D) Ölme dönemi: Durma devresi değişmedikçe, mikroplar bu uygun olmayan koşullar altında ölmeye başlarlar. Populasyon, sayıca giderek, azalır. Ancak, bütün mikroplar ölmeyebilirler. Bazıları canlılıklarını koruyabilir.
Ölüm fazı (Letal): Bir populasyon durgun faza ulaştıktan sonra inkübasyon devam ediyorsa, hücreler canlı kalabilir ve metabolik faaliyetlerine devam ederler, fakat çoğunluğu ölür. Hücrelerin çoğunluğunun öldüğü bu faza ölüm fazı denmektedir.
Log Fazı veya Logaritmik Artış Fazı
M.o nın üremeye başladığı dönemdir. M.o adapte olduğu besiyerinde hızla üremeye başlar. Üreme hızı değişmez – sabittir-ancak pozitiftir. Jenerasyon süresi: Hücre sayısının 2 katına çıkma süresidir.
Adaptasyon evresi (Lag Faz): Belirli bir besi ortamına inoküle edilen bakterinin yeni ortama uyum gösterip çoğalmaya başlayana kadar belirli bir süre geçer. Bakteri kültürü bu süreyi, makro ve mikro moleküler bileşimini yeniden düzenlemek, substrata bağlı olarak enzimlerini sentezlemek için kullanır.
Bakteri populasyonunda meydana gelen her bölünmeye generasyon ve iki generasyon arasında geçen zamana da generasyon süresi adı verilir. Her generasyon sonunda populasyondaki fert sayısı iki misli artar. Generasyon süresi bakterilerde çok değişiklik gösterir.
İlgili 35 soru bulundu
Fazlardan birine hareketli (mobil) faz, diğerine ise durgun faz (stasyoner faz) denir. Karışımdaki her maddenin hareket hızı, maddenin hareketli veya mobil faza olan ilgisine göre belirlenir. Hareketli faza daha çok ilgisi olan maddeler daha hızlı hareket ederler.
Bir şahsın akrabalı yetiştirme derecesi o şahsın ebeveyninin akrabalık derecesinin yarısına eşittir. Eğer ebeveynin müşterek ceddide akrabalı yetiştirilmiş ise çıkan netice ebeveynin 1 ilave edilmiş akrabalı yetiştirilme derecesi ile çarpılır.
Termofil/Thermophile: Yüksek sıcaklıkları (45°C üzeri) seven mikroorganizmalar. Bacillus stearothermophilus gibi termofiller ısıl işlem gören ürünlerde sorun yaratabilmektedirler. Termofilik organizmalar ile ilgili çalışmalarda inkübasyon sıcaklığı genel olarak 55-60°C'dir.
Büyümenin ikinci evresi logaritmik faz (log fazı) veya üssel faz olarak adlandırılır. Bu evrede üssel büyüme olur. Bu evrede hücrelerin büyüme hızı (k), hücre sayısının iki katına çıkma süresi de jenerasyon zamanı (g) olarak adlandırılır.
Şu halde düşük sıcaklık mikroorganizmanın gelişmesini durdurur ancak yüksek sıcaklık mikroorganizmayı öldürür. Mikroorganizmaların yüksek sıcaklığa dayanıklılıkları farklıdır. Bazı mikroorganizmalar 70-80 oC 'da bir kaç dakikada ölürken bazıları kaynama sıcaklığının çok üzerinde (121 oC 'da 15 dakikada) ancak ölürler.
C) Durma dönemi: Mikropların ürediği sınırlı miktardaki sıvı ortamdaki bozulan optimal koşullar değişmediği veya düzeltilmediği takdirde, üreme giderek yavaşlar. Bakteri populasyonu bir süre sayıca değişmeden kalır ve sonra azalmaya başlar (C). Bu fazda bulunan tüm mikroplarda, bölünme birden durmaz.
A) Latent dönem: Bu fazda yeni veya değişik ortama ekilen mikroplarda üreme olmadığından sayıca da bir artma olmaz. Buna karşın, bakteriler yeni enzimler, metabolik intermedierler ve gerekli maddeleri sentezlediğinden, metabolizma artmıştır.
EV AKARLARI VE BAKTERİLER 60 DERECEDE YOK OLUYOR
Sıcak ve nemli ortamları çok seven ve bu ortamlarda hızla çoğalan bu canlılar, alerjiden astıma, pek çok solunum yolu rahatsızlığına neden oluyor. Proteinden oluşan bu canlıları yok etmenin en etkili yolu ise, yüksek ısı uygulamak.
Kuru gıdalarda üreyebilen mikroorganizmalardır.
Divizom,hücrenin uzunluğu orijinal boyunun iki misline çıkana kadar çubuk şeklindeki bir hücrenin merkezinde divizom septum olarak adlandırılan sitoplazmik membran ve hücre duvar materyal sentezini düzenler. Uzayan hücre daha sonra bölünerek iki kardeş hücre meydana getirir.
Psikrofil (soğuk seven) Bakteriler: Çoğalma sıcaklıkları 20°C'nin altındadır. Buzdolabında saklanan gıdaların bozulmasında önemli olan bakterilerdir. Örnek olarak Achromobacter, Alcaligenes ve Streptococcus verilebilir.
En yaygın kullanılanlar ise etil alkol ve izopropil alkoldür. Alkollerin bakterilere, virüslere ve mantarlara karşı etkili olduğu söyleniyor. Ancak dirençli olan bakteri türleri üzerinde kalıcı bir etkisi bulunmamaktadır. Alkol miktarı hacmi %50'nin altında ise, mikroplar üzerindeki öldürücü etkisi de oranda düşüyor.
MİKROBİK BÜYÜME
Mikrobiyal büyüme denilince sayısal artıştan bahsedilir. Eğer besiyerideki besin ve ortam şartları bakterinin büyümesi için elverişli ise ilk önce bakterilerin hacimsel büyümesi olur. Daha sonra, hacim bakımından büyüyen bakteri hücre bölünmesi ile çoğalarak sayısal artış olur.
(3) Escherichia coli :
0C'ler arasında üreyebilmektedir. Optimal ısı derecesi olan 37 0C'de gelişirler. Optimal pH değeri 7.2 iken, minimal pH değeri ise 5.0'dir.
fakültatif ne demek? Değişik koşullar altında yaşayabilme yeteneğine sahip olan. Hücre içinde veya oksjensiz koşullar gibi özel bir çevrede de yaşama yeteneğinde olma. İsteğe bağlı, mecburi olmayan.
2. Mezofil (Mesophile): Optimum gelişme sıcaklıkları 37-40oC olan ve yaşadığımız çevrelerde ve vücutlarımızda yaygın olarak bulunan bu organizmaların minimum sıcaklıkları 15oC, maksimum sıcaklıkları ise 45oC'dir.
10-11 gibi yüksek pH değerlerinde gelişebilen mikroorganizmalara alkalifiller adı verilir. 10 ve daha yüksek pH' da gelişebilen mikroorganizmalar “ekstrem alkalifilik”tir.
Büyük Büyük Dede/Nine/Torun: %6.25 - Dede ve ninelerin dede ve nineleri ile, torunların torunlarıdır. 5. Derece Akrabalar. Önceki Nesilden Çifte Kuzen: %12.5 - Ebeveyninizin çifte kuzenleridir.
1.Saf Yetiştirme
Saf yetiştirme bir populasyon (ırk) içerisindeki hayvanların birbirleriyle çiftleştirilmesidir. Her generasyonda her bir cinsiyetten ıslah hedefine en uygun hayvanlar seçilerek bir sonraki generasyonu üretmek üzere çiftleştirilirler. Saf yetiştirme nispeten güvenli bir ıslah yöntemidir.
Kısaca ırk; aynı tür içinde en az bir özellik bakımından birbirlerine benzeyen ve benzer oldukları bu ayırıcı özelliğin aynı şekilde döllerinde de görüldüğü hayvan grubu olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri