Çocuklar 4-5 yaş civarında ölümden ve yakınlarını kaybetmekten daha çok korkmaya başlarlar. Bu yaşlarda ölümü geri dönüşü de olabilen çok uzun bir yolculuk olarak algılarlar.
Çocuklar biz farkında olduklarını düşünmediğimiz zamanlarda aslında yavaş yavaş ölümü tanımaya başlarlar. Okul öncesi dönem olarak ifade edilen 3-6 yaş arası dönemde çocukların sıklıkla ölüm hakkında soru sormaya başladığı görülür.
En yaygın olarak ölüm korkusuna yol açan nedenler şunlardır: Kişinin tamamen bedeninin yok olacağını sürekli olarak düşünerek korku duyması. Öldükten sonra cezalandırılmaktan korkması. Kişi öldükten sonra kendisinin cezalandırılacağını düşündüğü için ciddi bir ölüm korkusu yaşayabilir.
Ölüm ile ilgili sorular ve farkındalık 3 yaş civarında gelişmeye başlar. Bununla birlikte çevrede “ölüm” kelimesini duyan ve ardından insanların mutsuz yüz ifadeleri takındığını gören çocuk,basit bir mantıkla ölümün üzücü olduğunu hisseder ve iyice merak etmeye başlayabilir.
5 yaş sonrası dönem. Ölüm hakkında gerçekçi algılama ilkokul çağı ile başlar. Bu gelişme çağında çocuk ölümü duyguları ile bağdaştırmaya çalışır. Yani durumu hissedebilir ve yas duygularını paylaşabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Bulüğ çağına gelmeden vefat eden çocuklar, berzah âleminde bir nevi cennet hayatı yaşıyorlar. Asıl cennete giriş, ancak kıyamet kopup mahşerden sonra gerçekleşir. Müminlerin ruhları “illiyun” denilen ve “yüksekler” anlamına gelen yüce makamlardadır.
Buluğ çağına ermeden ölen kâfirlerin çocuklarının hepsi cennettedirler.Bazı âlimler ise onların A'raf üzerinde olacaklarını söylemektedirler. Bu sözün aslı, onlar cennettedirler. Çünkü A'râf ehlinin hâli budur.
Ölüm çocuğa açıklanırken örtbas edici, kaçamak ifadeler değil, 'öldü' kelimesi kullanılmalı. Çocuğa “hastalandı öldü” demek yeterli değildir, “hafif ve ağır hastalık” tarif edilmeli. Hafif hastalıkların tedavi edilip sağlığa kavuşulduğu anlatılmalı ki kendisi veya çevresindekiler her hastalandığında edişe yaşamasın.
Çocuklar genelde bir yakınlarını kaybettikleri zaman ölümle tanışır ve ölümden korkmaya başlarlar. Genelde bu korku kendileriyle ilgili değil, çok sevdikleri bir yakınlarını kaybetmekle ilgilidir.
Hayatımızda yaşanmış ve yaşanacak şeylerin özetle her şeyimizin detaylı bir şekilde yazılı olduğu kaderimizin defteri olan Levh-i Mahfuz'da doğum zamanı ile beraber elbette ölüm tarihimizde bellidir.
Kişilerin kendi ölümlerine fazla odaklanması ve bununla ilgili korku, stres içerisinde olması durumuna tanatofobi denmektedir. Ölümle bağlantılı olarak “kaç ya da savaş” içgüdüsü fazlaca hakimdir. Bundan kaynaklı olarak anksiyete ve panik atak durumları gözlenebilmektedir.
Tanatafobi kişinin yoğun kaygı hissetmesidir. Kişinin ölüme dair yoğun kaygı durumu bir süre sonra baş edilemez hale gelir. Dolaylı olarak ise depresyon, anksiyete gibi farklı psikolojik sonuçlara neden olur. Var olan ölüm korkusu uzun süre devam ederse kişinin sosyal hayatı derin bir şekilde bundan etkilenir.
Ölümden korkmak normal kabul edilse de korkunun şiddetini yoğun olarak yaşayan bazı kişilerde ciddi anksiyete, depresyon ve endişeye neden olabiliyor.
Oyun yazarı Hüsrev, “Ölüm Korkusu” adı eserini tamamlamıştır. Yazdığı eserin kahramanı bir kaza kurşunu ile annesini öldürünce aklını kaybetmiş ve kendisini daha önce babasının yaptığı gibi bir incir ağacına asarak intihar etmiştir.
Eğer kişi daha önce herhangi bir hastalık veya kaza geçirmiş ise anksiyete ile birlikte ölüm korkusu yaşama ihtimali yüksektir. Aynı zamanda kişinin hayat kalitesinin düşmesine neden olan bu durumun bazen de genetik nedenler ile ortaya çıkmakta olduğu düşünülmektedir.
Tanatofobi(Ölüm Korkusu) Nedir? Ölüm korkusu (tanatofobi), kişinin kendi ölümüyle ilgili korkularından kaynaklı bir endişe bozukluğudur. Kişinin ölümüyle ilgili olarak “kaç veya savaş” mekanizması aşırı aktiftir ve sürekli bir anksiyete hali hatta panik ataklar yaşanabilir.
Göğüste ağrı hissiyle beraber terleme ve titreme de görülebilmektedir. Bunların yanında baygınlık, baş dönmesi ve nefes darlığı da eşlik edebilir. Bazı kişiler panik atak sırasında ölüm korkusu da yaşamaktadır.
Sarılmak, sırtını okşamak gibi fiziksel temaslar çocuğu oldukça rahatlatacaktır. Sakin bir ses tonu kullanarak korktuğunu anladığınızı gösterebilirsiniz. Çocuğun anlaşıldığını hissetmesi kendini ifade etme isteğini de arttıracaktır. Korkusu olan çocuğa 'ağlama', 'geçer' ya da 'korkma' demek fayda etmez.”
Fakat tanatofobisi olan kişilerde, kabullenme olsa dahi, ölüm korkusu her zaman zihinlerinde onları rahatsız edecek bir boyuttadır. 'Sürekli ölüm korkusu yaşıyorum. ' Diyen her kişi, aslında bir tanatofobi sahibidir. Bu kişiler, ölümü sürekli düşünerek, öleceğinin kaygısını yoğun bir biçimde yaşar.
İlk altı ile dokuz aylık dönemde annenin ölümünden sonra yerine geçen bakım vereni kabullenmesi daha kolaydır. Eğer dokuz aya kadar anneyle kurulan bağ güçlü ise bebek yeni bakım vereni kabullenmede direnç gösterebilir.
Üzüntünüzü saklamamak hem bu konunun tabu haline gelmesini engeller hem de çocuğun kendi duygularını kabul edip bunların normal olduğunu anlamasını sağlar. Felsefi ve dini bakış açınızı açıklayın. Ölümün doğal olduğunu ve olumlu yanlarını açıklamak, çocuğun ölümle ilgili acılarını tolere etmesine yardımcı olur.
el Cevab: Ayetteki "onlara orada temiz eşler vardır" ifadesinden bu anlaşılıyor. Ama kadınlar için böyle bir ifade ayette ya da efendimizin sözlerinde yoktur. Cennet kadınlarının 16 yaşlarında erkeklerin de 30 yaş civarında olacağına dair rivayetler vardır.
- Cennet bildiğimiz manada hamilelik vs. yoluyla bir tenasül yeri değildir. - Dünyadaki gibi çocuk sahibi olma yoktur.
Eski müfessirlerin ifadesi olan "cennette çoğalma olmayacağı için çocuk da olmayacak" fikrini Üstad Hazretleri kabul etmeyip, cennette de çocuk sevgisinin ve lezzetinin bulunacağını ve bununda bu suretle temin edileceğine işaret ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri