Ölüm fazı (Letal): Bir populasyon durgun faza ulaştıktan sonra inkübasyon devam ediyorsa, hücreler canlı kalabilir ve metabolik faaliyetlerine devam ederler, fakat çoğunluğu ölür. Hücrelerin çoğunluğunun öldüğü bu faza ölüm fazı denmektedir.
Büyümenin ikinci evresi logaritmik faz (log fazı) veya üssel faz olarak adlandırılır. Bu evrede üssel büyüme olur. Bu evrede hücrelerin büyüme hızı (k), hücre sayısının iki katına çıkma süresi de jenerasyon zamanı (g) olarak adlandırılır.
B) Üreme dönemi (logaritmik dönem): Yeterince ve gerekli maddeleri alan, sentezleyen ve latent fazı geçen mikroplar, kendi türlerine özgü bir generasyon süresi içinde ve belli aralıklarla bölünerek çoğalmaya başlarlar. Bakteri sayısı ve bölünme zamanla orantılı olarak artar.
➢ 1.Lag (Adaptasyon) Fazı: Kontaminasyondan sonra oluşan, mikroorganizmaların yeni ortama adapte olduğu aşamadır.
Şu halde düşük sıcaklık mikroorganizmanın gelişmesini durdurur ancak yüksek sıcaklık mikroorganizmayı öldürür. Mikroorganizmaların yüksek sıcaklığa dayanıklılıkları farklıdır. Bazı mikroorganizmalar 70-80 oC 'da bir kaç dakikada ölürken bazıları kaynama sıcaklığının çok üzerinde (121 oC 'da 15 dakikada) ancak ölürler.
İlgili 30 soru bulundu
'Toplumda tıpkı sıcak su gibi buzun da bakteri barındırmadığına yönelik yanlış bir inanış var. Oysa su mikroorganizmaların yaşaması için ideal bir ortam oluşturur. Kaynağını bilmediğiniz klorlanmamış bir su ile hazırlanan veya iyi yıkanmamış ellerle temas eden buz üzerindeki mikroorganizmalar hastalık yayıyor.
Kış hastalıklarına neden olan mikroorganizmalar soğuk havada yaşamlarını sürdüremezler. Diğer yandan kar yağdıkça havadaki kirliliği de beraberinde yeryüzüne indirerek daha temiz bir havanın oluşmasını sağlar.
C) Durma dönemi: Mikropların ürediği sınırlı miktardaki sıvı ortamdaki bozulan optimal koşullar değişmediği veya düzeltilmediği takdirde, üreme giderek yavaşlar. Bakteri populasyonu bir süre sayıca değişmeden kalır ve sonra azalmaya başlar (C). Bu fazda bulunan tüm mikroplarda, bölünme birden durmaz.
Fazlardan birine hareketli (mobil) faz, diğerine ise durgun faz (stasyoner faz) denir. Karışımdaki her maddenin hareket hızı, maddenin hareketli veya mobil faza olan ilgisine göre belirlenir. Hareketli faza daha çok ilgisi olan maddeler daha hızlı hareket ederler.
Termofil/Thermophile: Yüksek sıcaklıkları (45°C üzeri) seven mikroorganizmalar. Bacillus stearothermophilus gibi termofiller ısıl işlem gören ürünlerde sorun yaratabilmektedirler. Termofilik organizmalar ile ilgili çalışmalarda inkübasyon sıcaklığı genel olarak 55-60°C'dir.
Lag (uyum) faz: Bir mikrobiyal populasyon taze bir besiyerine transfer (inoküle) edildiğinde, büyüme genellikle hemen başlamaz. Transfer edilen mikroorganizma, taze besiyeri koşullarına uyum göstermek için bir adaptasyon döneminden geçer. Bu döneme kesikli kültürde üremenin Lag (uyum) fazı adı verilir.
Psikrofilik mikropların çoğu 30-35 °C' de, mezofillerin ekserisi 65 °C' de 20-30 dakikada, termofiller ise 80-90 °C' de tahrip olurlar. Sporlar 100-110 °C' de ve bütün mikroorganizmalar da rutubetli sıcaklıkta 120 °C' de 15-20 dakika içinde ölürler (sterilizasyon).
(3) Escherichia coli :
0C'ler arasında üreyebilmektedir. Optimal ısı derecesi olan 37 0C'de gelişirler. Optimal pH değeri 7.2 iken, minimal pH değeri ise 5.0'dir.
Kuru gıdalarda üreyebilen mikroorganizmalardır.
Bakterileri sporları ultraviyole radyasyona, kurumaya, yüksek sıcaklığa, aşırı donmaya ve kimyasal dezenfektanlara dayanıklıdır. Bu dayanıklılık nedeniyle, bakteriler bu hareketsiz aşamada olağanüstü uzun yaşayabilir.
Bakteri populasyonunda meydana gelen her bölünmeye generasyon ve iki generasyon arasında geçen zamana da generasyon süresi adı verilir. Her generasyon sonunda populasyondaki fert sayısı iki misli artar. Generasyon süresi bakterilerde çok değişiklik gösterir.
Durgun faz: maddelerin; hareketli bir faz yardımıyla sabit (durgun) bir faz üzeride değişik hızlarla hareket etmeleri veya sürüklenmeleri esasına dayanan ayırma yöntemidir.
Durağan faz, yüksek sıcaklık derecelerine dayanıklı, paslanmaz çelik veya camdan bir tüp (kolon) içine doldurulur. argon) halindeki hareketli faz yüksek basınç altında kolondan geçirilir. fazına sokulur ve durağan fazdan geçmesi sağlanır. katı destek üzerindeki durağan sıvı faz arasında dağılırlar.
Sabit faz: Kromatografide sabit faz, bir katı veya katı üzerine tutturulmuş bir sıvı fazdır. Genellikle katı sabit fazlar silika ya da alümina gibi gözenekli maddelerdir. Sabit fazın yapısı kullanılan kromatografiye göre değişir.
EV AKARLARI VE BAKTERİLER 60 DERECEDE YOK OLUYOR
Proteinden oluşan bu canlıları yok etmenin en etkili yolu ise, yüksek ısı uygulamak. LG “Steam” özelliğine sahip çamaşır makineleri, tamburun tamamına, ev akarlarını yok etmek için optimal ısı olan 60 derecede buhar veriyor.
Divizom,hücrenin uzunluğu orijinal boyunun iki misline çıkana kadar çubuk şeklindeki bir hücrenin merkezinde divizom septum olarak adlandırılan sitoplazmik membran ve hücre duvar materyal sentezini düzenler. Uzayan hücre daha sonra bölünerek iki kardeş hücre meydana getirir.
Log Fazı veya Logaritmik Artış Fazı
M.o nın üremeye başladığı dönemdir. M.o adapte olduğu besiyerinde hızla üremeye başlar. Üreme hızı değişmez – sabittir-ancak pozitiftir. Jenerasyon süresi: Hücre sayısının 2 katına çıkma süresidir.
Evet. Güneş ışığı oldukça güçlüdür. Uzun süre direk güneş ışığına maruz kalan bakteri ve virüsü ölür.
En yaygın kullanılanlar ise etil alkol ve izopropil alkoldür. Alkollerin bakterilere, virüslere ve mantarlara karşı etkili olduğu söyleniyor. Ancak dirençli olan bakteri türleri üzerinde kalıcı bir etkisi bulunmamaktadır. Alkol miktarı hacmi %50'nin altında ise, mikroplar üzerindeki öldürücü etkisi de oranda düşüyor.
Islak ortamlarda bakteriler çok çabuk üreme imkanı bulurlar. Çeşme muslukları da mikropların bolca bulunduğu yerlerdir. Musluğu açtığınızda elinizdeki tüm mikroplar musluğun üstünde kalır. Bundan dolayı da toplu kullanım alanlarında elle açılıp kapanan musluk yerine sensörlü musluklar tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri