Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Ölüler kendilerine yapılan dualardan haberdar olur mu?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ölüler kendilerine yapılan dualardan haberdar olur mu?

Okuduğumuz duaları onlara iletiyoruz, kimin gönderdiğini tanımasalar da biliyorlar mı? Değerli kardeşimiz, Vefat edenler, kimin gönderdiğini bilmeseler de kendilerine gönderilen manevi hediyelerden haberdar olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Ölüler dualarımızı duyar mı?

Öyleyse, dirilerin mezarın başında verdikleri telkini, Kuran kıraatini, duayı, selamı ölüler duyabilir. Buna engel ne bir Kurani nass ve ne de bir rivayet yoktur. Akıl da bunun olabilirliğini kabul eder. Ölülerinize dua okuyun.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Ölen kişi okunan duanın kimden geldiğini bilir mi?

- Ölen kişi, kendisi için okunan surelerin ve yapılan duaların kimden geldiğini bilir mi? Değerli kardeşimiz, Ölü, kendisine gönderilen amellerin sevaplarından ve kimden geldiğinden haberdar olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Ölülere dua okuyunca ne olur?

Hanefî ile Hanbelî alimlerine ve Şafiî ve Malikîlerin sonradan gelen alimlerine göre, ölü yanında okunan Kur'an'ın sevabı ile Kur'an okumanın peşinden yapılan dua, orada bulunmasa da ölüye ulaşır. Kur'an okumanın akabinde dua etmek ise daha çok kabule şayandır ve kabul edilmesi daha çok umulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Vefat eden kişi adına hayır yapılır mı?

Peygamber (s.a.s.), “Evet, onlara rahmet dilemek, onlar için istiğfar etmek, vasiyetlerini yerine getirmek, akrabaları ile ilgilenip onlara karşı üzerine düşeni yapmak, dostlarına hürmet edip ikramda bulunmaktır.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 130; İbn Mâce, Edeb, 2) buyurmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Vefâttan Sonra Rûhların Yaşayacağı Akıl Ermez Sırlar

İlgili 15 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Ölen kişinin ruhu ailesini görür mü?

İbn-i Ebi Dünya, Amr bin Dinar'dan rivayet ettiğine göre: “Her ölen kendisinden sonra ailesinde olacağı her şeyi bilir. Onlar onu yıkarken, kefenlerken o hep onlara bakıyor.” demiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Ölen kişinin 3 günü ne olur?

2–3 gün: Karın derisinde renk değişikliği görünür. Gaz nedeniyle karın şişmeye başlar. 3–4 gün: Renk yayılır ve renksiz damarlar görünür hale gelir. 5–6 gün: Karın belirgin şekilde şişer ve deride kabarcıklar gözlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Ölünün arkasından Kur'an okumak ölüye fayda sağlar mi?

İşte bu hadiseden anlıyoruz ki Ahmed İbni Hanbel Hazretlerinin son görüşü, kabirlerde Kur'an okumanın caiz olduğu görüşüdür. Bu konuda Hanbeliler Hanefiler gibi çerçeveyi geniş tutarak, "Ne tür ibadet olursa olsun, kişi yaptığı ibadetin sevabını ölülere bağışlarsa, Allah'ın izniyle ölü bundan faydalanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Ölülere Fatiha neden okunmaz?

Cevap 3 : Fâtiha suresinin ölülere okunması meşru değildir, çünkü bu konuda delil yoktur. Yâsîn suresinin ölülere okunmasına gelince, bazı alimler ölüm döşeğinde olan kişinin yanında Yâsîn suresinin okunmasının müstahap olduğunu söylemiştir, şu hadisten dolayı: Onu ölülerinizin üzerine okuyunuz. Yani: Yasin-i şerif.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: al-feqh.com

Gece Ölülere Fatiha okunur mu?

Soru: Gece mezarlıktan geçerken, Fatiha okunur mu? Bazı kardeşlerimiz okunmaz diyorlar, bu doğru mudur? Cevap: Gece veya gündüz mezarlıktan geçerken Fatiha Suresi okunmaz!

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahihhadisler.com

Ölen insan dünyadaki sevdiklerini özler mi?

Mü'min, dünya hayatında sevdiği insanı ölüp ahirete gittiğinde de unutmaz. Hatta Vakıa Suresi 16. ayette de geçtiği gibi ehl-i cennet karşılıklı tahtlar üzerinde oturup dünyadaki hatıralarını ve maceralarını birbirlerine anlatırlar. Böylelikle âhirette mü'minin lezzeti ve sevinci artar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Ölen kişi daha önce ölen yakınlarını görür mü?

"Evet, nefsim yed-i kudretinde olan Allah'a yemin ederim ki onlar, kuşların ağaçların tepelerinde birbirlerini bildiği (tanıdıkları gibi) birbirlerini bilirler." Böylelikle mü'min ruhların berzah âleminde birbirleriyle görüştüklerini Peygamberimizin (SAV) hadislerinden anlamaktayız.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasemin.com

Ölünün kabir azabı çekmemesi için hangi dua okunur?

Türkçesi:"Allâhümme innî eûzü bike min azâbi'l-kabr ve min azâbinnari ve min fitneti'l-mahyâ ve'l-memâti ve min fitneti'l-mesîhi'd-deccâl." Bazı dini kaynaklardan elde edilen bilgilere göre 'Kabir azabına' karşı şu salavat sıklıkla çekilebileceği tavsiye edilmiştir. İşte o salavat-ı şerif...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasemin.com

Ağlayarak yapılan dua kabul olur mu?

Duanın önemi içten gelmesidir, ağlamak zırlamak duanın kabul edilebilirliğini arttırmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kizlarsoruyor.com

Ölen kişi sevdiklerinin yanına gelir mi?

İslami kaynaklarda vefat eden kimsenin evini veya yakınlarını ziyaret etmesi ile ilgili bir bilgi bulunmuyor. Fakat sahih kaynaklarda kabirde bulunan mevta yani ölüler yakınlarının iyiliklerini / salih amellerini işittiklerinde sevinirler, kötü amellerini işittiklerinde de üzülürler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamveihsan.com

Mezar başında nerede durulur?

Kabrin sağ yanına, yani kıble tarafına, ayak ucuna yakın durur. Tanıdığı gibi, şeklini, suretini hatırına getirir. Euzü ve besmele ile bir Fatiha ve 11 İhlas okur. Sevabını, Resulullah efendimizin, bütün Peygamberlerin, Eshab-ı kiramın ve Evliya-i izamın ruhlarına ve bu zatın ruhuna hediye eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Ölüler için İhlas Sûresi okunur mu?

"Bir kimse, kabristandan geçerken, on bir kere İhlas suresi okuyup sevabını ölülere hediye ederse, kendisine ölüler adedince sevap verilir." (Ibn Abidin) Bu hadis sahih mi? Değerli kardeşimiz, İbn Abidin'in metni Durru'l-muhtar'da hadis olarak rivayet edilmiştir.(bk. İbn Abidin, II/242).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Ölünün arkasından Yasin okumak doğru mudur?

"Yasin Suresi'ni, ölümü yaklaşan hastanın yanında okunursa Allah onun can vermesini hafifletir." Hz. Peygamber'in "Üzerine Yasin suresi okunan mevtanın azabı hafifler." dediği rivayet edilir. Bu sebeplerle Yasin Suresi cenazelerde okunur. Bunun gibi Kabristan ziyaretlerinde de Yasin Suresi okunmaya devam edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Yasin suresi neden ölülere okunmaz?

Bilindiği gibi genelde ölülerin arkasından Yasin suresi okunmaktadır. Örnek olarak verilen ayetin Yasin suresinin içinde geçiyor olması da son derece manidardır. Kuranın ölen kişiye bir faydası olmaz. Aynı şekilde ölmek özere olan kişinin başında okunan Kuran, o kişinin daha rahat ve kolay ölmesini sağlamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sultanhanigazetesi.com

Ölüye ne zaman Kur'an okunmaz?

Hanefilere göre yıkanıncaya kadar cenazenin bulunduğu odada Kur'an okunması mekruhtur. Başka bir yerde okunmasında sakınca yoktur. Cenaze yıkandıktan sonra yanında da okunabilir (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 173; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 83-84).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Kuranın ölüye faydası var mıdır?

Allah rızası ve gereğince amel etmek niyetiyle Kur'ân okumak bir ibadettir. Daha başka ibadetler gibi bu ibadetin de sevabını ölüye hediye etmenin bir sakıncası yoktur. Ölüye faydası olması muhtemeldir, olmasa bile okuyan ve yapan ibadet etmiş olmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Ölen kişinin hayrına ne dağıtılır?

Yalnız bir ek yemek vardır, bu da “un helvası” dır. Diğer taraftan ölünün kırkıncı gününde ölenin canı-hayrı için, köylülere ölü sahibi tarafından yemek dökülür ve mevlüt okutturularak mevlüt şekeri dağıtılır bu verilen yemeğe “can aşı” denilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekitap.ktb.gov.tr

Ölen kişi öldüğü gün evine gelir mi?

Nihat Hatipoğlu ile Sahur programında Zehra Demirci, "Ölen kişiler evlerine ziyarete gelir mi?" diye sordu. Hatipoğlu, "Tabii ki her şey Allah'ın müsaadesiyle olur. Ölü kendi kendine evini ziyaret edemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Ölüler hangi gün evine gelir?

Ruh, evine her zaman gelir; ruh genellikle Cuma akşamları ve bayram akşamları gelir. O günlerde dua okunur ki, ruh ağlaya ağlaya gitmesin; güle güle gitsin. Olmadık zamanlarda evde sinek vb. canlılar dolaşırsa, bu birinin ruhu olduğuna yorulur. Ruh, kıyamet kopunca yerine yerleşir; suallere cevap verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekitap.ktb.gov.tr

Cenaze öldüğünü ne zaman anlar?

Ölü, ruhun cesedinden ayrılmasından sonra öldüğünü anlamaktadır. Nitekim hadislerden de anlaşıldığı gibi, ruhun cesedden ayrılması ile nimet ve azap başlamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT