Sonda takma işlemi, sondayı takan hemşire için kolay, hasta için hafif ağrı hissettiren bir girişimdir. Bu süreçte genel anesteziye de ihtiyaç duyulmaz. Fakat hastanın konforunu sağlamak adına lokal anestezi uygulanabilir.
Sonda takma işlemi hastalarda hafif ağrılı olabilir, bu nedenle hastanın ağrıyı hissetmemesi için başlamadan önce soğutucu jel kullanılabilir. Mesaneye sonda takma işlemi yaklaşık 10 dk sürmektedir.
İdrar sondası uygulanması genellikle oldukça kolay ve hafif ağrılı bir girişimdir. Genel anestezi gereksinimi yoktur ve hastanın konforu açısından lokal bir anestezik kullanılmaktadır.
ne takılırken ne de çıkartılırken acı olmuyor. bunları düşünüp kendinizi sıkıntıya sokmayın.
Genel anestezi veya spinal anestezi altında gerçekleştirilen bu işlem darlığın tipine göre ortalama 20 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir. Hastaya ameliyat sırasında idrar sondası takılmakta ve hasta genellikle aynı gün içinde taburcu edilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Sonda Takıldığında Oluşabilecek Sorunlar, Sondanın Zararları
Hortumun idrar kanalında ilerleyişine bağlı olarak ağrı, yanma olabilir. İdrar kesesinde bulunan hortum baskı yaptığı için, hasta sürekli idrarı varmış gibi hisse kapılabilir. İdrar sonrası yırtılabilir ya da çıkabilir.
Sondanın çıkarılma zamanında sağlık personeli gelerek sondanın balonunu söndürür ve yerinden çeker. İdrar sondası takıldığında, idrar kanalında olan tahriş yüzünden hafif bir yanma hissedilebilir. Bazen de şişirilmiş balon yüzünden hastalarda devamlı idrarının olma yakınması olabilir.
Yaklaşık 5 ile 8 cm arasında itilme yapılarak, idrar hortumuna idrar gelip gelmediğinin kontrolü sağlanır. Erkekler de, sonda işlemi sırasında sırt üstü yatırılır.
Sonda, tuvalet gereksinimlerini kendisi göremeyen yatalak, yaşlı ve ayakta durmaması gereken kimselerin idrarını yapabilmesine olanak sağlayan bir düzenektir. Mesaneden idrar yoluna sokularak takılan sonda genellikle felçli kimseler için kullanılmaktadır.
Sonda çıkarıldıktan sonra birkaç gün idrarın kanlı veya bulanık görünmesi son derece olağandır. Birkaç gün içerisinde bu durum normale dönecektir. Yine iyileşme döneminde ani idrar sıkışıklığı, idrar yaparken yanma hissi gibi bazı rahatsızlıklar yaşayabilirsiniz.
Herhangi bir kesi veya dikiş olmadığı için hastalar taburculuk sonrası duş alabilirler. Sonda duş almaya engel midir? Hayır, hastalar sonda ile duş alabilir.
Büyük numaralı sonda üretra tahrişlerine, küçük numara sondalar idrar sızdırmaya neden olur. Yardımcı tarafından iç kılıftaki işaretli yerden açılır. Uygulayıcı paketin dışına dokunmadan içinden çekerek sondayı çıkartır. Serum fizyolojik ile kateterin balonu şişirilir ve delik olup olmadığı kontrol edilir.
İdrar keseniz, 400-600 mL kadar idrarı yaklaşık 5 saat boyunca taşıyabilir. Ancak zaten bu kadar sürede idrar keseniz dolacak ve çişinizi yapmak zorunda kalacaksınızdır. İdrar kesenizin altında idrar yolu yer alır. Bu, dişilerde yaklaşık 4 santimetrelik bir tüptür ve idrarı dışarı atmakla sorumludur.
Sonda takma işlemi genellikle hastane yapılan bir işlemdir. Fakat takılan sondanın çeşidine bağlı olarak genellikle bir sonda 15 günde bir çıkarılır. Ve yenisinin takılması için hastaneye transferi zor olan hasta grubuna evde sonda takma uygulaması önerilir.
Sezaryanla doğum sırasında ameliyathanede anneyi neler bekliyor? Bölgesel anestezi yapılacak ise öncelikle anestezi uygulanır, sonra sonda takılır ameliyat sahasının antiseptik sıvılarla silinip, steril örtülerde kapatılmasının ardından operasyon başlar.
Yapılan çalışmalarda riski olmayan bir hastada sonda takılmasının zorunlu olmadığı saptanmıştır. Burada en iyi kararı ameliyatı yapacak doktor verecektir. Hasta ile riskleri ve gereklilikleri anlatılır. Sonda takılmayacak hastaların ameliyat öncesi (1 saat içerisinde) idrarlarını yapması gerekmektedir.
♣ Hastaların bazılarında uzun süreler takılı kalan sonda nedeniyle kaslarda oluşabilecek zayıflıklar, mesanede fonksiyon kayıplarına neden olabilir. ♣ İdrar sondasının sürekli takılı olması gereken durumlarda en fazla 45 günde bir sondanın değişimi sağlanmalıdır.
Nazogastrik entübasyon hemşire, ebe ve hekimin sorumluluğunda olan bir uygulamadır. Hem tanı hem tedavi amaçlı yerleştirilen nazogastrik tüpler genellikle drenaj, ilaç uygulama ve beslenme amaçlı uygulanır.
Sonda kadınlarda ve erkeklerde farklı şekilde takılmaktadır. Sonda kadınlarda klitorisin altından takılır. Erkeklerde ise sonda idrar kanalından dikkatli bir şekilde itilerek sokulur. Tüpün mesaneye ulaşmasının ardından idrar da akmaya başlar.
Sonda takma çıkarma işlemi kadınlarda ve erkeklerde farklı şekilde gerçekleştirilir. Son derece önemli bir uygulama olduğu için bu işlemin eğitimli ve deneyimli hemşireler tarafından yapılması gerekir. Sonda takma işlemi, sondayı takan hemşire için kolay, hasta için hafif ağrı hissettiren bir girişimdir.
bakire isen zaten sondayı doktorlar takar sakın hemşirelere veya ameliyathane sorumlusuna falan taktırma. sonda jellenip de takılıyor oyuzden kayma ihtimali olup rahime gecebiliyor.
İşeme sırasında mesane kasları kasılır. Ancak bazı kişilerin mesane kasları normal çalışmaz. Mesanesini kontrol edemeyen kişiler için kalıcı sonda, prezervatif sonda, TAK gibi farklı idrar boşaltma yöntemleri vardır.
Torbayı her boşaltışta içini sıcak suyla güzelce çalkalarsanız o koku minimuma inecektir.
Evde sonda çıkarma uygulaması, hastanedeki tedavisi tamamlanan fakat evde tedavi sürecine devam edilen kişilere ya da uzun dönem yatağa bağımlı nöromüsküler hastalardaki (kas ve sinir hastalıkları olan bireyler) ile idrar ve beslenme sondalarının birlikte hemşireler tarafından yapılan bir işlemdir.
Özellikle yataktan kalkamayan,idrarını kontrol etmekte sorun yaşayan, periyodik ve sık olarak idrarını boşaltmak zorunda olan hastalarda kullanılır. Uygulanması çok kolaydır ve hastanın kendisi de kullanabilir. Yumuşak ve hafif dış çeperler sıkma ve yara oluşumuna engel olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri