Şafi Mezhebine Göre İkindi Namazının Dört Rekat Farzı
Günde beş vakit farz namaz vardır. Sabah namazının farzı 2, öğlenin 4, ikindinin 4, akşamın 3, yatsının da 4 rekâttır. Ayrıca beş vakit namazın farzları ile birlikte kılınan ve “Revatib” denilen sünnet namazlar da vardır.
Farzı iki rekâttır. Farzından önce iki rekât müekked, iki de gayr-ı müekked; farzından sonra da iki rekât müekked, iki de gayr-ı müekked olmak üzere toplam sekiz rekât sünnet namaz kılınır.
Toplam 8 rekattan oluşur. 4'ü sünnet 4'ü farz olarak kılınır. Namazda sonra dua etmek ve tesbihat yapmak sünnettir.
İkindi Namazı: Bu namazın ilk vakti, her şeyin gölgesi kendi mislini geçtikten sonra başlar. Son vakti ise makul olan görüşe göre, her şeyin gölgesi kendi gölgesinin iki misline yetişinceye kadardır. Güneşin batmasına kadar da kılınmasına caizdir.
İlgili 28 soru bulundu
Şâfiî mezhebine göre ise güneşin doğuşu, tam tepede oluşu ve batışı zamanında sadece nâfile namaz kılmak mekruhtur. Ancak bu vakitlerde farz namazlar, kaza namazları, revâtib sünnetler, tahiyyetü'l-mescid gibi sebepli namazlar kılınabilir.
Yukarıda açıkladığımız beş5 vaktin farz olan namazlarının rekat sayıları şunlardır: Sabah namazı: 2 rekattır. Öğlen namazı: 4 rekattır. İkindi namazı: 4 rekatır.
İkindi namazı 8 rekattır.
İkindi namazının öncelikle 4 rekat olan sünneti daha sonra da 4 rekat olan farzı kılınır.
İkindi namazı 8 rekattan oluşmaktadır. 4 sünnet, 4 farz olarak belirlenmiştir.
İkindi namazı 4 rekat sünnet 4 rekat farz olmak üzere toplam 8 rekattır.
Dört rekatlık sünnet ile dört rekatlık farz namazından meydana gelen ikindi namazı toplam 8 rekattan oluşmaktadır. İlk rekâtta ikindi namazının sünnetini kılmak için niyet edilir ve "Allahu Ekber" diyerek eller bağlanır.
İkindi namazının dört rekat farzı
Şafi Mezhebine Göre Akşam Namazının Üç Rekat Farzı
III) Akşam namazının farzından önce 2 rek'ât; Bu durumda Şafiilerde akşam namazı 7 rekât oluyor. Şöyle ki: Başlangıçta 2 rekât sünnet-i gayr-ı müekkede kılınır. Ardından 3 rekât farz kılınır. Farzdan sonra 2 rekât sünnet-i müekkede kılınır.
Bunu, vaktin çıkmasından veya cemaatin kaçırılmasından korkulmadığı takdirde farzdan önce kılmak sünnettir. Şayet anılan durumların vukuundan korkulursa önce farz, sonra da bu iki rek'atlık sünnetin kılınır ki, bunda da hiçbir mekruhluk yoktur.
Şafi mezhebine göre ise imsak vakti girdikten ve ezan okunduktan hemen sonra sabah namazını kılmak daha uygun olmaktadır. Sabah namazı vakti imsak vakti girdikten hemen sonra kılınabilmektedir. Bununla beraber ezanı beklemek ve ezandan sonra kılmak da faziletli olmaktadır.
Ali (ra)'den rivayetine göre, “Resulullah (a.s.m.) ikindi namazının farzından önce iki rekât kılardı.” Bu hadislere göre, ikindi ve yatsı namazından önce dörder rekât kılmak menduptur. Sevabı ve fazileti yüksek bir ibadettir.
Çeşitli hadislerden anlaşıldığına göre Peygamber (sav) teravih namazını yalnız sekiz rekât olarak kılmıştır. Fazlasını ne kılmış ne de emretmiştir. Buhari Aişe'den şöyle rivayet ediyor: Peygamber (sav) Ramazan-ı şerif'in içinde ve dışında (nafile olarak) on bir rekâttan fazla kılmazdı.
Yani ikindi namazının sünneti iki rekât olarak da kılınabilir.
Bu namazların üçüncü rekatında Sübhaneke okunmasının nedeni gayr-i müekked sünnet olmasındandır. İki rekatta bir selam verilse bile kaza edilmesi gerekmez.
Sekiz rekattan fazla kılmanın mekruh olduğunun dayandığı delil ise, Hz. Peygamber (asm)'in sekiz rekattan fazla kılmamasıdır.
Salli duası, ikindi ve yatsı namazlarının ilk sünnetinde, Teravih namazlarının ikinci rekatında, Cuma hutbelerinde okunur.
Şafi Mezhebine Göre Yatsı Namazının Dört Rekat Farzı
Sabah namazı 4 rekat, öğle namazı 10 rekat, ikindi namazı 8 rekat, akşam namazı 5 rekat ve yatsı namazı 13 rekattır.
Şafii Mezhebine göre; akşam ve yatsı namazlarının farzından önce, hafif olarak iki rekat namaz kılmak sünnettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri