Özellikle de ölülerin günahlarının bağışlanmasını talep ettiklerinde veya ölüleri anmak ve yad etmek istediklerinde her daim Fatiha Suresi okunur. Şurada Paylaş!
Cenaze sırasında, definden sonra, mezarlıklarda, yapılan dualardan sonra; en faziletli, Kuran'ın ilk suresi olan Fatiha suresi okumak için de El fatiha denir ve herkesin okuması istenir. Bununla birlikte, Ayetel Kürsi, 3 İhlas, 1 Fatihada okunabilmektedir.
Taziyeye genelde toplu olarak gelinir. Gelenler arasında hoca veya güzel Kur'an okumasını bilen biri varsa Kur'an'dan bir sure okur ve ardından erkek ise "merhum" kadın ise "merhume" nin ruhu için el Fatiha der, orada bulunanlar fatiha okurlar. EI fatiha diyen kişinin amin demesi ile amin denilerek eller yüze sürülür.
Fatiha Suresi Ölülere Okunur mu? Fatiha Suresi insanlar vefat ettikten sonra okunan bir duadır. Dolayısıyla diğer surelere göre daha farklı olarak, Fatiha Suresi Allah'ın rahmetinin ölü üzerinde olmasını istemek maksadıyla, ölünün arkasından okunabilir.
Ölüler kimin gönderdiğini bilmeseler de kendilerine gönderilen manevi hediyelerden haberdar olur. Mesela; yaşayan bir Müslüman bir fatiha okusa ve bütün vefat etmiş Müslümanlara bunun sevabını bağışlasa bu fatihanın sevabı bütün vefat eden Müslümanların ruhuna aynı şekilde ulaşır.
İlgili 39 soru bulundu
Kur'an-ı kerim, mesela 11 İhlâs ve 1 Fâtiha okunup ruhuna hediye edilirse, ona yardım edilmiş olur. Üç İhlâs okumak, bir hatim yerine geçer.
* Kabir ziyaretinde Bakara suresinin başı ve sonu, Yasin-i şerif, Tebareke, Tekasür, İhlas-ı şerif, Fatiha ya da bilinen sureler okunup ölmüş olan bir kimsenin ruhuna hediye edilir.
Kabir ziyaretinde abdestli olmak şartı yoktur. Kuran okuyacaksanız ezberden abdestsiz okumak caizdir.
Tarihçe. Fatiha ve İhlas surelerinin beraber okunması suretiyle İslam'daki Allah kavramı ana hatlarıyla özetlenmiş olduğu bazı İslam alimlerince dile getirilmiştir. Müslümanlarca İhlas suresini üç kez okumanın Kuran'ı tamamen okumaya denk olduğuna inanılır.
Cevap 3 : Fâtiha suresinin ölülere okunması meşru değildir, çünkü bu konuda delil yoktur. Yâsîn suresinin ölülere okunmasına gelince, bazı alimler ölüm döşeğinde olan kişinin yanında Yâsîn suresinin okunmasının müstahap olduğunu söylemiştir, şu hadisten dolayı: Onu ölülerinizin üzerine okuyunuz. Yani: Yasin-i şerif.
Namazda her rekâtta Fatiha okuyor, yapılan her duayı “el-Fatiha” diye bitiriyoruz. Ölmüşlerin ruhlarına Fatiha gönderiyor, mezar taşlarına “Ruhuna el-Fatiha” ifadesini yazıyoruz.
Cevap: Gece veya gündüz mezarlıktan geçerken Fatiha Suresi okunmaz! Mezarlığa giden kişide, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in dediği gibi selam verir. −“Es-Selamu Aleykum Ehled-Diyari Mine'l-Mü'minine ve'l-Müslimine ve Yerhamullahu'l-Müstakdimine Minna vel-Muste'hirine ve İnna İnşaallahu Bikum Lahikûne.”
Cenaze evinde kimse gülmez, televizyon, radyo açılmaz, banyo yapılmaz, çamaşır yıkanmaz, yemek pişirilmez.
"Bir kimse, kabristandan geçerken, on bir kere İhlas suresi okuyup sevabını ölülere hediye ederse, kendisine ölüler adedince sevap verilir." (Ibn Abidin) Bu hadis sahih mi? Değerli kardeşimiz, İbn Abidin'in metni Durru'l-muhtar'da hadis olarak rivayet edilmiştir.(bk. İbn Abidin, II/242).
Aşir, sure veya bir ayet okunduktan sonra "el-Fatiha" denilmesi sünnet midir? Değerli kardeşimiz, Aşir okunduktan sonra Fatiha'nın okunması, hadislerde açıkça emredilen bir sünnet değildir. Ancak Fatiha da Kur'an olduğuna göre, okunmasında sevap vardır.
Cenaze yıkandıktan sonra yanında da okunabilir (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 173; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 83-84). Şâfiîlere göre definden önce Kur'an okunması mekruhtur (Remlî, Nihâyetü'l-muhtâc, II, 438).
Her gün Sabah namazının farzı ile sünneti arasında 41 defa Fatiha okuyan kişi; makam ve mevki sahibi olur. Fakirlik görmez, hastaysa şifa, zayıfsa kuvvet bulur. Emniyet içinde bulunur.
Önce Euzu besmele çekerek üç defa İhlas Sûresi okunur ardından bir defa Fatiha Suresi okunur.
İHLAS SURESİ ( 11 kere okunmalıdır.)
MEZARLIK ZİYARETİNDE OKUNACAK DUA HANGİSİ? Mezarlık ve kabir ziyaretlerinde Fatiha Suresi okunur.
Abdestsiz kabir ziyaretinde bulunmak günah değildir.
Değerli kardeşimiz, Kabir ziyareti konusunda belli bir zaman sınırlaması yoktur.
Hadis ve diğer dini kaynaklarda bildirildiği gibi Kuran'ın okunmasının sevabı ölmüş kişilere bağışlanabilmektedir. Ayetel Kürsi de Kuran-ı Kerim'de yer alan Bakara suresinin 255.ayeti olduğu için bağışlaması mümkün olmaktadır.
Yasin Suresi, Bakara Suresi'nin başı ve sonu, Fatiha Suresi, İhlâsı Şerif, Tebareke ve Tekasür Sureleri okunup, ölmüş yakının ruhu için hediye edilir. Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed (sav) ümmetine, kabir ziyaretlerinde Mülk Suresi'ni okumasını buyurmuşlardır.
Türkçesi:"Allâhümme innî eûzü bike min azâbi'l-kabr ve min azâbinnari ve min fitneti'l-mahyâ ve'l-memâti ve min fitneti'l-mesîhi'd-deccâl." Bazı dini kaynaklardan elde edilen bilgilere göre 'Kabir azabına' karşı şu salavat sıklıkla çekilebileceği tavsiye edilmiştir. İşte o salavat-ı şerif...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri