Çağatayca, Çağatay Türkçesi veya Doğu Türkçesi, 15. yüzyılda Timurluların idaresi altında gelişen ve 15. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına dek Orta Asya'daki Müslüman Türk halkları tarafından ortak yazı dili olarak kullanılan dildir. Çağatay Hanlığı, Kırım Hanlığı, Babürlüler ve tarihsel Orta Asya devletleri.
Çağatay ismi, Cengiz Han'ın oğlu Çağatay Han'dan gelmektedir. 1183 - 1242 yılları arasında yaşamış olan Çağatay Han, babası ve kardeşleriyle birçok sefere katılmış ve Moğol İmparatorluğunun sınırlarını genişletmesinde önemli rol oynamıştır.
Doğu Orta Türkçesi dönemi, literatürde slami Orta Asya Türk Edebi Dili veya Çağatayca olarak da adlandırılmıştır (Eckmann 1988: 1). Ancak Çağatayca adı bugün, bu dönemin sadece üçüncü evresini adlandırmak için kullanılmaktadır. Artzamanlı sınıflandırma için Eski Özbekçe terimine de rastlıyoruz.
Özellikle Eski Türkçenin yakın bir takipçisi olan Çağatay Türkçesi eserlerinde Köktürk ve Uygur dönemine ait bazı dil unsurları Çağataycanın karakteristik bir özelliği hâline gelirken bir kısmı da arkaik bir yapı özelliği gösterir.
İlgili 33 soru bulundu
Eski Türkçe döneminin başlangıç aşaması Köktürkçedir. Köktürkçe, “Türk” adının tarihî kaynaklarda ilk olarak geçtiği, Türkçenin ilk yazılı kaynaklarının bulunduğu ve Türkçenin yapısını gerçek bilgilerle tespit edebildiğimiz ilk dönemdir.
Çağatay Hanlığı, Moğol hükümdarı Cengiz Han'ın oğullarından Çağatay Han'ın adını taşıyan Türkleşmiş Moğol devletidir. Çağatay Hanlığı'nın 13. yüzyıl sonlarındaki bir haritası. Gri çizgiler modern uluslararası sınırları temsil etmektedir.
Türkçe, Eski Türkçe yazılmış ve Türk dillerinin bilinen ilk yazılı kaynağı olan Orhun Yazıtları ele alındığında yaklaşık 1.300 yıllık bir tarihe sahiptir.
Çağatay Türkçesi, Kuzey-Doğu Türkçesinin ikinci döneminin adı olup 15. yüzyılın başlarından 20. yüzyıl başlarına kadar olan dönemi kapsayan bir konuşma ve yazı dilidir.
Türk dilinin zamanımızdan 5500 yıl önce müstakil ve iki kollu bir dil olarak varlığı ispatlanmıştır. Eğer doğuştan, Sümerlerle temasa geldikleri zamana kadarki çözülme hızı sabit ise, İlk Türkçe veya Ana Türkçenin muazzam bir zaman önce yaşamış olması gerekir.
Çağatay ismi, Orta Asya Türk tarihinde derin kökleri olan ve Moğol İmparatorluğu'nun ikinci hükümdarı olan Cengiz Han'ın oğullarından birinin adı olan "Çağatay Han"dan türemiştir.
Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 7(1), 69-104. Kuzey-Doğu Türkçesinin ikinci dönemi olan Çağatay Türkçesi, Doğu Türklerinin 15. yüzyılın başlarından 20. yüzyılın başlarına kadar kullanılmaya devam eden yazı dilidir.
Bu dönemin Çağatay Türkçesiyle yazmı? olan başlıca temsilcisi, Ebu'l-gazi Bahadır Han'dır.
Çağatay Han (Moğolca: Цагадай, Tsagaday, Farsça: چغتاى خان; d. 22 Aralık 1183 - ö. 1 Temmuz 1242), Moğol prensi ve Cengiz Han'ın ikinci oğlu. Kardeşleriyle birlikte babasının Çin (1211 - 1216) ve Harezm (1219 - 1224) seferlerine katıldı. Harezmşahlar'ın başkenti Urgenç'in ele geçirilmesinde önemli rol oynadı (1221).
Çağatay, Karluk ya da Uygur grubu Türk dil ailesinin bir koludur. Bu dillerde birçok Orta Türkçe eser yazılmıştır. Karahanlılar'ın dili Türki, Fergani, Kaşgari veya Haqani olarak biliniyordu. Çağatay Hanlığı'nın dili Çağataycaydı.
Orta Türkçe, eski Türkçe ile yeni Türkçeyi birbirine bağlayan geçiş dönemini ifade etmektedir. Eski Türkçe bir diğer bilinen adı ile Uygur dönemini izleyen Türk yazı diline Orta Türkçe dönemi denilmektedir.
Doğu Türkçesi; Karahanlı Türkçesinden itibaren, bünyesinde kısmî olarak Oğuz ve Kıpçak lehçe unsurları barındıran Harezm Türkçesiyle birlikte edebiyat dili halinde yükselmiş ve Çağatay Türkçesi ile şekillenip Türk dünyasının Doğu kanadında yerel ağızlarla beslenerek 20. yüzyıla kadar yaşatılmış tarihȋ Türk yazı dilinin ...
Mesela Tanzimatçıların Osmanlı'da siyasî bütünlüğü sağlamak maksadıyla “millet-i Osmâniye” tabirini benimsedikleri, millet-i Osmâniye'nin kullandığı dil için de “lisân-ı Osmânî” dedikleri, Osmanlı Türkçesi'ni de Türkçe, Farsça ve Arapça'dan müteşekkil bir dil olarak tanımladıkları bilinen bir husustur.
Doğu Türkçesi günümüzde, Batı Türkistandaki Modern Özbek Türkçesiyle ve Doğu Türkistanda Yeni Uygur Türkçesiyle temsil edilmektedir. Doğu Türkçesi günümüzde, Batı Türkistandaki Modern Özbek Türkçesiyle ve Doğu Türkistanda Yeni Uygur Türkçesiyle temsil edilmektedir.
1- Sanskritçe (5.000 yaşında)
Sadece Hindistan'daki en eski dil değil, aynı zamanda dünyanın en eski dili olduğu düşünülüyor. Sanskritçe, binlerce yıllık Hint dilidir. Bugüne kadar bir ayin dili olarak hayatta kalmıştır. Hinduizm, Budizm ve Jainizm'in kutsal yazılarında bulunur.
Dünya üzerinde Türkçeye en yakın dil Moğolca'dır. Moğolcanın Türkçeye olan yakınlığı, Türkçe ile aynı dil ailesi içerisinde bulunmasından kaynaklanmak- tadır. Altay Dilleri ailesi içerisinde yer alan Türkçe ve Moğolca, bu dil ailesi içeri- sindeki diğer diller olan Mançu-Tunguzca, Korece ve Japonca ile de akrabadırlar.
Kürt Dili ve Edebiyatı, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm Sözel puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir. Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümünün 2019-2020 YÖK verilene göre yalnızca 3 üniversitede eğitimi verilmektedir.
Moğollar, Doğu ve Orta Asya kavimlerindendir. Asıl yurtları olan Moğolistan'ın ve Moğolistan devleti ("Dış Moğolistan") ile sınır paylaşan, fakat Çin'e bağlı olan İç Moğolistan bölgesinin yerli halkıdırlar.
Dolayısıyla Moğollar Türk değildir. Türk, etnik dili Türkçe olan topluluklardır. Cengiz Handa Moğoldur.
Moğol İmparatorluğu (Moğolca: Монголын Эзэнт Гүрэн) 1206-1294 yılları arasında Orta Asya'da hüküm sürmüş bir imparatorluktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri