilmesine olanak tanıyor. Geçerlilik süresi 5 yıl olan C tipi ehliyet alabilmek için B sınıfı ehliyette tecrübe şartı aranıyor.
C sınıfı ehliyete sahip kişiler 14 kişiden fazla yolcu taşıyabilecek olan araçları kullanamaz. Otobüsler 14 yolcudan fazlasını taşıyabileceği için, C sınıfı ehliyete sahip olan kişiler otobüs kullanamaz.
C sınıfı sürücü belgesi ile azami yüklü ağırlığı 12.000 kilogramdan fazla yük taşımak için imal edilmiş kamyon. Asgari yaş sınırı 21 olup B sınıfı ehliyet ile deneyim ve tecrübe aranmaktadır. C sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 5 yıldır.
Yolcu sayısı 16 kişiden fazla olmamak şartıyla, C sınıfı ehliyete sahip olan kişiler, kamyon, çekici, traktör ve tır gibi araçları kullanabiliyor. Ama eğer yolcu sayısı 15 ve üzeri bir sayıda ise ehliyet tipinizin D sınıfı ehliyet olması gerekiyor.
İlgili 17 soru bulundu
Minibüs ehliyeti ( D1 sınıfı ehliyet ) almak için 21 yaşını doldurmuş, 22 yaşından gün almış olmanız gerekiyor. Minibüs ehliyeti direksiyon sınavında ise sizden otomobil ehliyeti alanlardan istenilen uygulamaların aynılarını en az 10 koltuklu bir minibüs ile yapmanız isteniyor.
D Sınıfı Ehliyet ile 14 kişiden fazla yolcu taşımacılığı için gerekmektedir. D sınıfı ehliyet ile her türlü otobüs kullanılır. 24 yaşından gün alan herkes D Sınıfı Ağır Vasıta otobüs ehliyet alabilirler.
Tır kullanabilmek istiyorsanız öncelikle Otomobil Ehliyeti (B sınıfı), ardından Kamyon Ehliyeti (C sınıfı ehliyet) almanız gerekiyor. C sınıfı ehliyetle Kamyon kullanabiliyor, ancak Tır kullanamıyorsunuz. Tır kullanabilmek için ise C sınıfı ehliyet aldıktan sonra CE sınıfı ehliyet almanız gerekiyor.
C sınıfına ait olan ehliyetle kamyon ve çekiciler kullanılmaktadır. C1 sınıfına ait olan ehliyetle ise 7,5 tona kadar olan kamyon ve çekiciler kullanılabilmektedir. C1E sınıfına ait olan ehliyetlerle ise 12 tona kadar olan kamyon ve çekicileri kullanmak mümkün olmaktadır.
Eğer C sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır diye merak ediyorsanız bu kategorideki araçlar oldukça geniş kapsamlıdır. Dolayısıyla C sınıfı sürücü belgesine sahip olan vatandaşlar aynı zamanda B, B1, C1, F ve M sınıfına özel araçları da kullanabilmektedir.
Öncelikle tır ehliyeti almadan önce B sınıfı ehliyet almanız gerekmekte. Değişen kanunlarla birlikte artık direkt olarak C sınıfı ehliyet verilmiyor. B sınıfı ehliyetinizi aldıktan sonra 21 yaşını doldurup, 22'den gün aldıysanız C sınıfı ehliyet için başvuruda bulunabilirsiniz.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin 4.154,70 TL harç bedeli, 624 TL değerli kağıt bedeli ve 145 TL vakıf bedeli olmak üzere 4.923,70 TL ödemesi gereklidir.
C (Kamyon), CE (Çekici)
Ayrıca 769 TL Ehliyet kart ücreti. Toplam ödenmesi gereken bedel 4923,70 TL.
C sınıfı ehliyete sahip olmak için istenen ilk şey B sınıfı ehliyeti almış olmaktır. C sınıfı ehliyet almak için kişilerin bir kursa kaydolması, yazılı sınava ve direksiyon sınavına girmesi gerekmektesonrasında ise C sınıfı ehliyet sahibi olabilmek için sadece direksiyon sınavına girilmesi yeterli.
c) Kalkış yapmadan önce aynaları ile trafiği kontrol etmiyor. ç) Kalkış yaparken omuz üstü bakış ile kör nokta kontrolü yapmıyor. d) Kalkış yaparken sinyal vermiyor. e) Kalkış yaparken aracı sarsıyor.
Yük taşımak ya da hafriyat kamyonu kullanabilmek için C sınıfı ehliyet almak şarttır. C sınıfı ehliyeti alanlar otomobil kullanabilirler ve kamyonet de kullanabiliyorlar. Ama Tır ya da Römorklu araçlar için D sınıfı ehliyet almak gerekiyor.
C1 sınıfı ehliyet, kamyon ve çekici kullanma ehliyetidir. Lakin C sınıfı ehliyet aslında bundan çok daha kapsamlıdır. Zira C sınıfı ehliyete sahip insanlar başka araç türlerini de kullanabilmektedir. Ülkemizde C sınıfı ehliyet almak birtakım özel şartlara bağlanmıştır.
Silobas operatörü belgesine sahip. En az 5 yıllık E veya D sınıfı ehliyet sahibi. Operatörlük, araç bilgisi, arıza tespit etme ve giderme konusunda tecrübeli. SRC, psikoteknik belgelerine ve dijital ehliyete sahip.
C Ehliyet Belgeleri; kamyon ve kamyonet kullanacak sürücülere verilen ehliyet belgesidir. Unutmayalım ki mesleki anlamda kullanacağınız ehliyet belgesinin yanında bir de SRC 3 Belgesi veya SRC 4 Belgesine de sahip olmanız gerekmektedir.
*B sınıfı ehliyetten C sınıfı ehliyete geçişlerde kurs ücreti 9000 TL, direksiyon sınav ücreti 295 TL, 4.927 TL vergisi vardır. Ehliyetiniz olduğu için yazılı sınava girme zorunluluğunuz yoktur.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
B sınıfı ehliyet, genellikle otomobil kullanmak isteyen sürücüler tarafından alınmaktadır.B sınıfı ehliyet sahipleri minibüs kullanabiliyordu. Fakat yapılan değişiklikler sonrasında minibüs kullanmak isteyenlerin artık D1 sınıfı ehliyet alması gerekir.
Ağır vasıta otobüs sürücü belgesi, D grubu içerisinde yer alır.
9 ve daha az koltuğa sahip olanlar otomobil, 18 ve üstü ise otobüs olarak kayda geçer. D1 sınıfı ehliyet sahipleri 16+1 kişilik minibüs kullanabilir; fakat tüm minibüs çeşitlerini kullanmak için yeterli değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri